Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Maštoviti sendviči i salate spas su od ljetnih vrućina

None Foto: Fotolia

Sate i sate pred zagrijanom pećnicom najbolje je zamijeniti kombiniranjem i sjeckanjem namirnica te aranžiranjem koje će razveseliti djecu i goste

Svježe narezano voće i povrće, hladne juhe, meso na roštilju, brzi sendviči i jela iz mikrovalne sinonimi su ljeta jer nas vrućine tjeraju iz kuhinje. U pripremi jednostavnih i laganih obroka mogu pomoći svi članovi obitelji, a mali će rituali zbližiti ukućane. Sate pred zagrijanom pećnicom najbolje je zamijeniti maštovitim kombiniranjem, sjeckanjem i miješanjem namirnica. Lijepo aranžirana užina razveselit će djecu, a namazi od miksanog povrća, grahorica, sira, jogurta, šampinjona, tartufa i sardina osigurat će potrebne vitamine i minerale. Ražnjići od kockica povrća, mozzarele ili mariniranog tofua te prepečenog integralnoga kruha dobra su alternativa obilnim narescima. Prije pečenja mesa na roštilju nekoliko minuta u mikrovalnoj pećnici skratit će pripremu. Umjesto kolača i teških torti bolji su izbor napitci od miksanog voća i mlijeka uz dodatak leda.
Ostane li viška hrane od jučerašnjeg ručka, možete ga iskoristiti za pripremu novog jela bez potrebe za dugotrajnim nakuhavanjem. Ostatak povrća možete usitniti i pretvoriti u hladnu krem-juhu, od riže uz dodatak jaja brzo su gotove hrskave pržene okruglice, a tjesteninu ili rižu možete čuvati za slasnu ljetnu salatu.
>>Salate ne smiju dugo stajati u preljevu jer će brzo omekšati i uvenuti. Zato je dressing sa začinskim biljem najbolje izmiješati posebno pa preliti u posudu koja se može čvrsto zatvoriti i držati u hladnjaku. Preljev se dodaje salati netom prije jela. Mrkva se odlično slaže sa sokom od naranče i maslinovim uljem, a krastavci s koprom, kefirom ili jogurtom. ž
>>Mikrovalna skraćuje vrijeme pripreme: 20 sek bit će dovoljno maslacu ili margarinu da postane mek i spreman za mazanje. Sladoledu je 30 sekundi dosta da psotane mek. Svežnje svježeg bilja između dva sloja papirnatog ubrusa možete osušiti za 1-2 minute, usitniti i dodati raznim jelima.
>>Sendviči će ostati dulje svježi ako ih obložite listovima oprane i osušene zelene salate te zamotate u prozirnu foliju za namirnice


Komentiraj, znaš da želiš!