Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Masna kosa: Evo koji sastojci je uzrokuju, a koji joj pomažu...

None Foto: Dreamstime

Početak rješenja je otkrivanje njegovog uzroka, kao što su krivi šampon ili često dodirivanje kose. A uz ovih par trikova ćete sigurno smanjiti probleme s mašćenjem kose...

Uzrok masnog vlasišta je prekomjerno lučenje sebuma, čija uloga je štititi vlasište. Svaki folikul kose veže uz sebe barem jednu žlijezdu lojnicu čija uloga je štititi korijen kose.

Ponekad te žlijezde prekomjerno rade što rezultira masnom kosom, no ona može nastati i kao posljedica lošeg odabira šampona. Oni koji sadrže sulfate isušuju kosu i vlasište pa se u konačnici kosa brže masti jer folikuli proizvode više masnoće.

Foto: Dreamstime

- Najčešći razlog masne kose, uz samo prekomjerno lučenje sebuma, je i dodirivanje kose i vlasišta. Ako je kosa spuštena, stalno je imamo potrebu namještati, pomicati i općenito po njoj nešto raditi. Uglavnom ju diramo masnim ili prljavim rukama pa je i kosa ubrzo masna i beživotna. Također, prekomjerno pranje kose neće pomoći - objašnjava frizerka Martina Lukšić iz frizerskog salona Ana. 

U trenutku kad žena, ili muškarac, već duže vrijeme imaju masnu kosu, trebala bi se prati barem dva puta tjedno, kako se masnoća ne bi toliko vidjela, dodaje.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

- Najbolje i recimo najučinkovitije bi bilo uzimati preparate bez sulfata i parabena koji su 100 posto prirodni. Recimo dobra stara kopriva i ružmarin u sastojcima - savjetuje Martina.

- Masnu kosu je najbolje prati u mlakoj ili hladnijoj vodi, nikako s vrućom vodom. Vruća voda potiče dodatno lučenje žlijezda pa je kosa sve masnija i masnija - zaključuje Martina.

PROVJERENO POMAŽE Trikovi kako da kosu ne perete toliko često, a da izgleda čisto

Nakon pranja je treba sušiti na umjerenoj toplini, budući da sušenje kose vrućim fenom ili peglanje kose samo pojačava lučenje sebuma iz vlasišta, koje se na taj način štiti. 

Komentari (5)
  • Ajmeee....ja svoju mogu svaki dan prati☹️☹️☹️

    17. 1. 2018,   22:20
  • Moja kosa je presuha.

    17. 1. 2018,   21:23
  • ima dosta prirodnih šampona za kosu

    17. 1. 2018,   21:25