Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Mali veseljaci: Bebe se smiju jer tako zabavljaju svoje mame

Uz pomoć uređaja za praćenje otkucaja srca, skeniranje mozga i tisuća sati snimljenih interakcija, otkrili su izvanrednu kognitivnu i emocionalnu osjetljivost kod vrlo male djece

VIDEO

Prvi bebini osmijesi nekad su se tumačili kao posljedica plinova. No znanstvenici danas znaju da nam već od rođenja osmijesi pružaju uvid u socijalni i emocionalni razvoj djeteta.
Uz pomoć uređaja za praćenje otkucaja srca, skeniranje mozga i tisuća sati snimljenih interakcija, otkrili su izvanrednu kognitivnu i emocionalnu osjetljivost kod vrlo male djece. Naše reakcije na osmijehe pomažu programirati bebin mozak za društvene interakcije.


Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu proučavali su obrasce osmijeha kod beba u dobi od četiri mjeseca i, uz pomoć matematičkih izračuna, zaključili da se bebe, svjesno ili ne, smiju točno onoliko koliko je potrebno da nasmiju mame. Razvojni psiholozi sa sveučilišta u Vermontu primijetili su da su neobični prizori, kao knjiga na glavi, smiješni bebama od pet mjeseci. 

- Pretpostavljali smo da bebe ne mogu znati da je nešto smiješno ako se roditelji ne smiju. Bili smo u krivu - kaže Gina Mireault, prof. psihologije i voditeljica istraživanja.


Najraniji osmijesi kod novorođenčadi

Javljaju se uglavnom kad spavaju i čini se da nisu povezani s vanjskim podražajima. Znanstvenici misle da poriv za osmjehivanjem dolazi iz primitivnog dijela mozga. Postoje jasni znakovi da osmijesi beba u dobi između šest tjedana i šest mjeseci postaju sve više uvjetovani socijalnim podražajima. Bebe se manje smiju kad su same, a više kad su u društvu, posebno poznatih koji se smiju.

Između dva i šest mjeseci bebe sve više koriste tzv. Duchenne osmijeh

Ovakav osmjeh koriste kako bi odgovorile na osmijehe roditelja. Jagodice lica se podignu i oči se stisnu, a to upućuje na snažne pozitivne osjećaje. Već s tri mjeseca postaju nemirne ako onaj tko im se smijao odjednom prestane. Otprilike u istoj dobi bebe koje gledaju u roditelja i smiješe se - skreću pogled. Znanstvenici smatraju da je to znak da počinju regulirati svoje osjećaje pa im treba pauza od intenzivne jedan-na-jedan interakcije.

Osmijesi s otvorenim ustima

Pojavljuju se kad su bebe fizički angažirane i zaigrane, kao kod škakljanja. Osmijesi koje istraživači nazivaju “snažnima” - kad se zigomatični mišići lica stisnu i podignu bebine usne - još su jedan znak pozitivnog odgovora na ono što se događa oko njih.

Podignuti obrazi, zavijene usane i osmijeh s otvorenim ustima

Ova kombinacija najjači je izraz veselja, kažu znanstvenici. U dobi od oko šest mjeseci bebe mogu prebaciti fokus s čovjeka na igračku.

Osmijeh iščekivanja

Istraživači su promatrali bebe između osam i 12 mjeseci kako se igraju s igračkama dok su majke sjedile iza. Kad je igračka proizvela zvuk, bebe bi reagirale osmijehom. Neke od osmomjesečnih beba i većina 12-mjesečnih također bi se okrenule prema mami kao da provjeravaju jesu li primijetile zvuk te je li i njima smiješno.
Studije su pokazale da su bebe koje su se tijekom prve godine češće osmjehivale s iščekivanjem bile vještije u korištenju jednostavnih alata te imale bolje komunikacijske vještine u dobi od 30 mjeseci.

Sami stvaraju situacije za smijanje

Puno prije nego što mogu govoriti, bebe se smiju neobičnim situacijama i počinju ih same stvarati u dobi od oko devet mjeseci. Britanska prof. razvojne psihologije Vasudevi Reddy identificirala je 11 tipova “klauniranja” kod odraslih, a većina beba do prvog rođendana izvodi barem sedam (npr. pružaju igračku pa je naglo povlače).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja