Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Matičnjak umiruje glavobolje, a možete ga koristiti i kao začin

Matičnjak umiruje glavobolje, a možete ga koristiti i kao začin

Ova mirisna biljka pomaže protiv nesanice, hiperaktivnosti, a posađen u vrt brzo će se razmnožiti i izrasti u lijepu i mirisnu trajnicu od koje se pripremaju zdravi čajevi

VIDEO

Matičnjak (Melissa officinalis) vrlo je ugodna okusa sličnog limunu. Stari su ga travari nazivali “veselje za srce” te tvrdili da svakodnevno pijenje čaja od matičnjaka obnavlja mladost, osnažuje mozak i uklanja potištenost. Švicarski liječnik Paracelsus zvao ga je “eliksir života”, a i Britanci su smatrali da se u matičnjaku krije tajna dugog života.

Navodno je matičnjak bio među redovitim jutarnjim čajevima Llewelyna, princa od Glamorgana, koji je rođen u 13. stoljeću i živio je 108 godina, a John Hussey iz Sydenhama u Engleskoj doživio je 116 godina nakon što je 50 godina doručkovao čaj od matičnjaka s medom.

Danas je matičnjak mnogo manje zastupljen u liječenju biljem, a upotrebljava se u liječenju manjih problema sa spavanjem, nervoze i blagih oblika depresije. Za te svrhe obično se kombinira s drugim biljkama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Španjolsko istraživanje objavljeno 2001. pokazalo je učinkovitost matičnjaka u liječenju gubitka koncentracije i hiperaktivnosti kod djece. A iranski pokusi iz 2003. pokazali su da uzimanje matičnjaka smanjuje uznemirenost te ublažava simptome kod blage i srednje jake Alzheimerove bolesti.

Matičnjak također povoljno djeluje kod slabih i bolnih mjesečnica, glavobolje i psihičke iscrpljenosti. Često se propisuje za liječenje tegoba s crijevima, kao što su usporena probava, oticanje, povraćanje i nadutost. Istraživanja su pokazala i djelotvornost te biljke u smirivanju želučanih grčeva te pomaganju u probavnom procesu.

Njemački su pokusi 2001. otkrili da biljni preparati koji sadrže matičnjak blagotvorno djeluju na simptome probavnih smetnji. U narodnoj medicini matičnjak se upotrebljava i za jačanje srca.

U kuhinji se može upotrebljavati kao začin umjesto limunove kore. Najčešće se dodaje slatkim jelima – kompotima, sladoledima, voćnim salatama i aromatičnim koktelima, no njime se mogu začiniti i jela od divljači i ribe. Listovi matičnjaka dugim stajanjem gube aromu i ljekovita svojstva, a tada ih možete iskoristiti za opuštajuće kupke.

Matičnjak raste i kao poludivlja i samonikla biljka uz plotove, grmlje i živice, često s koprivom. Snažno privlači pčele, zbog čega je vrlo korisna vrtna biljka. Lako se razmnožava reznicama u proljeće i jesen, vrlo je otporan, a katkad se zna i previše raširiti, osobito na ukrasnim kamenjarima.

Berba počinje neposredno prije i u početku cvatnje. Najviše eteričnih ulja matičnjak sadrži u kolovozu. Bere se po suncu i kad biljka nije vlažna. Suši se na propuhu, na tamnome mjestu, u hladu, jer bi se pri povećanju temperature izgubilo eterično ulje.

Najčešće se suše cijele grančice, s kojih se potom skidaju listovi, koji se prema potrebi dosuše pa usitnjavaju te čuvaju za pripremu čajeva i drugih ljekovitih pripravaka.

Čaj od cvjetova

Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s 2 dl vrele vode i ostavi poklopljeno deset minuta. Ovim čajem možete se riješiti prehlade i gripe već pri prvim simptomima. Protiv kašlja čaj se pije zaslađen medom.

Žučne tegobe

Kod laganih žučnih bolova pije se čajna mješavina pripremljena od jednakih dijelova matičnjaka, kore krkavine, rosopasa i turice. Za čajni oparak uzima se 1 čajna žlica za 1 šalicu, a piju se dnevno 2-3 šalice polako i nezaslađeno. 

Čaj od matičnjaka

Dvije žlice suhih ili svježih listova matičnjaka prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta. Procijedite. Pijte po šalicu čaja nekoliko puta na dan. To pomaže kod upale grla, kašlja i prehlade.

Mješavina za živce

Pomiješajte 20 g korijena odoljena, 20 g listova matičnjaka, 20 g listova metvice, 20 g rutvice i 20 g cikorije. Pri pripremi čaja žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte 5 do 10 minuta. Ostavite pokriveno pet minuta i procijedite. Pijte toplo triput na dan.

Jačanje vida

Čaj od mješavine jednakih dijelova matičnjaka i pelina djeluje stimulativno na živce i na rad mozga. Ako se tim čajem od 2 do 3 puta dnevno ispiru oči, time će ojačati vid.

Za jetru i bubrege

Pomiješajte jednake količine poljske preslice, gospine trave, matičnjaka, stolisnika i korijena cikorije. Za čaj dvije žličice mješavine stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Popijte od dvije do tri šalice na dan prije jela.

Domaći sirup od matičnjaka i limunova soka

Pripremite 350 g šećera, litru vode, 2 šake svježeg matičnjaka i 3 limuna. Šećer umiješajte u vodu, neka zakipi i kratko prokuhajte. Odmah dodajte limunov sok i svježe listove matičnjaka. Ostavite da pokriveno odstoji 24 sata. Sirup procijedite u bocu, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom. Pijte razrijeđeno s vodom kao osvježavajući napitak.

Glavobolja i migrena

Pripremite 25 g lavande, 25 g majčice dušice, 10 g matičnjaka, 10 g vrbove kore i 10 g anisa. Pomiješajte biljke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja uzmite jednu do dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

Nesanica

Pripremite 20 g svježe osušenih listova matičnjaka i 100 ml 70-postotnog etanola. Matičnjak prelijte alkoholom i ostavite da odstoji četiri tjedna. Protiv nesanice uzimajte 20-30 kapi na kocki šećera prije spavanja. 

Za smirenje

Potrebno je 25 cvjetova lavande, 20 g odoljenova korijena, 20 g matičnjakova lista, 20 g češera hmelja i 20 g cvjetova kamilice. Uzmite jednu-dvije žličice mješavine i stavite u 250 ml vruće vode. Neka odstoji deset minuta i procijedite. Pijte dvije do tri šalice ne prevrućeg čaja na dan.

Visoki tlak

Pripremite mješavinu od 15 g odoljena, cvijeta gloga, cvijeta lavande, srdačca (Leonorus cardiaca), kumina), komorača te 10 g matičnjaka.  Žličicu mješavine prelijte šalicom vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. 

Pesto od matičnjaka

Šaku svježih listova matičnjaka izmiksajte u blenderu s malo maslinova ulja, limunova soka po želji te malo orašastih plodova (badema, oraha) ili suncokreta.

Čaj od matičnjaka, nevena i cikorije uklanja akne

Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

Ateroskleroza

Pomiješati 25 grama cvijeta ili lista gloga, 25 grama češnjaka, 10 grama preslice, 10 grama imele, 5 grama kamilice, 25 grama lista matičnjaka. Jušnu žlicu mješavine ovih sastojaka kuhati 15 minuta u šalici vode (3 dl), ohladiti i procijediti te piti ujutro, u podne i uvečer po jednu šalicu.

Mješavina za žene u menopauzi

Za tegobe vezane s klimakterijem preporučuje se čajna mješavina od po 40 grama sljedećih trava: kičice (Centaurium umbellatum), cvijeta bazge, lista matičnjaka, listova celera i listova peršina. Sve dobro izmiješati i usitniti pa preliti 15 grama mješavine s 2 litre vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. U već hladan čaj dodati 7 jušnih žlica meda, dobro umiješati, uliti u staklenke i piti svaka 2 sata po 1 dl. Pije se prije i poslije jela, a i između obroka umjesto vode.

Vino za bolje pamćenje

Potrebno vam je 60 g listova matičnjaka i litra bijelog vina. Suhe listove matičnjaka usitnite, stavite u staklenku, prelijte vinom zatvorite i ostavite da odstoji 80 dana. Procijedite kroz gazu. Ujutro i navečer popijte po likersku čašicu vina. Vino od matičnjaka regulira tegobe sa živcima te pomaže protiv oslabljenog pamćenja i koncentracije.

Masažno ulje od matičnjaka

Potrebno vam je 4 žlice suhih listova matičnjaka (ili 8 žlica svježih) i 3 dl maslinova ulja. Usitnjene listove stavite u bocu, prelijte uljem i začepite vatom. Ostavite da odstoji od 4 do 6 tjedana na toplom i tamnome mjestu. Prema potrebi, masirajte bolna mjesta u slučaju reume, gihta i bolnih mišića.

Dječji čaj

Pripremite po 25 g listova matičnjaka, listova metvice, sjemena anisa, korijena maslačka i korijena echinaceje. U jednoj staklenci pomiješajte korijenje, u drugoj ostale sastojke.

Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 min. Dodajte ostale sastojke, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite. Čaj pomaže kod dječjih bolesti poput ospica, zaušnjaka, vodenih kozica i prehlade. Dajte djetetu dvije šalice na dan.

Mješavina protiv povraćanja

Miješate 60 g matičnjaka, 40 g paprene metvice, 40 g kamilice. Od toga se napravi mješavina, uzme jedna velika žlica i prelije kipućom vodom. Preko dana uzima se više puta po jedan gutljaj dok tegobe ne prestanu.

Karmelićanska vodica

Prelijte 165 g sušenog matičnjaka, 40 g limunove korice i 40 g korijena anđelike litrom votke ili konjaka i ostavite u hladu dva tjedna. Dodajte 65 grama korijandra, 12,5 grama muškatnog oraščića, 12,5 grama cimeta i 1,5 grama klinčića. Ostavite još tjedan dana u hladu, nakon toga procijedite u tamnu bocu. Pijte jednu-dvije žličice dnevno kod depresije, razdraženosti, slabog pamćenja, umora i lupanja srca ili koristite kao parfem.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme