Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bolesni mališani iz Klaićeve s Krijesnicama snimili spot nade

Bolesni mališani iz Klaićeve s Krijesnicama snimili spot nade

Klinika za dječje bolesti Zagreb - "Klaićeva" i udruga Krijesnica su snimili spot na njihovom Zavodu za onkologiju i hematologiju povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti

VIDEO

Međunarodna organizacija roditelja djece oboljele od raka i Međunarodno društvo za pedijatrijsku onkologiju (SIOP) promoviraju Međunarodni dan djece oboljele od raka - 15. veljače s ciljem podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji.

POGLEDAJTE SPOT UDRUGE KRIJESNICA:

Pokretanje videa...

03:46

Klinika za dječje bolesti Zagreb - "Klaićeva" je podijelila spot koji je snimila udruga Krijesnica na njihovom Zavodu za onkologiju i hematologiju povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti donio je Hrvatski sabor 2006. godine. Svrha obilježavanja ovog dana je informiranje javnosti o raku u djece, prikupljanje sredstava kroz različita događanja i promoviranje rada lokalnih roditeljskih udruga, piše na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. 

Četiri anđela: Pobijedile su rak zajedno, hrabrile jedna drugu
Četiri anđela: Pobijedile su rak zajedno, hrabrile jedna drugu

Rani simptomi za mogućnost razvoja raka su:

  • modrice ili krvarenje, opće bljedilo i bolovi u kostima
  • čvorići ili otekline - bez pratećih simptoma
  • gubitak na težini ili groznica bez razloga
  • dugotrajan kašalj ili kratak dah
  • noćno znojenje
  • bijele mrlje na oku ili oba oka, iznenadno razroko gledanje, sljepoća
  • otekline u predjelu trbuha, na glavi ili vratu, u udovima, testisima, žlijezdama
  • dugotrajne i jake glavobolje
  • bolovi u kostima, zglobovima, leđima, prijelomi i otekline

U našoj sredini rak je još uvijek tabu-tema. Za većinu ljudi pričati o raku iznimno je teško, ponekad i neprihvatljivo. Rak nije smrtna presuda i najveći dio djece s malignim bolestima danas se uspješno izliječi. Spoznaja o malignoj bolesti djeteta mijenja život obitelji iz temelja. 

Nevjerica, poricanje, strah, tuga, ljutnja, depresija normalni su roditeljski osjećaji kod suočavanja s dijagnozom. Uz emocionalni, obitelj trpi ogroman organizacijski i materijalni teret. Teška bolest djeteta zapravo je bolest obitelji. Rak nije zarazna bolest pa se od bolesnog djeteta ne mogu 'zaraziti' druga djeca. Rak gotovo nikad nije nasljedan i ekstremna je rijetkost da drugo dijete u obitelji oboli od iste bolesti, piše na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Za vrijeme terapije zračenjem bolesno dijete može se bez bojazni družiti s drugom djecom. Njegov organizam ne sadrži radioaktivne tvari i nije opasan za okolinu.

Mnogi roditelji smatraju da djetetu ne treba reći da ima rak, nego ga 'poštedjeti' istine. Međutim, većina djece zna da je ozbiljno bolesna, a neka vjeruju da je bolest kazna za nešto što su učinila i nepotrebno osjećaju krivnju.

Djecu je potrebno, primjereno dobi i zrelosti, nježnim i iskrenim razgovorima upoznati s bolešću te im pružiti podršku, ohrabrenje i ljubav. Istina umanjuje stres, strah, tjeskobu i osjećaj krivnje, a povećava suradnju u liječenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku