Žličica meda u sebi sadrži više ljekovitih svojstava nego većina suvremenih lijekova za ublažavanje prehlade, a pomoći će i u problemima s probavom, utvrdila je studija
Med učinkovitiji u liječenju prehlade od većine lijekova
Iako čajna žličica meda ima 22 kalorije, a žličica šećera 15 kalorija, med je zdraviji jer sadrži gotovo jednak udio glukoze i fruktoze te kroz samo nekoliko minuta nakon uzimanja šalje mozgu potrebno "energetsko gorivo". Med uspješno poboljšava moždane funkcije, a fruktoza pohranjena u jetri unaprjeđuje moždane funkcije koje su aktivne i tijekom noći. Još prije 2000 tisuće godina grčki sportaši su jeli velike količine meda kako bi imali više energije uoči Olimpijade, a otac moderne medicine Hipokrit vjerovao je kako jedenje meda svaki dan liječi prehladu i sifilis, potiče imunitet te ubija bakterije.
Blagotvoran učinak meda na zdravlje, u liječenju prehlada, zubnih oboljenja, čireva, artritisa i kožnih oboljenja potvrdilo je i istraživanje Sveučilšta u Sydneyu. Fruktoza i glukoza koje sadrži proizvode velike rezerve glikogena u jetri. Stalna razina šećera u krvi važna je za izdržljivost, a med čuva organizam od umora i iscrpljenosti. Medicinsko Sveučilište u Pennsylvaniji utvrdilo je kako žlica meda ima više ljekovitih svojstava od dvije trećine lijekova za prehladu na tržištu, a neće utjecati na krvni tlak ili količinu soli u organizmu kao umjetno proizvedeni lijekovi.
Do zdravlja prirodno i bez nuspojava
Med je dokazano koristan u podizanju imuniteta, jer sadrži velik broj vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih zaštitnih tvari bioflavonoida, a ima i anitibakterijski učinak. Već dvije čajne žličice na dan umirit će želučane čireve i gastritis.
Naročito je koristan za bolesnike koji pate od artritisa, jer uklanja suvišnu vodu iz tkiva i zglobova. Dodate li medu malo cimeta za doručak koljena neće biti tako ukočena a mišići bolni, savjetuju stručnjaci.