Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mamurluk je bolest - proglasio je njemački sud u novoj parnici

None Foto: Dreamstime

Uoči Oktoberfesta njemački je sud proglasio mamurluk 'bolešću' te na taj način ograničio proizvođače dodataka i pripravaka koji tvrde da će njihov proizvod izliječiti mamurluk

Njemački sud je u ponedjeljak presudio o tvrdnjama proizvođača suplemenata kako njihovi proizvodi pomažu u liječenju mamurluka, piše nytimes.com. Naime, tužitelji su  tvrdili da proizvođači pića u prahu i sličnih pripravaka nelegalno tvrde da su njihovi proizvodi lijek, no ime tih tvrtki u presudi nisu objavili.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Definicija suda tek je umjerena utjeha za ljude koji glavobolju i mučninu nakon alkoholiziranja doživljavaju kao kaznu koju su si sami priskrbili. Sud u Frankfurtu bolest je definirao kao "mali i privremeni otklon normalnog stanja ili normalne aktivnosti tijela", objavio je Deutsche Welle.

Foto:

Sud je također kazao da tvrtke koje prodaju hranu i pića svoje proizvode ne mogu reklamirati kao lijek protiv simptoma mamurluka poput umora, mučnine i glavobolja.

Allmoviephoto.com ZABORAVITE NA ASPIRIN 5 iznenađujućih načina kojima ćete lako izliječiti mamurluk...

- Informacije o hrani ne smiju sadržavati opis svojstava za prevenciju ili liječenje bolesti kao ni odavati dojam da imaju te sposobnosti, piše u presudi. Presuda dolazi neposredno nakon početka Oktoberfesta u Minhenu, njemačkog praznika koji podrazumijeva nošenje narodnih nošnji poput dindrlice i lederhosena, ali i neumjerene količine ispijenog piva.

Njemački znanstvenici su u veljači u časopisu American Journal od Clinical Nutrition objavili rad u kojem definiraju mamurluk kao kompleks neugodnih fizičkih i psihičkih simptoma koji se javljaju kada se povišene razine alkohola u krvi vraćaju u normalnu vrijednost - nula.

SINTETSKI ALKOHOL Za pet godina pit ćemo alkohol nakon kojeg nema mamurluka?

Ne postoje učinkoviti poznati lijekovi za te simptome, navode u studiji, te da su neutemeljeni narodni lijekovi koji kažu da se prije vina treba popiti pivo kako bi se izbjeglo neželjene posljedice.

- Simptomatski mamurluk je zaštitni mehanizam koji je ljudima pomogao da tijekom godina promijene svoje ponašanje te ima evolucijsku vrijednost za buduće generacije, zaključuju autori studije.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' S ANOM ZIBAR:

PROCURILE TAJNE FOTKE: Ovo je dečko najpopularnije balkanske pjevačice?

Komentari (13)