Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Malim obrocima pobijedite neugodne simptome žgaravice

Malim obrocima pobijedite neugodne simptome žgaravice
1

Stop žarenju! Simptome će ublažiti gorke biljke poput potočarki i artičoka, a čak i čokolada može pogoršati osjećaj žarenja, a najbolja obrana su jogurt i kim

VIDEO

Šaka badema kratkotrajno ublažava simptome žgaravice, a za neutralizaciju želučanih kiselina pomoći će i samo jedna banana na dan, tvrdi nutricionistica Sandra Marić Bulat. Neugodno žarenje, što se iz želuca širi prema prsima i vratu, izazvano je prekomjernim izlučivanjem želučanih kiselina, a namirnice koje se teže probavljaju lako mogu pogoršati simptome žgaravice. 

Tako će problem pogoršati začinjena hrana (curry, čili, papar), paprena metvica, kava, alkohol, umak od rajčice, ukiseljeno povrće, ocat, senf i čokolada. Također, trebalo bi izbjegavati citrusno voće te sokove od naranče. Muči li vas žgaravica, izbjegavajte salate od sirovog povrća (krastavac, luk, rotkvica, paprika), a ako ih pripremate, umjesto octa upotrebljavajte limun. Valja pripaziti i s masnom te prženom hranom, koja potiče izlučivanje kiselina i zadržava hranu u želucu.

- Patite li od čestih žgaravica, nastojte izbjegavati obilne i teške obroke, osobito prije spavanja. Radije jedite pomalo, više puta na dan, te izbjegavajte ležanje nakon jela - savjetuje S. Marić Bulat. Prije obroka popijte vodu s peršinom, čičkom ili maslačkom s dodatkom hmelja i matičnjaka ili bez. 

Sirevi i nezrelo voće otežavaju probavu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kava i jaki čajevi, kao i alkohol, nadražuju želudac te ometaju probavu, posebno ako se piju uz obrok, ističe S. Marić Bulat. Gazirana pića uzrokuju vjetrove, a nezrelo voće otežava probavu.

- Sirevi, osobito oni masniji, zbog visokog udjela masnoća usporavaju probavu, pa ih se ne preporučuje jesti kasno navečer - napominje.

Lakše je uz koromač i kim

Za smanjenje simptoma tijekom dana pijte mješavinu 1 i 1/2 l vode te nekoliko žlica kima. Uz anis i komorač djelovat će još bolje. Koromač i kim čak je poželjno žvakati nakon obroka, ističe S. Marić.

Minerali u borbi protiv žgaravice

Kalcij neutralizira želučanu kiselinu, pa je preporučljivo piti jogurte, koji sadrže i korisne bakterije nužne za pravilnu probavu. I magnezij uklanja višak kiseline, a vrlo je bitan i unos cinka, tvrdi Sandra Marić.

Olakšanje uz jabuke i zelje

Odlična je kombinacija klinčića, cimeta i đumbira s vodom. Pije se triput na dan. Žgaravicu će uspješno smiriti i ružmarin, kadulja, metvica, kopar, estragon, jabuke, zelje, mrkva, maslinovo ulje, jaja te peršin.

Anis i med za manju kiselost

Čajevi se preporučuju piti mlaki. Vrući će pogoršati simptome. Žgaravicu će ublažiti bosiljak, kao i kućna mješavina od šalice vode, žlice anisa te žlice meda. Kako bi se smanjila kiselost, preporučuje se piti triput na dan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 27. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...