Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Mamografija otkriva rak dvije godine prije nego ga žena opipa

Mamografija otkriva rak dvije godine prije nego ga žena opipa
1

Rano otkrivanje raka spašava život u čak 90 posto slučajeva, zato se odazovite na mamografski pregled svake dvije godine. Samopregled treba raditi svaki mjesec

VIDEO

Rak dojke najčešća je vrsta raka koji pogađa žene u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. I u Hrvatskoj je rak dojke najčešći i od njega obolijeva četvrtina žena oboljelih od karcinoma.

Statistike govore da svakoj 11. ženi prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama očekuje se daljnji trend porasta oboljelih. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj od 50 do 69 godina, a u okviru ovog programa mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine.

Žene na kućnu adresu dobiju poziv i točan termin za besplatni mamografski pregled, a ako im vrijeme ne odgovara, valja nazvati besplatan broj i promijeniti termin. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke i otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

- Mamografija je visokokvalitetna metoda ranog otkrivanja raka dojke. To je rendgenski pregled kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Mamografija može, dvije godine prije nego što napipate kvržicu na dojci ili bilo kakvu drugu promjenu, “vidjeti” zloćudne promjene. Zato je važno rano otkrivanje jer što ranije otkrijemo promjene, šanse za izlječenje su velike, čak veće od 90 posto - ističe dr. Andrea Šupe Parun, epidemiologinja s HZJZ-a.

Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 15-20 posto karcinoma dojki, osobito kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Sve mlađe žene imaju više žljezdanog tkiva tzv. “guste dojke”, pa je obavezan ultrazvuk i to od 30. godine života jednom u dvije godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rak dojke, kaže epidemiologinja, nije preventabilan, ali je važno da se rano otkrije.

- Istina, postoje neki rizični čimbenici koji povećavaju šanse da žena oboli od raka dojke - to su rana dob prve menstruacije, kasna menopauza (poslije 50. godine), uzimanje hormonske nadomjesne terapije, pretilost, pušenje, pretjerani unos alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, nekvalitetna prehrana bogata šećerima i masnoćama - pojašnjava dr. Andrea Šupe Parun.

Prvi redovni mamografski pregled preporučuje se obaviti između 38. i 40. godine. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnica koje su imale ili preboljele rak dojke (baka, mama, teta), preporučuje se ranije počinjanje redovitih mamografskih i ultrazvučnih pregleda.

Smjernice za odlazak na UZV pregled

Do 40. godine UZV pregled provodi se jednom godišnje, od 40. do 69. jednom godišnje uz mamografiju, a od 70. godine po potrebi. Ultrazvuk, kao dijagnostička metoda u ranom otkrivanju raka dojke i općenito njihovom prikazu, je metoda izbora za žene do 40. godine.

Smjernice (preporuke) za mamografiju

  • Bazična (prva) mamografija se provodi između 38. i 40. godine.
  • Od 40. do 50. u razdoblju između 1-2 godine, od 50. do 69. jednom godišnje, a od 70. godine u razdoblju 1-2 godine.
  • Kod žena mlađih od 40 izvodi se prema potrebi i uz konzultacije.

Praćenje žena s povećanim rizikom 

Ove žene bazičnu mamografiju provode oko 35. godine. Od 35. do 40. provodi se klinički pregled s ultrazvukom jednom godišnje, a mamografija jednom u dvije godine. Između 40. i 50. obavezna je kombinacija mamografije, kliničkog pregleda i UZV jednom godišnje.

Vjeran Žganec-Rogulja/VL

Uz mamografiju odlučie se i na redoviti klinički pregled palpacijom

Pregled mamografom treba obaviti od 5. do 10. dana menstruacije (za žene u reproduktivnoj dobi). Mamografija traje svega nekoliko minuta. Osim samopregleda rukam, a preporučuju se i redoviti klinički pregledi (palpacija) koju obavljaju specijalisti obiteljske medicine - kod žena do 40. jednom u tri godine, a kod onih s povećanim rizikom jednom na godinu.

Odvojite 10 minuta za opipavanje dojki

Desetominutni samopregled sastoji se od nekoliko faza, koje treba proći polako i pažljivo. Dojke najprije treba dobro pregledati u ogledalu, provjeriti izgled kože i bradavica te pomičnost dojki pri podizanju ruku. Drugi dio samopregleda je pipanje dojki - i sjedeći i ležeći jer se promjene tako bolje uočavaju.

Pogledajte i video kako napraviti samopregled:

Pravilo je da desna ruka pipa lijevu dojku, a lijeva ruka desnu. Pritom je važno spojiti jagodice dva ili tri prsta za veću površinu. Dojku možete podijeliti na četvrtine ako vam je lakše. U pregled uključite i opipavanje limfnih čvorova ispod pazuha.

Godišnje se pošalje čak 300.000 poziva

Županijski zavodi za javno zdravstvo godišnje ženama u dobi od 50 do 69 godina pošalju 300.000 poziva na kućne adrese. Žene se odazivaju u 60 posto slučajeva, što je dosta dobro, ali nije na odmet da dostignemo i 70 posto odziva. Zato je potrebna bolja suradnja liječnika i pacijenata, kaže dr. Šupe Parun.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru