Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mama i tata se više ne vole, ali to ne mora biti loše za dijete

None Foto: Fotolia

Djeca su barometar bračnog zdravlja i njihovo ponašanje često je odraz trenutačne napetosti u kući. Razvod ponekad može biti bolji izbor i za roditelje i za djecu

Rastava roditelja nije uvijek najgora stvar za djecu, štoviše, može ih naučiti važnim lekcijama, tvrde psiholozi. Zbog loših odnosa, nerazumijevanja i svađa obitelj s vremenom sve lošije i lošije funkcionira, a napetosti narušavaju i zdravo odrastanje djece. No odluče li roditelji da su sretniji odvojeno te kao individualci žive kvalitetnim životima, i njihova će djeca biti sretna i ispunjena. 

Nikad ne tražite od djeteta da bira strane i roditelja koji mu je draži!

Djeca su kao barometri - njihovo je ponašanje odraz trenutačne napetosti u obitelji, ističu stručnjaci. Nakon razvoda i nestanka loših vibracija iz okoline i djeca će se moći opustiti i biti bezbrižna. 

- Ljudi koji zbog djece ostaju u lošim vezama zavaravaju se. Iako nakon rastave slijedi razdoblje prilagodbe, konačan je rezultat pozitivan. U toj situaciji djeca uče da nije nužno ostati u nezdravoj vezi - kaže psihologinja dr. Shoshana Bennett. 

Također, podijeljeno skrbništvo djeci pruža priliku da kvalitetno upoznaju svakog roditelja zasebno. 

- U obitelji jedan od roditelja najčešće preuzima najveći dio brige za djecu. Nakon rastave svaki se roditelj posve fokusira na djecu - objašnjava dr. Bennett.

Problem ima dva lica

Djeca čiji roditelji dijele skrbništvo privikavaju se na učinkovitu dvosmjernu komunikaciju. Često dvaput razgovaraju o svakodnevici, problemima, ljubavima i školskim obvezama te rastava tako razvija komunikacijske vještina i uči djecu različitim pogledima na isti problem.

Organizacijske vještine

Razvod roditelja često utječe i na razvoj organizacijskih sklonosti djeteta. Kako bi “uredno funkcioniralo”, dijete uglavnom uvijek mora znati, primjerice, koje mu knjige i školski pribor trebaju na kojoj lokaciji te kojim autobusom ili tramvajem putuje u školu i kući.

Izgradnja novih odnosa

Mnoga djeca rastavljenih roditelja iskusila su upoznavanje, druženje ili suživot s novim ljudima. Uče kako izgraditi nove odnose, što je važna životna vještina koju mnogi nauče tek tijekom studija ili prvog zaposlenja. Razvod privikava djecu na izazove, zaključuju psiholozi.

Komentari (2)
  • jo san dijete rastavljenih roditelja i nisam imala nikakvih problema stovise samo sud me postedio jer san "bidna" s samohranom majkom i dobila 5 bodova za upis.... al psihicke probleme nikakve neman ovi djeciji psiholozi su mi smijesni kako se prije zivilo bez pelena stolica anatomskih p::: i prije su se rastavljali roditelji pa smo evo mi svi zivi i zdravi

    10. 6. 2012,   17:47
  • Bravo za novinara i postavljanje članka.! Djeca su barometar,i to precizan,jer djeca ne vole kada tata ne voli mamu.Moja kolegica koja je pred razvodom ima kčerku koja to teško proživljava.Tata dođe po nju da idu u kino,zoo vtr i nešto drugo,njezino prvo pitanje glasi,zašto ne ide i mama,ili zašto ti ne voliš moju mamu.??????

    10. 6. 2012,   19:26