Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Malo čudo: Dječak (5) preživio srčani zastoj od čak 90 minuta

Punih 90 minuta liječnici su se borili za njegov život, nakon što je u bolnicu stigao pothlađen te doživio zastoj srca. Oko dva mjeseca nakon što je skinut s aparata napokon je mogao kući

Petogodišnji dječak prozvan je 'čudom od djeteta', nakon što je preživio 90-minutni srčani zastoj. Owen Coulter (5) iz Liberty Hilla u Teksasu u prosincu 2018. imao je simptome slične gripi, uključujući groznicu i natečene oči. Nakon testova na streptokok koji su bili negativni, simptomi su i dalje bili prisutni, pa su ga roditelji odveli u Centar St David za hitne slučajeve, prije nego što je prebačen u dječji medicinski centar Dell u Austinu.

Dreamstime SIMPTOMI Iznenadni zastoj srca ipak nije toliko “iznenadan”

Na dan kad je završio u bolnici, njegova tjelesna temperatura bila je samo 35 stupnjeva, umjesto normalnih 37, pa su ga liječnici zamotali u deke, kako bi mu podigli temperaturu. Desetak minuta nakon što su stigli u bolnicu, dječak je rekao roditeljima da mora na toalet i tad je doživio iznenadni srčani zastoj.

Objavljuje Kristin CoulterNedjelja, 16. prosinca 2018.

Tim liječnika i medicinskih sestara smjenjivao se više od sat vremena u nastojanjima da ga ožive i priključe na aparate za održavanje života. Trebalo je oko 30 minuta da ga priključe na stroj ECMO, koji pumpa krv kroz tijelo i opskrbljuje ju kisikom izvan tijela pacijenta, što omogućuje da se srce i pluća odmaraju. Ubrzo mu je srce počelo samostalno raditi. 

ZAKLADA 'HRVATSKA KUĆA SRCA' Naučite spasiti život nekome tko je doživio srčani zastoj

Tijekom sljedećih 56 dana pomalo su ga odvajali od aparata za disanje, lijekova i skidali s  dijalize na koju je priključen zbog oštećenja bubrega. Nakon što mu se stanje stabiliziralo, započeo je rehabilitaciju, kako bi ponovno naučio gutati, govoriti i hodati i – mogao je kući. 

Fotolia RIZIČNA KARIJERA Uspješnim ženama više prijeti infarkt, kap i srčani zastoj

Liječnici vjeruju da je do zastoja srca doveo virus koji je zahvatio njegovo srce i jako su ponosni na to kako se oporavio. 
U dječjoj bolnici Philadelphia kažu kako mnoga djeca koja prežive srčani zastoj imaju oštećenja mozga, zbog toga što im on na nekoliko minuta ostane bez krvi, a time i bez kisika. Obitelj i prijatelji u međuvremenu su pokrenuli GoFundMe stranicu kako bi pomogli pokriti troškove Owenovih bolničkih računa, prenosi Daily Mail

Procjenjuje se da godišnje u SAD-u umre više od 2000 djece i adolescenata koji dožive to stanje, odnosno da srčani zastoj stoji iza tri do pet posto svih smrtnih slučajeva djece u dobi između pet i 19 godina u SAD-u. 

Komentari (1)
  • Dobro je znati ovo: pri utapanju djece, ne osvrćite se na zastoj srca, ne-disanje i nedostatak pulsa. Ne vjerujte ni liječniku kad kaže da nema nade. Ustrajno nastavite s propisnim umjetnim disanjem. Evidentiorani su slučajevi oporavka i nakon što je dijete provelo 30 minuta pod vodom. Što mlađe to je pouzdaniji oporavak. Ključno - ustrajno i pravilno umjetno disanje.

    19. 7. 2019,   10:44