Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Majke koje su ostale doma su sklonije tuzi od onih koje rade

None Foto: Fotolia

Žene koje su odustale od posla kako bi se brinule o djeci bile su tužnije, nesretnije i sklonije depresiji od majki koje su radile. Stručnjaci vjeruju da je rad faktor sreće

Koliko su žene sretne ovisi o tome jesu li zaposlene ili ne, rezultati su studije američkog portala Gallup. Proveli su je na 60.000 žena. Ispostavilo se da su majke, koje su prestale raditi kako bi se brinule o svojoj djeci (i to mlađoj od 18. godina) češće bile tužne, ljute i pod većim stresom, nego majke koje su radile puno radno vrijeme, prenosi The Time. Također, sklonije su depresiji nego zaposlene majke, pa tako njih 28 posto boluje od depresije za razliku od 17 posto zaposlenih majki.

Majke koje rade puno ili na pola radnog vremena bile su sretnije, više su se smijale i uživale u životu nego majke koje su ostajale doma. Istraživači su zato zaključili da novac nema puno veze s duševnim stanjem čovjeka.

- Rezultati istraživanja otkrili su da rad zapravo izaziva pozitivne emocije kod žena, a 24-satna briga o djeci i domu negativne - istaknula je voditeljica istraživanja Elizabeth Mendes. 

Prijašnja istraživanja potvrdila su da su zaposlene majke sretnije i zdravije od kućanica.

Komentari (15)
  • Eh da...ako ostanes doma ubi te depresija ako radis ubi te stres i trcanje.Nikad na zelenu granu.Sve ima svojih pozitivnih i negativnih strana i ne moze se uvijek o svemu generalizirati.Ovakvi clanci upravo to rade.

    4. 6. 2012,   22:09
  • Činjenica koja je poznata jako, jako dugo!

    4. 6. 2012,   16:40
  • osobno poznajem gro žena koje su ostale doma radi djece i mogu reći da su te žene stvarno nervoznije i nezadovoljnije nego one koje su nastavile raditi ..neke jednostavno nemaju o čemu pričati nego samo o djeci jer im se osim njih apsolutno ništa drugo ne dešava u životu ..po mojem mišljenju, treba raditi, kretati se među ljudima, inače se jednostavno zatuliš i baš si iz toga razloga nervozan i nezadovoljan ..

    6. 6. 2012,   07:28
Message