Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Maštoviti hrvatski suveniri za kojima je luda i Julija Roberts

Maštoviti hrvatski suveniri za kojima je luda i Julija Roberts
11

Ana Šerić izrađuje paprenjake oslikane djelima Vlahe Bukovca i Ivana Rabuzina, a oduševili su mnoge pa i glumicu Juliju Roberts koja je u Dubrovniku kupila sve preostale kutije

VIDEO

Prekrasni su vam ti keksići. To je jestivo? Pa to je šteta pojesti, prvo je što mi kažu gotovo svi kad ugledaju moje paprenjake, kroz smijeh nam kaže Zagrepčanka Ana Šerić (39).

Pokretanje videa...

oslikani paprenjaci 02:36

I zaista, kad vidite djelo našeg uglednog slikara Vlahe Bukovca na nečemu što možete pojesti, prvo nastupi zbunjenost.

Naime, ova maštovita Zagrepčanka koja je završila likovnu akademiju već godinama radi na jestivoj umjetnosti. Njezin medij kroz koji se izražava je hrana. A prošle godine bacila se i u poduzetničke vode, otvorila firmu i pokrenula jedinstven projekt “Bite art”. Unatoč preprekama, uspjela je.

Unatoč svemu: Kako postati i biti poduzetnik u Hrvatskoj?
Unatoč svemu: Kako postati i biti poduzetnik u Hrvatskoj?

- Bilo je izazova, ali nisam nikad pomislila odustati. U početku je bilo poteškoća. Naime, radila sam kao freelancer i kad sam htjela dignuti kredit, banke su me odbijale uz obrazloženje da sam im nesigurna unatoč tome što sam svaki mjesec, godinama, imala visoke prihode. Govorili su mi i da ne kreditiraju tvrtke mlađe od godinu dana.

Neke su mi pak nudile kredite od 100.000 kuna koji bi trebalo vratiti u dvije godine, s kamatom od vrtoglavih 10 posto. Na kraju sam digla 50.000 kuna gotovinskog kredita preko kartice, a moj životni partner 100.000 kuna nenamjenskoga kredita - kaže Ana, koja je prošla edukacije u Plavom uredu i dobila potporu Grada Zagreba u iznosu od 20.000 kuna.

Dignuti tako veliki kredit i ući u nešto nepoznato, kaže, jako je riskantno i stresno, ali za sada posao dobro ide, pa vjeruje da će kredit vratiti.

- Zagrizi umjetnost. To je koncept ove priče. Htjela sam ljudima približiti umjetnost, da je što više konzumiraju jer znamo koliko je to slabo kod nas - kaže dodajući kako se radi o tradicionalnim paprenjacima, ali s autentičnim receptom i izgledom.

Umjetnica otkrila kako je biti žena komičnim ilustracijama
Umjetnica otkrila kako je biti žena komičnim ilustracijama

Kolačići su oslikani jestivim reprodukcijama umjetničkih djela. Osim djela Vlahe Bukovca, na paprenjacima su motivi Ivana Rabuzina, ali i mlađih suvremenih umjetnika Ane Kolege, Hrvoja Majera, OKO i Marka Tadića. Svaki paprenjak je izrađen ručno i uz suglasnost s umjetnicima. Poanta ove priče je da vam ne treba biti žao pojesti paprenjak jer vam sva ta djela koja ste upravo pojeli ostaju i za uspomenu.

- Imam pojedinačne paprenjake upakirane s magnetom. Kad se pojede paprenjak, ista ta slika ostaje na magnetu. Druga opcija je paket s četiri paprenjaka nakon čije konzumacije ostaje ambalaža koja se pretvara u okvir za fotografije - pojašnjava Ana dodajući kako svaki paprenjak dolazi i s informacijama o umjetniku, ali i certifikatom koji potvrđuje originalnost umjetničkih djela.

Paprenjak u obliku okvira za fotografije - umjetničko djelo

Paprenjaci su napravljeni u obliku okvira za sliku. U sredini okvira nalaze se jestive reprodukcije umjetničkih djela Vlahe Bukovca, Ivana Rabuzina, Ane Kolege, OKO, Hrvoja Majera i Marka Tadića. Svaki paprenjak je napravljen uz suglasnost umjetnika, a uz svaki ide i certifikat koji potvrđuje originalnost.

Preselila se u Hrvatsku i pokrenula posao iz snova
Preselila se u Hrvatsku i pokrenula posao iz snova

Jedinstven recept za paprenjake

Ana nema uvjete za peći paprenjake, pa je našla entuzijasta koji ih peče za nju u jednom zagrebačkom restoranu koji ima i sve certifikate za ispravnost hrane. Prije njega su je sve slastičarnice odbile uz obrazloženje da je takve paprenjake komplicirano napraviti. Iako ih ne peče osobno, ideja koncepta je u potpunosti njezina, a na jedinstvenom receptu su joj pomogle dvije profesorice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Što vam donosi ljubavni horoskop do kraja godine? Bikovi će zadoviti gdje stignu, a Djevice neće moći odoljeti posebnoj osobi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru