Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Maslačak uništava celulit, lipa liječi nesanicu, glog jača srce

 Maslačak uništava celulit, lipa liječi nesanicu, glog jača srce
1

Raznolike koristi: Lipu koristite za smirenje, glog za bolji rad srca, a koprivu za olakšano mokrenje, dok oblozi natopljeni čajem od breze liječe bradavice...

VIDEO

Tijekom proljeća u prirodi počinje rasti obilje ljekovitog bilja od kojeg možete pripremiti raznolike čajeve i druge domaće pripravke. Priuštite si barem jedan dan u tjednu za odlazak u prirodu, uživajte na svježem zraku i pritom promatrajte koje biljke rastu u okolici. No ako ih namjeravate sakupljati, treba se pridržavati nekih pravila. Najvažnije je znati raspoznavati biljke, pri čemu pomažu crteži i fotografije. Čak i kod najmanjih nedoumica valja se posavjetovati s ljekarnicima i botaničarima. A da prilikom branja ne bismo uništavali biljni svijet, nikad ne smijemo brati zaštićene i rijetke vrste - čajeve od njih kupujemo u ljekarni jer tad znamo da su pripremljeni od biljaka iz kontroliranog uzgoja. 

Uzimamo samo one dijelove bilja koji su nam potrebni, a pri sakupljanju biljaka valja se isključivo služiti rezanjem a ne čupanjem. Kod bilja s korijenom pazimo da ne iskopamo sve na istoj strani te ih tako iskorijenimo. Uzimamo samo onoliko bilja koliko nam je nužno. Bilje uvijek sakupljamo za suha, lijepa vremena u prijepodnevnim satima. To osobito vrijedi za bilje koje sadrži eterična ulja jer je količina tih ulja tad u biljci najveća. Nakon dugotrajne kiše treba pričekati barem dva ili tri dana. Biljke s eteričnim uljima sakupljamo na sunčanim mjestima i provjeravamo njihov miris: zgnječimo ih među prstima i pomirišemo tako da s udaljenosti od desetak centimetara, zatvorenih očiju, nekoliko puta udahnemo njihov miris. Tako ćemo ubrzo naučiti raspoznavati različite mirise i njihove nijanse. 

Thinkstock

Ljekovito bilje važno je sakupljati na nezagađenim mjestima. Izbjegavamo rubove cesta, blizinu tvornica, prskana polja i šetališta. Zelene dijelove skupljamo u početku cvatnje, cvjetove kad se posve otvore. Listove beremo potpuno razvijene, a samo kod breze dajemo prednost mladim listovima. Korijenje i podanke iskopavamo ujesen ili u proljeće. Kalendari branja ljekovitog bilja pritom su samo djelomična pomoć jer biljke svake godine dospijevaju u različito vrijeme. Ubrano bilje najčešće čuvamo sušenjem. 

Ako je moguće, nadzemne biljne dijelove ne peremo, a ubrano bilje osušimo što prije. Zelene dijelove, listove i neke cvjetove sušimo cijele. Tek prije upotrebe usitnimo ih ili izrežemo. Kako bismo ih brže osušili, korijenje i podanke razrežemo po duljini, na pola centimetara duge komadiće, a prije upotrebe ih smrvimo. Za sušenje su najprimjereniji kućanski aparati koji se koriste i za sušenje voća. Listovi paprene metvice na taj se način suše dva sata, cvjetovi kamilice četiri sata, a kriške jabuka osam sati. Kod sušenja u pećnici važno je paziti da temperatura ne prijeđe 50 Celzijevih stupnjeva te da su vrata pećnice blago odškrinuta.  

Ljekovito bilje možete uzgajati i u vlastitome vrtu 

Većina začinskog bilja poput kadulje, ružmarina, bosiljka, majčine dušice, čubra i miloduha ujedno je ljekovita. Pri uzgoju je najsigurnije oponašati uvjete u kojima rastu u prirodi - mediteranskom bilju tako će najviše odgovarati posve sunčani položaji i kamenito tlo bogato vapnencem.

Cvjetove i listove iskoristite za mješavinu za kupku ili piling

Biljke su od davnina bile prokušano sredstvo za njegu kože. Kreme za kožu temelje se na kombinaciji otopljenog voska, ulja i mirisnih vodica, a naribanom osnovnom sapunu mogu se dodavati biljni ekstrakti. Najjednostavniji način da bilje iskoristite za njegu kože su biljne kupke. Možete pripremiti jak čaj i potom ga dodati kupki. Druga mogućnost je da zavežete šaku bilja u komad platna ili guste gaze, tako da se vrećica može objesiti na pipu kako bi mlaz vode curio preko nje. Za jednu kupku možete upotrijebiti jednu biljku ili mješavinu do četiri biljke. Ako želite istrljati tijelo, vrećici dodajte sitne zobene pahuljice ili mekinje te vrećicom istrljajte tijelo pri kraju kupanja. Vrećice za biljne kupke mogu se ponovno upotrijebiti ako se nakon kupanja dobro osuše.

Najjednostavnije je sušiti bilje u svežnju

Stabljike bilja vežu se konopcem i objese naopako. Ne smije ih se pregusto slagati da zrak može kružiti. Iz istog razloga, ne bi trebalo vezati više od devet stabljika zajedno. 

Svježe listove možete pripremiti za jelo

Mnoge vrste ljekovitog samoniklog bilja, poput koprive, listova stolisnika i maslačka, mogu se pripremati kao zeleno povrće - odnosno dodavati juhama i varivima.

Obratite pozornost na sve dijelove biljke

Kod šumskih jagoda, kupina i malina ne koriste se samo sočni plodovi nego i lišće bogato taninima. Ono se bere prije stvaranja plodova i suši, a može zamijeniti crni čaj.

Zalihe čajeva obnovite jednom na godinu

Količina ljekovitih sastojaka u sušenom bilju smanjuje se stajanjem. Stoga bi svake godine trebalo nadopuniti zalihu čajeva. Staro bilje možete iskoristiti za kupke. 

Fotolia

Paprena metvica

Umirujuće djeluje na probavu pa se kao čaj koristi kod usporene probave, povraćanja, nadutosti i nedovoljnog izlučivanja žuči. Djeluje protiv vjetrova te ublažava grčeve u crijevima kod ljudi koji pate od nadražaja crijeva. U većim količinama ima smirujuće (sedativno) djelovanje te djeluje kao sredstvo za jačanje. 

Breza

Ljepljivi mladi listovi beru se nakon što breza ocvate. Upotrebljavaju se kao čaj, za liječenje lakših infekcija mokraćnog trakta (uretritis i cistitis) te protiv bubrežnih kamenaca i oteklina. Svakodnevno stavljanje obloga od čaja liječi bradavice. Za liječenje reume kombinira se s koprivom.

Lipa

Mladi listovi lipe mogu se jesti kao zdrava salata. Čaj od cvjetova lipe najčešće se prepisuje kod nervoze i manjih problema sa spavanjem. Ima i diuretički učinak pa se preporučuje za liječenje jako visokog krvnog tlaka u arterijama, protiv masnih nakupina u krvnim žilama (jer širi krvne žile) i za smirivanje bolova kod migrena. U narodnoj medicini vrlo vrući čaj od lipe rabi se za poticanje znojenja te protiv prehlade i gripe.

Maslačak

Svi dijelovi maslačka ljekoviti su. Listovi se koriste kod zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i pretilosti. Korijenje djeluje diuretički i blago laksativno (potiče stolicu). Zbog visokog sadržaja inulina maslačak se preporučuje dijabetičarima. 

Dreamstime

Kadulja

Kadulja je odličan lijek protiv kašlja koji uništava viruse, bakterije i gljivice. Jak čaj od kadulje koristi se za ispiranje usta i grgljanje te za pranje dijelova tijela koji se jako znoje. U narodnoj su medicini kod kašlja omiljeni kaduljini listovi kuhani u mlijeku koje se zaslađuje medom i pije na gutljaje. 

Majčina dušica

Pomaže u pročišćavanju nosa tijekom prehlade, peludne groznice i astme. Utječe na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija. S velikim se uspjehom koristi kod kašlja, bronhitisa i hripavca. Korisna je i protiv bolova u mišićima. Često se upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva te u liječenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost, usporena probava, grčevi u želucu i slabo izlučivanje žuči. Od majčine dušice pripremaju se čajevi, sirupi i tinkture, a radi lakše probave korisno ju je kao začin dodavati masnim jelima.

Kopriva

List koprive bogat je vitaminima i mineralima, osobito željezom. Može se pripremati za jelo kao špinat ili sušiti za čaj. Pijenje čaja od koprive može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te tako olakšati stanje kod reumatizma i artritisa. Korijen koprive najčešće se rabi kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate.

Stolisnik

Posve mladi listovi stolisnika mogu se dodavati juhama, salatama, varivu i svježem siru. Kasnije postaju pregorki za jelo, ali se zajedno s cvjetovima beru za čajeve. Stolisnik se obično rabi za smirivanje probavnih smetnji kao što su želučane bolesti, upale stijenki crijeva, zatvor i nadutost. Djeluje i kao diuretik, smanjuje krvni tlak, a pomaže i u liječenju bolesti povezanih s trombozom te vrlo visokog tlaka u arterijama. Pomaže i kod infekcija mokraćnog trakta i poticajno djeluje na žuč i jetru.

Glog

Glog jača i regulira rad srca te krvni tlak. Osim što snižava povišen tlak, povisuje preniski tlak onima čiji je srčani mišić oslabljen. Koristan je u liječenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u liječenju zakrčenja krvnih žila i angine pectoris, a djeluje i na smirenje živčanog sustava. Naravno, kod takvih je bolesti nužno posavjetovati se s liječnikom o korištenju pripravaka.

Fotolia

Plućnjak

Koristi se za upale grla, promuklost, akutne i kronične bronhitise, prehlade, a nekoć se često koristio i za liječenje upala pluća i tuberkuloze. Od toga potječe i njegovo ime. Jačanjem stijenki organa pomagao je jačanju svih unutrašnjih organa, a kao ekspektorans olakšava iskašljavanje kod respiratornih problema. Plućnjak se uvijek koristi kao sirup, čaj ili svježi sok. Pripravci od plućnjaka nisu za djecu.

Bazga

Čaj od bazgina cvijeta potiče znojenje i izlučivanje bronhijalnih žlijezda, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi kao sredstvo protiv prehlade, gripe i viroze. Smanjuje stvaranje sluzi, pa je korisna i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Vrlo je dobra protuupalna vodica za ispiranje usta i za grgljanje kod bolno natečenog zubnog mesa i upale grla.

Ružmarin

Potiče cirkulaciju i jača kapilare, poboljšava koncentraciju, pomaže protiv glavobolja i u liječenju infekcija dišnih putova. Alkoholna tinktura od ružmarina koristi se za masažu kod reume ili problema s cirkulacijom.  

Kamilica

Eterično ulje kamilice ima protuupalni učinak na sluznice, pa tako udisanje para (inhaliranje) kamilice smiruje upalu sinusa i astmu. Budući da ublažava grčeve, kamilica je prikladan lijek za bolove u želucu, bolne mjesečnice te žučne i crijevne kolike. Djeluje i protiv vjetrova. Lako je podnosi i dojenčad. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru