Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Mali trikovi kako da sve zdravo iz voća i povrće dođe u tijelo

Mali trikovi kako da sve zdravo iz voća i povrće dođe u tijelo
1

Uzalud jedete zdrave namirnice ako ne pazite kako ih pripremate, jer o tome ovisi koliko hranjivih tvari će doći u vaš organizam, savjetuje poznata britanska nutricionistica

VIDEO

Čak i male promjene u pripremi hrane mogu značajno poboljšati kvalitetu naše prehrane, kaže Naomi Haynes, nutricionistica iz Velike Britanije. Otkriva trikove kako pripremati pojedine namirnica, a da se sačuvaju sve aktivne hranjive tvari koje sadrže. Ona tvrdi kako je, recimo, povrće najbolje pripremati u mikrovalnoj pećnici jer će se tako sačuvati više vitamina nego ako se kuha u vodi. 

Ovo su njezini savjeti:

  • Izbjegavajte kuhanje povrća u vodi. Bolji izbor su mikrovalna pećnica ili kuhanje na pari.
  • Ispirite povrće pod mlazom vode, nemojte ga ostaviti da se namače jer se tako gubi više hranjivih sastojaka.
  • Jedite povrće s nekom vrstom masnoće, primjerice s maslinovim uljem ili sirom. Masnoća pospješuje apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.
  • Pripremajte krumpir u kori - tako ćete sačuvati neke važne nutrijente. Na primjer, ako pripremate 300 g oguljenog krumpira, u njemu će ostati pet posto RDA (preporučena dnevna količina) željeza te 37 posto RDA vitamina C. Ukoliko istu količinu pripremate u kori, u njemu će ostati 18 posto RDA željeza i 48 posto RDA vitamIna C.
  • Režite povrće na što je moguće veće komade jer će se tako izgubiti manje hranjivih tvari.
  • Radite li sok od voća, svakako u njega vratite dio pulpe koja je ostala jer ona sasdrži vlakna korisna za naš organizam.
  • Nakon kupovine salatu istrgajte na manje komade (ne rezati nožem) prije stavljanja u frižider, ali ne držite ju u njemu dulje od jednog dana - tako će početi stvarati fitonutrijente (snažne antioksidanse).
  • Izbjegavajte kupovne dresinge za salatu jer sadrže razne vrste aditiva, radije napravite vlastiti od npr. maslinovog ulja i balsamico octa.
  • Stavljate crni papar u hranu jer pomaže da tijelo iskoristi hranjive tvari.
  • Ostavite češnjak da odstoji deset minuta nakon sjeckanja. Tako će se u njemu razviti alicin - sastojak koji je odličan za zdravlje. Osim toga, češnjak će stajanjem postati ukusniji. 
  • Hranu bogatu željezom uvijek jedite s onom koja je bogata C vitaminom jer će pomaže željezu da se bolje apsorbira u našem tijelu.
  • Tjesteninu uvijek kuhajte "al dente" tako da ostane čvršća. Tad će imati niži glikemijski indeks, što znači da će biti zdravija jer neće toliko povećavati razinu šećera u krvi.
  • Zamijenite bijeli šećer medom ili cimetom. Za usporedbu - 100 g šećera ima 387 kalorija, i nimalo kalija, kalcija i željeza. Ista količina meda sadrži 304 kaliorije, jedan posto RDA kalija, ništa kalcija i dva posto RDA željeza, a cimeta - 247 kalorija, 12 posto RDA kalija, 100 posto RDA kalcija i 46 posto RDA željeza.
  • Smanjite količinu soli u hrani. Umjesto toga, okus upotpunite primjerice, đumbirom, čilijem, češnjakom, kurkumom, kimom..., piše Daily Mail.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje