Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hrvatica je bankarska zvijezda u Austriji: 'Želim biti bogata'

Dobri investicijski bankari uvijek pred očima imaju svoj cilj. Uvijek moraš znati što želiš i kako to postići, kaže Matea koja je uspješno zaključila svoje prve velike poslove kao bankarska analitičarka

Oduvijek je bila predana svojim ciljevima i samouvjerena. Novac je odavno u njenom životu igrao središnju ulogu. Možda i zato što je Matea Tadić kao dijete bosanskih Hrvata u Koruškoj odrasla skromno i htjela je više, tako je Kurier opisao najnoviju zvijezdu na nebu investicijskog bankarstva u Austriji.

Samo tjedan dana nakon što je maturirala, podnijela je zahtjev za zaposlenjem u uredu gradonačelnika u Villachu (slovenski Beljak). 

- To sam ispregovarala već tijekom školske godine - objasnila je. Tamo je radila dvije godine, a onda je u njenom životu došlo do preokreta koji objašnjava riječima:

- To radno mjesto bilo mi je zabavno, ali nije bilo baš točno ono što sam htjela. Osim toga, htjela sam ići u Beč.

'RADIMO ODLIČAN POSAO' Pametne klupe ruše rekorde: U šest dana skupili 1,2 mil. eura

A u Villachu je u to vrijeme upoznala Floriana Koschata, bečkog investicijskog bankara koji ju je uveo u posao.

- Stali smo razgovarati i u jednom trenutku je spomenuo da bih se dobro snašla u njegovim poslovima - priča Matea i kaže da ju je iznenada nazvao nekoliko mjeseci kasnije i rekao joj da za nju ima posao u Beču.

- Bila sam van sebe, uzbuđena, ali sam znala da neću dopustiti da mi ta prilika propadne - prisjeća se.

#pallascapital #changes #böse 😉🔥

Objavljuje Matea TadicSubota, 30. ožujka 2019.

Već sljedećeg dana dala je otkaz na svom sasvim solidnom uredskom radnom mjestu, otputovala u Betriebsnachfolge, usto je stigla i u Pallas Capital na svoj službeni razgovor za posao i u dobi od 20 postala je najmlađa djelatnica tvrtke. 

- Naravno da sam bila zabrinuta zato što prethodno nisam imala obrazovanje iz financija. Ali, tada mi je šef dao do znanja:

- Obrazovanje je važno, ali ne mora biti prepreka ako ga nemaš. Najvažnije je da imaš volje.

A volje je Matea sa sobom donijela napretek. Radila je od najranijeg jutra, po 70 ili 80 radnih sati tjedno, što je uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

NAJLAKŠE JE ODUSTATI Ne tražite isprike - sve se može kad se hoće!

- Gutala sam stručne knjige, učila od starijih kolega, nadređeni su me od samih početaka poticali i potom poticali još i više. Često kao početnik ideš preko svih granica, treba ti neko vrijeme dok se naučiš nositi s neuspjesima i padovima, dok stekneš otpornost i izdržljivost. Jer od 80 posto poslova na kojima radiš, ne ispadne ništa - objašnjava i dodaje:

- Dobri investicijski bankari uvijek pred očima imaju svoj cilj. Svakog dana moraš točno znati što želiš postići i kako ćeš to uspjeti. Cilj mora biti osobne prirode i što konkretniji. Primjerice: 'Želim svojoj majci za Božić kupiti zlatni sat' ili 'Do 25. godine života želim zaraditi svoj prvi milijun'.

A za Mateu sve su to bili realni ciljevi. To što nema skoro ništa vremena za svoj privatni život njoj još uvijek ne smeta.

- Radim posao iz snova. Što bih više mogla željeti? Kao i većina ljudi, i ja bih htjela imati puno novca. Jer time postaje moguće toliko toga o čemu inače sanjaš. Mene ne zanima odlaženje s prijateljicama u šoping ili druženje uokolo. To je gubljenje vremena. - zaključuje. 

DRMS.

Objavljuje Matea TadicČetvrtak, 13. rujna 2018.

Njen je radni dan, kaže ona, vrlo raznolik:

- U naša zaduženja spadaju financiranje projekata s nekretninama i razvoja građevinskih projekata mješovitim domaćim i stranim kapitalom, osiguravanje kapitala za tvrtke ili za podršku voditeljima projekata i investitorima pri kupnji ili prodaji tvrtki. Često je riječ o razvojima poslovanja, o širenjima ili preuzimanjima tvrtki - priča Matea, koja kaže da su 'to najčešće najdelikatniji dijelovi posla, jer u žarištu nije samo financijski dio, nego i osjećaji koji stoje iza toga, ljudske emocije.

Kao investicijski bankar ti nisi samo financijski stručnjak, nego prije svega voditelj umrežavanja ljudi. Upoznaju se mnoge zanimljive osobe, stječe se fascinantan uvid u poduzetničke i ekonomske procese, svakog se dana nauči nešto novo, priča Matea.

A  Mateini poslodavci za nju kažu:

- Osim njene gladi za znanjima, njene volje i ambicioznosti, tu je i njena snažna samomotivacija, talent za trgovanje i baratanje rizicima.

RADNI STOL KAO KREVET Umorili ste se na poslu? Sada možete odspavati i ispod stola

A o vlastitim odricanjima Matea ne govori puno, ali o tome ponekad pjeva. Uspješna Bečanka je, naime, darovita reperica.

- Glazba mi pomaže da prebrodim stvari i dobra je kompenzacija u mom poslu - objasnila je Matea, koja ne otkriva koliko zarađuje, ali se pretpostavlja da zarađuje više od većine vršnjaka. 

- Mjesečno imam fiksni dio plaće i bonus na kraju godine. Koliko će to na kraju biti, ovisi o poslovima u kojima sam u znatnoj mjeri sudjelovala - priča. Jedan takav uobičajeni udio u zaradi inače iznosi između 10 i 30 posto vrijednosti ostvarene zarade određenog projekta. To znači da je u slučaju milijunskih iznosa udio koji pripada onome tko je zaslužan za uspjeh projekta, 'ozbiljna' svota.

Matea Tadić je rođena u Villachu 1996., kao najmlađa od tri sestre iz obitelji bosanskih Hrvata. Maturirala je na CHS Villach. S 18 zaposlila se na svom prvom radnom mjestu u uredu gradonačelnika, a 2017. preselila je u Pallas Capital Investment banking u Beču.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati dijete?

Komentari (54)
  • Ne želim biti bogata, ali želim otići u trgovinu i kupiti ono što mi se sviđa, a ne ono što je jeftinije, želim platiti svaki mjesec sve račune, a ne kasniti po dva mjeseca, želim voziti auto mlađi od 10 godina, a ne krntiju od preko 20 godina.... Želim život dostojan čovjeka, a ne preživljavanje.

    2. 5. 2019,   10:37
  • - Gutala sam stručne knjige, gutala sam od starijih kolega, nadređeni su me od samih početaka poticali i potom ticali još i više. Bravo djevojko, tako se moze uspjezi u Hrvackoj. Marljivoscu i zalaganjem, te cjelozivotnim ucenjem i primanjem.

    2. 5. 2019,   12:37
  • " dijete bosanskih hrvata". Sta je to? Dijete bosanaca ili hrvata? Odlucite se.

    2. 5. 2019,   11:22