Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Maslinovo i sezamovo čuvaju srce, makadamija štiti od raka

Maslinovo i sezamovo čuvaju srce, makadamija štiti od raka

Za nerafinirana se ulja isplati dati koju kunu više - uz maslinovo ulje bolja je kontrola kolesterola, a sezamovo snizuje tlak. Ulje makadamije bogat je izvor omega-3 masnih kiselina koje nedostaju modernom čovjeku

VIDEO

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti samim time što je sastavni dio mediteranske prehrane. 

Ako ćemo biti precizniji, ekstra djevičansko maslinovo ima najpovoljniji nutritivni sastav, a proizvodi se prešanjem svježe ubranih maslina unutar 24 sata od branja. Ako je ulje hladno prešano, radna temperatura tad ne prelazi 49 stupnjeva Celzijevih - što u konačnici čuva okus, miris i hranjive vrijednosti.

Maslinovo ulje je puno mononezasićenih masnih kiselina, čuva naše srce, ali pomaže i da loš kolesterol držimo u dobrim granicama. Zbog bogatstva vitaminom E, polifenolima i antioksidansima prevenira srčane bolesti. 

Najbolje ga je koristiti začinjavajući njime salate i već gotova jela, jer je točka dimljenja ekstradjevičanskog ulja na 165 do 190 stupnjeva Celzijevih. Kod rafiniranih ulja ta točka je na oko 240 stupnjeva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Točka dimljenja maslinova ulja je srednje visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja, poput skvalena i vitamina E, koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva. Maslinovo ulje može se pohvaliti i sadržajem fenolnih spojeva koji imaju dvojaku ulogu. Čuvaju ulje od kvarenja, ali istodobno štite i naše zdravlje. Međutim, tijekom izlaganja ulja visokim temperaturama ovi se spojevi vrlo brzo uništavaju. Iz toga se može zaključiti kako će maslinovo uljem kuhanjem izgubiti vrijedne spojeve, ali ono što je važno je da neće tako lako nastati spojevi koji djeluju štetno na naše zdravlje, pa čak i kad hranu pržimo u dubokom ulju - kaže nutricionistica Mirja Jošić iz Vitaminoteke. 

Ulje australskog oraha makadamija bogat je izvor omega-3 masnih kiselina koje u pravilu nedostaju modernom čovjeku zbog povećanog unosa omega-6. No ovo ulje ima izuzetno nizak udio omega-6 masnih kiselina što ga čini jednim od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju. Bogato je oleinskom kiselinom, odnosno omega-9 masnom kiselinom, koja se pokazala izuzetno korisnom u borbi protiv raka i u zaštiti od srčanih oboljenja. Najbolje ga je koristiti na salatu, no kako ima visoku točku dimljenja, pogodno je za pirjanje i prženje hrane.

Do sigurne brončane puti uz špinat, batat i maslinovo ulje
Do sigurne brončane puti uz špinat, batat i  maslinovo ulje

Suncokretovo ulje obiluje vitaminom E pa ga svi oni koji žele povećati unos ovog vitamina u tijelo mogu češće koristiti. Suncokretovo ulje izvrsno je za prženje i pečenje, a možete ga iskoristiti i u umacima za salate. Ako na ambalaži ne stoji natpis da podnosi visoke temperature, nemojte ga koristiti za prženje. U sezamu se pak nalazi više kalcija nego u mlijeku, a uz to je bogat izvor mangana, bakra, cinka te vitamina B1 i E. Pozitivno djeluje na snižavanje tlaka i kolesterola. Sezamovo ulje dobro podnosi visoke temperature pa u njemu možete pržiti hranu, ali je odličan izbor i za salate te preljeve.

Razlike u uljima

Bottles with different kinds of vegetable oil
  • Bučino ulje 
    Ima Visoke vrijednosti omege-3 i omege-6, ali sadrži i cink, važan za zdrav imuno i reproduktivni sustav.
  • Orahovo ulje 
    Žličica ima 164 kcal i 16 grama masnoća. U njemu se kriju cink, selen, magnezij, željezo, ali i vitamini C i E. 
  • Maslinovo ulje 
    Bogato je mononezasićenim mastima i lipoproteinima velike gustoće (HDL) koji smanjuju kolesterol.
  • Sezamovo ulje 
    Ima visok postotak esencijalnih aminokiselina (metionina). Sadrži i vitamin E, kalcij, fosfor.
  • Ulje sjemenki grožđa
    Sadrži polifenole, ali i linolnu kiselinu te druge esencijalne masne kiseline. Žličica sadrži 119 kcal. 
  • Suncokretovo ulje
    Obiluje vitaminom E pa ga svi oni koji žele povećati unos ovog vitamina u tijelo trebaju češće koristiti.
Ključ prehrane: Maslinovo ulje je saveznik protiv hipertenzije
Ključ prehrane: Maslinovo ulje je saveznik protiv hipertenzije

Omega-3 iz maslinova

Suncokretovo ulje je obično vrlo procesuirano i sadrži niske vrijednosti zasićenih masti, koje se tradicionalno smatraju dobrima - uglavnom sadrži omega-6 polinezasićene. Potražite zato dovoljno omega-3 kiselina iz drugih izvora, poput maslinova ulja.

Top 5 ulja koja će podići svaku salatu

Laneno ulje

Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje nivo kolesterola, a istraživanja potvrđuju da preventivno djeluje i u borbi protiv raka dojke. Izbjegavati ga trebaju oni sa želučanim problemima. 

Lješnjakovo ulje

Nježnog mirisa i bogate arome često se koristi za začinjavanje gustih juha i salata, ali i deserata. Izvrstan je antioksidans. Prilično je skupo i lako oksidira pa se preporučuje držati ga u hladnjaku. 

Bademovo ulje

Idealno je za salate i marinade. Žlica ovog ulja sadrži 5,3 mg vitamina E što je više od 25 posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin K iz bademova ulja pomaže u reguliranju protoka krvi. 

Ulje uljane repice

Ima manje zasićenih masti nego druga jestiva ulja za oko šest posto. Ima i više vitamina E nego maslinovo ulje te višu točku dimljenja pa se dobre strane ulja tijekom kuhanja ne gube.

Ulje sjemenki konoplje

Ima karakterističan i bogat orašast okus te je tamnozelene boje. Preosjetljivo je za kuhanje pa ga koristite kao završni dodatak juhama i jelima sa žitaricama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom