Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Malenim bonsai stabalcima potrebno je mnogo brige

Malenim bonsai stabalcima potrebno je mnogo brige
1

Većina bonsaija propadne zbog viška vode, a ne zbog isušivanja. Ipak, nemojte čekati da se zemlja potpuno osuši prije nego što ponovno zalijete bonsai

VIDEO

Minijaturna stabla koja se samo veličinom razlikuju od “divljih” rođaka odlično će se uklopiti u gotovo svaki stil uređenja interijera. Ipak, bonsai zahtijeva mnogo više brige, ljubavi i strpljivosti od običnih sobnih biljaka. Potrebno ga je držati u sličnim uvjetima kakve to stablo ima u prirodi. Stoga se bonsai uzgojeni od biljaka koje uspijevaju u vašem kraju trebaju držati vani ili u plasteniku. No minijaturno tropsko i suptropsko drveće bolje će uspijevati u zatvorenom prostoru jer im više odgovara topao zrak. Iako mnogi početnici i mladice stare nekoliko godina posađene u posudu za bonsai nazivaju bonsaijem, to je pogrešno. 

Bonsai se stvara godinama, a kako bi poprimilo oblik stabla koje izgleda poput onog u prirodi, potrebno je dugogodišnje marljivo orezivanje. Oblikovanje bonsaija složena je vještina koju ćete najlakše svladati uz pomoć kvalitetnog priručnika ili učlanivši se u neki od klubova uzgajivača bonsaija. Ako ste kupili ili dobili već oblikovan bonsai, potrudite se da ga očuvate - držite ga na svijetlome mjestu, ali ne izravno kraj prozora, a zimi ga prihranjujte manje nego ljeti.

Lišće bonsaija dobro je prskati kišnicom

Mnogi ljudi pretjeruju u zalijevanju. većina bonsaija propadne zbog viška vode, a ne zbog isušivanja. Ipak, nemojte čekati da se zemlja potpuno osuši prije nego što ponovno zalijete bonsai.Dobro je i dva-tri puta na dan lišće bonsaija prskati kišnicom.

Stabalca treba presađivati

Stabalca se presađuju u fazi mirovanja, odnosno od kasne jeseni do ranog proljeća. Mlađe biljke presađuju se svake dvije godine, a starije svake tri ili četiri. uvijek se presađuju u hladovini. poslije presađivanja biljku treba obilno zaliti. Ne smije ju se prihranjivati dok se ne ustanovi da je biljka podnijela presađivanje.

Drvce bonsaija simbolizira dug život i sreću

Bonsai se počeo uzgajati u Kini između 3. i 5. stoljeća. Slobodno prevedeno bonsai znači biljka u plitkoj posudi. Nekoć je bavljenje bonsaijem bila privilegija samo careva i samuraja. stabalca bonsaija u istočnoj aziji tradicionalno se daruju za novu godinu jer simboliziraju dug život i sreću.

U stanu bolje rastu kineski brijest i fikusi

U kući se mogu držati samo stabalca iz toplijih klima kao što su fikusi, kineski brijest i japanski brijest. Ipak, trebalo bi ih staviti na mjesto daleko od izvora topline da se ne suše.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith