Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Malim koracima: Svakodnevno čišćenje održava sklad u domu

Malim koracima: Svakodnevno čišćenje održava sklad u domu

Odmah nakon ustajanja pospremite krevet, a nakon doručka i kave operite posuđe i uštedite si popodnevno vrijeme. Zbog ovih par trikova više nikad nećete imati "veliko čišćenje"

VIDEO

Odgađanje čišćenja za neka bolja vremena ne donosi ništa osim gomilanja stvari i sve većeg opsega kućanskih poslova. Zavrnite rukave i svaki dan odvojite barem 20 minuta za čišćenje. Rezultati će vas zadiviti.  

Prvi topli dani i zrake sunca zovu nas da se konačno obračunamo s prljavštinom na prozorima, roletama i zavjesama. Obične stare čarape bit će vaš odličan saveznik jer ih samo trebate navući preko ruke i počistiti rolete. Prozore operite na uobičajen način, ali smjesi za pranje dodajte kap tekućeg deterdženta za posuđe - uočit ćete ogromnu razliku u čistoći stakla. Ovisno o količini prozora i dobroj volji ukućana da uskoče kao prva pomoć - ovaj dosadni zadatak može vam oduzeti samo pola sata dragocjenog vremena.

Svakodnevno čišćenje kuhinjskih i kupaonskih elemenata dugoročno će vam uštedjeti mnogo vremena i živaca. U ovom slučaju vaš najbolji prijatelj su vlažne maramice, kojima samo prođite po svim elementima, a za dodatnu dezinfekciju možete kapnuti i samo jednu kap ulja čajevca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad znate da nemate previše vremena, nećete gubiti vrijeme na detalje i vidjet ćete da se puno toga može napraviti i u pola sata. Jedan dan to može biti pranje umivaonika, kade, WC školjke i zrcala, drugi dan usisavanje cijelog stana, a treći dan posvetite samo brisanju prašine. Takav pristup čišćenju osobito je koristan za perfekcioniste koji se u čišćenju lako uhvate nekih detalja, na njima izgube najviše vremena i poslije se živciraju što su potrošili toliko vremena, a nisu obavili sve što su planirali.

Jedno od najvažnijih pravila čistog i urednog doma je napraviti krevet čim ustanemo. Soba će izgledati čišće, a vi ćete se osjećati produktivno od samog jutra. Ovaj posao oduzet će vam tek nekoliko minuta jutarnjeg vremena. Nakon prvog obroka u danu odmah operite tanjure ili šalice. I ovaj mali zadatak neće vas koštati gotovo ništa, a kad se vratite s posla, neće vas čekati još jedna dodatna obaveza.

Ako vam doručak, kava ili vino kapnu na pod, ne trebate čistiti cijelu površinu. Poslužite se maramicama namijenjenim za čišćenje podova, obrišite mrlje i zaboravite na neugodne prizore. Suočavanje s kamencem na kupaonskim zidovima nikome nije omiljena aktivnost, ali ako brzinski očistite tuš kabinu nakon svakog tuširanja, to će postati prošlost. Uz ove savjete boravak u vlastitom domu postat će mnogo ugodniji, a uštedjet ćete i vrijeme u slučaju nenajavljenih gostiju. 

Lako održavanje čistog doma

Svaki dan

  • pospremite i prozračite krevete 
  • očistite posuđe i aparat za kavu
  • dezinficirajte kupaonske i kuhinjske odvode 
  • prebrišite kuhinjski stol 
  • prebrišite kupaonske površine 

Svaki tjedan

  • očistite podove u kupaonici i kuhinji 
  • dobro očistite kupaonske površine
  • prebrišite ogledala i počistite prašnjava mjesta 
  • promijenite posteljinu 
  • dezinficirajte spužvice     
15 trikova za ljude koji mrze čistiti, ali ipak žele uredan dom
15 trikova za ljude koji mrze čistiti, ali ipak žele uredan dom

Svaki mjesec

  • očistite mikrovalnu i pećnicu 
  • dezinficirajte kante za smeće 
  • temeljito očistite kuhinjske i kupaonske ormariće 
  • riješite se taloga, hrđe ili plijesni 
  • očistite kvake na vratima 

Jednom godišnje

  • riješite se nepotrebnih stvari iz ormara 
  • darujte stvari koje više ne koristite 
  • mješavinom octa i sode bikarbone očistite perilicu rublja 

5 trikova za brzinsko čišćenje

  1. Lijekovi često imaju više od jedne namjene, a nerijetko postaju i saveznici u borbi protiv nereda. Tako analgetske šumeće tablete protiv zatvora i žgaravice učinkovito i brzo čiste kupaonske elemente. Ubacite nekoliko tableta u zahodsku školjku, kadu i umivaonik koje možete napuniti s vodom, ostavite 10 minuta da njihovo šumeće djelovanje razgradi nečistoće pa prebrišite.
     
  2. Samoljepljivi “roler” za skidanje dlačica i mrvica s odjeće poslužit će i za uklanjanje prašine s oboda lampi. Umjesto dugotrajnog procesa skidanja oboda, pranja i sušenja, samo prijeđite “rolerom” gore-dolje, izvana i iznutra.
     
  3. WD-40: Tekućina u spreju WD-40 namijenjena je odmašćivanju i podmazivanju mehaničkih elemenata. Međutim, izvrsna je i za odstranjivanje mrlja od olovki i flomastera na gotovo svim površinama. Našpricajte i prebrišite.
     
  4. Gumbi: Traženje para naušnica spriječite njhovim umetanjem u jedan gumb. Tako napravite sa svakim parom. Gumbe možete iskoristiti i za narukvice, a takav način spremanja nakita osobito će biti koristan na putu.
     
  5. Losion za tijelo te kreme za lice i ruke izvrsni su za poliranje cipela. Nanesite malo kreme na blazinicu i upotrijebite. Poseban sjaj daju lakiranim cipelama, a mala pakiranja možete nositi i u torbici da vam uvijek budu pri ruci.

Olakšajte si posao

  • Sredstva za čišćenje držite u prostorijama u kojima ih rabite. Ako su vam nadohvat ruci, bit ćete brži.
  • Steknete li naviku da svaki predmet odložite na pravo mjesto, nered se neće uspjeti ni stvoriti, a čišćenje će biti mnogo lakše. 
Riješite se plijesni s pločica u kupaonici uz ovaj genijalan trik
Riješite se plijesni s pločica u kupaonici uz ovaj genijalan trik
  • Tabure koji se otvara poslužit će kao skladište u koji možete privremeno pospremiti stvari poput novina, igračaka i deka, dok im ne nađete bolje mjesto.
  • Manje stvari znači manje pospremanja. No mnogima je najteži zadatak riješiti se suvišnih stvari. Zamislite stoga da se selite. Što biste ponijeli sa sobom? Ono što nije na tom popisu, suvišno je.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru