Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Male tajne najsočnije tuke ili purice za najslasniji Božić

Male tajne najsočnije tuke ili purice za najslasniji Božić
4

Punite li puricu nadjevom, vrijeme pečenja je dulje. Ako je dobila boju, a iznutra nije pečena, prekrijte je folijom koju maknite zadnjih deset minuta pečenja

VIDEO

Punjena purica

Sastojci: purica od 3 kg, 200 g kobasice, 100 g maslaca, 3 dl pjenušca, grančica ružmarina i kadulje, ulje, sol, papar

Priprema: Puricu iznutra posolite i popaprite pa stavite u nju oguljene kobasice, kadulju i ružmarin. 

Pomoću velike i tanke igle čvrstim koncem sašijte otvor kako nadjev ne bi iscurio. Batke i krila privucite k tijelu i svežite ih kako bi pečenka zadržala lijepi oblik. Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite nadjevenu puricu u zdjelu za pečenje, posolite i popaprite te je izvana poprskajte uljem, a po površini razdijelite listiće maslaca. Kad se purica malo zapeče, smanjite temperaturu na 170°C i pecite je približno dva sata. Zalijte je tijekom pečenja šampanjcem i polijevajte je često sokom što se skuplja na dnu posude. Prije nego što narežete meso, ostavite pečenku neka odstoji pola sata. Maknite konac i poslužite puricu s prilogom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Purica s nadjevom od žemlji

Sastojci: purica, sol; Nadjev: 2 žemlje, 2 jaja, pureće iznutrice, luk, 30 g krušnih mrvica, mažuran, timijan, sol, dl ulja, 30 g maslaca, goveđa juha ili temeljac

Dremastime

Priprema: Puricu očistite i operite. Odstranite žile na batacima. Kožu na prsima oprezno odignite da ne pukne. Posolite puricu iznutra i izvana te pripremite nadjev. Nasjeckajte iznutrice. Žemlje nasjeckajte pa namočite u vodi. Ocijedite ih. Očistite i iskosajte luk. Dobro izmiješajte žemlje s jajima, mažuranom, timijanom, lukom, solju i krušnim mrvicama. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremljeni nadjev utisnite pod odignutu kožu na prsima. Spustite nadjevenu puricu u posudu za pečenje i zalijte vrućim uljem. Povremeno je prelijevajte sokom od pečenja. Ulijte vodu ili goveđu juhu prema potrebi. Kad je meso mekano, izvadite ga. Dodajte soku maslac i goveđu juhu. Prokuhajte ga i prelijte po mesu.

Pureći ražnjići s povrćem

Sastojci: ostaci purećeg pečenja, sok 1/2 limuna, žličica sjemenki koromača, žličica sjemenki korijandra, 2 češnja češnjaka, čili papričica, luk, tikvica, sol, papar, maslinovo ulje

Fotolia

Priprema: Ostatke pečenog mesa narežite na kockice. Opranu tikvicu narežite na komadiće, jednake veličine kao i luk. Pripremite marinadu od maslinova ulja, zgnječenog češnjaka, mljevenih čili papričica, soli, papra, sjemenki korijandra i koromača. Obložite marinadom komade mesa, luka i tikvica. Pokrijte i ostavite u hladnjaku neka se mariniraju dva-tri sata. Nabodite marinirane komade mesa komadima povrća na drvene štapiće za ražnjiće. Pecite na vrućem roštilju ili u grill-tavi uz okretanje dok povrće ne omekša, a meso dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite s kuhanom rižom.

Pureća rolada sa suhim voćem

Sastojci: 800 g purećih prsa, 50 g sušenih brusnica, 100 g suhih smokvi, 2 žlice ruma, crveni luk, 200 g slanine, ružmarin, 50 g maslaca, 3 dl pilećeg temeljca, šalica krušnih mrvica, jaje, sol, papar, žlica sjeckanih badema, maslac za premazivanje

Fotolia

Priprema: Pureća prsa istucite batom u veliki odrezak. Posolite ga i lagano popaprite. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite nadjev. Sušene smokve i brusnice sitno nasjeckajte pa ih zalijte s pola šalice vode u koju ste dodali rum. Očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Slaninu narežite na kockice. Zagrijte maslac i prepržite kratko luk te dodajte slaninu. Pirjajte oko pet minuta. Dodajte smokve, brusnice, ružmarin i sjeckane bademe. U zdjelu stavite krušne mrvice, pileći temeljac, jaje te smjesu od suhog voća i slanine. Posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte. Na pureća prsa stavite nadjev i zamotajte ga. Prebacite roladu u lim za pečenje i premažite je otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-45 minuta. Neka pečena odstoji 15 minuta pa je narežite na ploške.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru