Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Marinada je obavezna za zdrav roštilj: Jedi samo meso i salatu

Marinada je obavezna za zdrav roštilj: Jedi samo meso i salatu

Roštiljanje ne mora nužno biti okidač za nakupljanje kilograma. Uz dijetu koju donosimo možete svakodnevno uživati u roštilju i pritom gubiti kilograme. Povrće i začini čuda čine...

VIDEO

No da bi “roštilj dijeta” bila uspješna, potrebno se pridržavati propisanog jelovnika, a ni sam način pripreme mesa nije zanemariv. 
Hrana se na roštilju priprema na vatri načinjenoj od suhog drveća, granja i ugljena. Jednom kad se napravi optimalan žar koji daje visoku konstantnu temperaturu, meso se podjednako peče s obje strane. Valja paziti i da ne zagori.

- Ako neki dijelovi mesa ipak zagore, obavezno ih odstranite prije jela. Prilikom pečenja često kapne dio masnoće na vatru, prilikom čega se stvaraju toksični spojevi za organizam. Električni roštilji omogućuju da se ove pojave izbjegnu - objašnjava mr. sc. Irena Švenda, mag. nutricionizma. Najizazovniji element kod “jela s roštilja” predstavljaju velike količine mesa, uz eventualni dodatak salata i najčešće bijeli kruh. 

Meso je namirnica bogata proteinima, zasićenim masnoćama i kalorijama te zahtijeva dugotrajnu razgradnju u želucu i crijevima. Prama ayurvedskoj medicini, zagrijava tijelo i u suprotnosti je s ljetom, koje zbog topline koju “isijava” traži da se organizam rashlađuje. Uz meso koje većina obožava, na roštilju možete napraviti vrlo ukusno pečeno povrće, ali i popečke od žitarica. 

- Tikvice, patlidžani, rajčice na ražnjićima i paprike, prethodno marinirani u začinskom bilju, za roštiljoljupce su prava delicija. Konzumacija pečenog povrća s roštilja uz dodatak različitih zelenih salata može predstavljati okosnicu ljetne dijete uz roštilj. U takvoj dijeti treba izbjegavati kruh te, kad god je moguće, crveno meso zamijeniti mesom peradi - zaključuje nutricionistica Švenda.

Kakvoću mesa poboljšavaju marinade, pa odaberete li ponekad crveno meso, isprobajte, primjerice, azijsku teriyaki marinadu od sojina umaka, šećera, narančina soka, luka, đumbira i ljute papričice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

Primjer 1:

Doručak 
Mješavina sa zobenim pahuljicama
• 4 žlice zobenih pahuljica • Žlica mljevenih lanenih sjemenki • Žlica mljevenih badema • Žlica brusnica • Prstohvat mljevenoga kardamoma • Mlijeko s 0,9% posto m.m.

Sastojke prelijte vrućim mlijekom i po potrebi zasladite stevijom.

Međuobrok 

Kupine  -  1 mjerica

Ručak  

Šareni ražnjići  - 2 komada
Za 1 ražnjić: 
• 2 komadića mesa od pilećih prsa • 2 komadića žute paprike • 2 komadića tikvica • 2 mini rajčice
Ražnjiće i povrće prethodno marinirajte s mljevenim ružmarinom, paprom i soli.

Salata s kus kusom

• 1/4 šalice namočenoga kus kusa • Šalica zelene salate • Žličica maslinova ulja • Malo soli i jabučnog octa 

Međuobrok 

Dinja - 1 kriška

Večera

Juha od brokule - 1 tanjur  
Ražnjići  - 3 komada

Primjer 2:

Doručak

Salata s prosom
• 1/3 šalica kuhanog prosa • Šalica zelene salate • Naribana mrkva • Žličica maslinova ulja • Žličica bundevinih sjemenki (preprženih na suhoj tavi) • Sojin umak ili sol • Malo papra •  Malo limunova soka ili jabučnog octa

Međuobrok

Maline - 1 mjerica

Ručak 

Ćevapi  od purećeg mesa - 3 komada

Salata od  kuhanoga  krumpira

• Kuhani krumpir srednje veličine • Šalica matovilca • Žličica bundevina ulja • Malo soli i jabučnog octa. 

Međuobrok

Lubenica - 1/2  kriške

Večera 

Juha od špinata – 1 tanjur
Ćevapi – 4 komada

Što piti uz roštilj?

Ljeto često opisujemo s dvije riječi: sunce i godišnji, ali ne bismo pogriješili da dodamo još jednu riječ - roštilj. Ovaj način pripreme najjednostavnije je rješenje za bogat, a vrlo često i obilan obrok. Kako ne biste imali osjećaj težine nakon jela s roštilja, tu je Jamnica.

Njen mineralni sastav potiče normalnu razgradnju hrane i prirodno olakšava probavu. Dodatno, Jamnica tijekom ljetnih vrućina nadoknađuje izgubljenu tekućinu osiguravajući minerale uz 0 kcal, a zbog osvježavajućih mjehurića tako dobro pristaje uz svaki obrok.

Povrće koje ima visok udio vode u sebi nije dobro za obradu na roštilju

Izrežite okruglo povrće poput luka ili patlidžana na tanje ploške da dobijete što veću površinu za grilanje. Grilanje nekih vrsta povrća trajat će samo nekoliko minuta, a za druge vrste, poput krumpira, dulje. Sve povrće možete nabosti i na ražnjiće. Povrće koje treba izbjegavati za roštilj su krastavci, celer i zeleno lisnato povrće zbog visokog postotka vode.

Majčina dušica, origano i kadulja za bolji okus

Meso neka malo odstoji na sobnoj temperaturi prije stavljanja na grill kako bi se temperatura izjednačila te kako bi se ravnomjernije ispeklo. Čisto (ne miješano) meso i povrće obradite svježim začinima (majčina dušica, origano, peršin, korijander, komorač, lavanda, kadulja, ružmarin ili po želji) za snažniji okus. 

Marinada štiti od bakterija i bez soli je najbolja

Brojna istraživanja pokazuju kako razne marinade, ovisno o sastavu, mogu spriječiti razvoj listerije, salmonele i E. coli.

Za mariniranje koristite stakleno ili plastično posuđe, a izbjegavajte aluminijsko, kao i aluminijsku foliju zbog moguće reakcije s kiselinama iz marinade. Nemojte dodavati sol u marinadu ako će meso u njoj ležati više od tri sata jer će negativno djelovati na teksturu mesa. U tom slučaju posolite meso tek prije pečenja. Ako želite ponovno upotrijebiti odbačenu marinadu, obavezno je prije toga dobro prokuhajte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje