Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bez ijedne mrlje: Mali savjeti za čišćenje nakon bojanja doma

Bez ijedne mrlje: Mali savjeti za čišćenje nakon bojanja doma
1

Dječje ulje nježno čisti kožu i kosu, prije tuširanja na umrljana mjesta utrljajte dječje ulje koje će ukloniti boju, "šišanje" čisti tepih, a stara britvica skida boju sa stakla

VIDEO

Suhe ostatke boje s odjeće pokušajte isprati s mnogo tople vode uz trljanje četkicom. Mrlju možete i natopiti alkoholom pa je sastrugati noktom ili komadićem drveta. S tepihom budite mnogo nježniji. Kako ne biste oštetili vlakna, ne trljajte mrlju, nego je lagano sastružite tupim nožem u smjeru tkanja. 

Male, ali tvrdokorne ostatke boje s tepiha odstranite tako da isiječete vrhove vlakana. S glatkih površina i radijatora svježu boju obrišite vlažnom krpom, a osušenu lagano sastružite tupim nožem. Sa stakla i drugih tvrdih površina možete ih sastrugati i britvicom, ali prvo dobro poprskajte sredstvom za stakla kako biste omekšali boju. 

Mrlje boje najbolje uklanja razrjeđivač, no oprezno jer može oštetiti površinu. Zato je prvo iskušajte na skrivenom dijelu.

Kistove čisti i parafin

Boje na vodenoj bazi uklonite pranjem u vodi te ispirite pod mlazom tekuće vode. Od boja na uljnoj bazi pribor očistite parafinskim otapalima, isperite, operite u sapunici i ponovno isperite.

Uljane boje vs. vodene boje

Razrjeđivač će ukloniti mrlje od boja na uljnoj bazi, ali ne i od boje na vodenoj bazi koje uklanja vruća voda. Proizvodi koji sadrže aceton i druga otapala mogu oštetiti boju te skinuti lak.

Bosonogi ne ostavljaju tragove

Ako je sigurno i ne postoji mogućnost ozljede, ličite stan bosi. Tako ćete osjetiti ako ugazite u boju, a u tenisicama ćete samo “skoknuti” do kuhinje i pritom ostaviti tragove. 

Saveznik, ali i neprijatelj

Selotejp je najbolji alat za zaštitu “nezgodnih” dijelova namještaja, no samo ako se skine odmah nakon bojenja. Ako se boja osuši, selotejp će biti teško ukloniti, osobito kod uljanih boja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku