Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Majka napipala kvržicu i umrla tjedan dana nakon dijagnoze

Majka napipala kvržicu i umrla tjedan dana nakon dijagnoze
1

Dva tjedna nakon rođenja kćeri napipala je kvržicu na grudima. Isprva je mislila da je začepljena mliječna žlijezda. No nije je boljela niti se povećavala. Nalazi su je šokirali. Otišla je prerano

VIDEO

Bližila im se četvrta godišnjica braka, a Kanađani Kelly Owchar i njezin muž Dwayne nakon prvorođenog sina, dobili su i blizanke Leah i Lauren. Činilo se da im je život sasvim u redu. Međutim, nakon rođenja blizanki, Kelly je bilo jako teško.

Proživljavala je postporođajnu depresiju, bolio ju je trbuh, bila je ekstremno umorna i teško je zadovoljavala sve potrebe svoje obitelji. Propisivala je to babinama i vjerovala da će sve proći, samo da se oporavi od poroda. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:10

Dva tjedna nakon rođenja kćeri primijetila je kvržicu na grudima. U početku je mislila da je začepljena mliječna žlijezda. Budući da je medicinska sestra, znala je da treba masirati dojku tijekom dojenja i koristiti tople obloge kako bi spriječila mastitis. Očekivala je da bi se taj dio mogao upaliti, međutim to se nije dogodilo. Nije osjećala ni bol u tom dijelu. 

Svi su je uvjeravali da je sve u redu, no ona je osjećala da nije. 

Otišla je liječniku zbog začepljenog mliječnog kanalića, no ubrzo je Leah završila u bolnici zbog respiratorne infekcije pa se nije odmah mogla posvetiti sebi. 

Kelly je konačno dobila nalaze 15. svibnja 2017. Imala je invazivni rak dojke u IV stadiju koji se proširio na njezine limfne čvorove i metastazirao u jetri. 

Pisala je o svojoj dijagnozi na blogu kako bi se suočila s vlastitim emocijama. 

- Bez obzira na dijagnozu, sve o čemu mogu misliti su moja djeca. Moja djeca ne zaslužuju ovo, nije fer - pisala je. 

- Samo se nadam da ću biti dio mnogih uspomena s mojom djecom  i da ćemo moj muž i ja ostarjeti zajedno kako smo oduvijek i sanjali - napisala je Kelly. 

Samo tjedan dana nakon dijagnoze, Kelly je preminula, 22. svibnja 2017. 

- Ovo je zastrašujuće kako je rak brzo prošao kroz jezino tijelo. Rak je okrutan i nepravedan. Kelly je imala samo 30 godina, bila je zdravstvena djelatnica i dojila svoje kćere kada je saznala dijagnozu. Rak dojke ne bira. Možete biti mladi, stari, muško, žensko, ali budite svjesni promjena u svojim grudima. Mi nismo nikad mislili da se to može dogoditi našoj obitelji - napisala je Kellyina sestra Rachel Orbanski na svom Facebooku. 

- Blokirani mliječni kanali u pravilu bole i uvećavaju se ovisno o tome kada je žena posljednji put dojila. Ako kvržica u dojci ne boli, ne povećava se niti se smanjuje, to je razlog za zabrinutost ako ste dojilja - ispričala je dr. May Lynn Quan, direktorica programa za zdravlje dojki u Calgaryju. 

Često žene dok doje i u trudnoći teško primjećuju znakove raka dojke. Prirodne promjene u dojkama i u ostatku tijela navode žene da misle da je sve u redu i da je to dio prirodnog procesa. No uvijek je bolje savjetovati se s liječnikom, ako imate bilo kakvih pitanja ili strahova. 

I cannot tell you how proud I am that this beautiful woman was my sister. She will forever live on in the hearts of...

Objavljuje Rachel OrbanskiSrijeda, 24. svibnja 2017.

Njezina sestra sada pokušava podići svijest o raku dojku tijekom trudnoće ili postpartum razdoblja te često piše o svojoj sestri na Facebooku. 

8 simptoma raka dojke koji nisu kvržica: 

1. Promjene na koži

Ako ste na koži dojke primijetili pojavu crvenila, ili vam se koža počela nabirati poput narančine kore, potražite mišljenje specijalista jer to može biti jedan od simptoma karcinoma dojke, upozorila je onkologinja dr. Martina Bašić Koretić.

2. Bolnost dojke

Bol u samoj dojci ili bol u području pazuha može se javiti povremeno i ovisi o ciklusu žene, no ako ne prolazi bez obzira na ciklus i konstantna je, možda nešto nije u redu i treba otići na pregled, nastavila je.

3. Iscjedak iz dojke

 

U slučaju bolesti, upala i promjena, iz bradavice se može pojaviti iscjedak. Ako se pojavljuje samo na jednoj dojci te je krvav ili jantarno žute boje, odmah treba otići liječniku jer postoji sumnja na karcinom, savjetuje dr. Bašić Koretić.

4. Promjene u veličini dojke

Neke se žene rode s asimetričnim grudima, no ako se naglo i iznenada pojave promjene u veličini ili obliku dojke, vrijeme je za hitni posjet liječniku, savjetovala je onkologinja.  

5. Promjene na bradavici

U pojedinim slučajevima raka dojke može se i prije pojave prvih simptoma ustanoviti da se promijenio izgled bradavice na dojci, pa se ona ili potpuno izravna ili se krene uvlačiti. I to je simptom koji bi pacijenticu trebao dovesti liječniku, pojasnila je dr. Martina Bašić Koretić.

6. Ranica

Sumnja na rak dojke može se pojaviti i ako se na bradavici pojavila neka ranica koja nikako ne prolazi i uporno je ondje, ističe liječnica.

Fotolia

7. Iritacija kože

Crvenilo, svrbež, perutanje ili nagla zadebljanja kože na području dojki mogu voditi do sumnje na rak dojke i u slučaju takvih promjena odmah treba posjetiti liječnika, kazala je ona.

 

8. Opipljivi čvorovi

Limfni čvorovi koji su iznenada zadebljali na području pazuha, vrata ili u tzv. jamici ramena također mogu upozoriti na to da se u organizmu javljaju kancerozne promjene te da hitno treba posjetiti liječnika, zaključila je dr. Bašić Koretić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara