Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Majčino mlijeko je superhrana - za sve ljude, a ne samo za bebe

None Foto: Dreamstime

Startup tvrtka Sugarlogix pronašla je način kako dobiti specifičan šećer iz majčinog mlijeka ali genetskim uplitanjem u fermentaciju kvasca. Proizvodit će ga kako bi poboljšali imunitet ljudi

Bebama majčino mlijeko omogućuje sve vitamine, minerale, štiti njihova crijeva i imunitet općenito. No ono bi moglo biti namirnica budućnosti zbog jedne vrste šećera koje nema nigdje drugdje, piše Reader's Digest. 

Nova biotehnološka tvrtka Sugarlogix želi proizvoditi taj tip šećera jer značajno poboljšava imunitet, rad crijeva, probavu pa čak i mentalno zdravlje. Ti šećeri zovu se oligosaharidi humanog mlijeka, funkcioniraju kao hrana za probiotike, dobre bakterije koje prirodno nastanjuju naša crijeva. Šećeri iz majčinog mlijeka mogu pomoći u skladištenju bifidumbakterija u crijevima, poznatih kao dobre bakterije. Ako njih nedostaje može se javiti sindrom iritabilnog crijeva, a povezuje se i s pojavom dijabetesa. 

- Kada uzimate probiotike, vi zapravo jedete same dobre bakterije. Jedete žive organizme. No budući da je riječ upravo o živim organizmima, i njima treba dobar izvor hrane, a to su prebiotici. Vjerujemo da trebate oboje - i dobre bakterije i izvor hrane - kako bi oni funkcionirali i stvorili zdravo okruženje u crijevima - ispričao je dr. Chaeyoung Shin, jedan od osnivača Sugarlogixa. 

Goran Stanzl/Pixsell | Autor: Goran Stanzl/Pixsell Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Iako u humanom mlijeku ima više od 130 različitih vrsta šećera, njihova tvrtka fokusira se samo na jednu vrstu - 2'-fukosilaktozu. Ovaj šećer dokazano poboljšava imunitet kod beba kada ga se koristi kao sastojak u formulama za bebe. 

Tvrtka najprije planira proizvoditi ovaj šećer za formule adaptiranog mlijeka kako bi poboljšali imunitet bebama koje ne doje. Potom ga planiraju proizvoditi i za odrasle, a dodavao bi se umjesto šećera u namirnice koje su inače dobre za crijeva, poput jogurta ili kombuche. 

Ovaj šećer dobivaju iz kvasca, fermentacijom.  

- Počinjemo s pekarskim kvascem i radimo genetske promjene kako bi dobili specifičnu vrstu šećera iz humanog mlijeka. To je tehnologija koja nas razlikuje od svih drugih. Trenutno smo jedini koji znaju kako proizvesti humano mlijeko iz kvasca - objasnio je Shin. 

No ovaj šećer neće biti tako skoro na policama jer ova startup tvrtka tek traži investitore. 

Komentari (360)
  • kravlje, ovcije, kozije, humano...ma.. muzi sve sto ima sise i gotovo :)

    20. 9. 2017,   12:49
  • Zlo@ ima li viska da odkupim?? 😝

    20. 9. 2017,   12:43
  • ..Ihhh,otkrili ste toplu vodu 1000 godina poslije njenog otkrića!meni je milije iz njenog tetrapaka no išta,ne biram,ne mora samo ova doma davat!..:))..

    20. 9. 2017,   12:32