Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Medvednica: Sutra se otvaraju rudnik Zrinski i špilja Veternica

Javna ustanova 'Park prirode Medvednica' u subotu otvara vrata posjetiteljima dviju turističkih atrakcija - špilje Veternice i Rudnika Zrinski. Može se obići prvih 380 metara špilje i cijeli rudnik

VIDEO

Radno vrijeme špilje bit će subotom, nedjeljom i praznikom od 10 do 16 sati, a Rudnika Zrinski subotom, nedjeljom i praznikom od 11 do 17 sati. 

Za grupne posjete uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustanovom 'Park prirode Medvednica' te turističke atrakcije moguće je posjetiti i ostale dane u tjednu, priopćila je ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno 'raste' nakon istraživačkih pohoda zagrebačkih speleologa.

Međutim, kako kažu u Javnoj ustanovi 'Park prirode Medvednica' i 'obični' turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni. Vodič parka posjetiteljima će tako skrenuti pozornost na vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca. 

Špilja je nastala u krškom 'džepu' jugozapadnog dijela Medvednice, poniranjem voda s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Najstariji je to arheološki lokalitet Zagreba, a danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači - šišmiši.

Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Upravo stoga  u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije - zimskog sna. 

Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Što kad ugrize otrovnica? Ako se otok širi, odmah u bolnicu!
Što kad ugrize otrovnica? Ako se otok širi, odmah u bolnicu!

Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama.

Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom.

Djelatnici Parka prirode Medvednica 2004. uredili su rudnik za posjetitelje.

ŠOKIRALA JAVNOST: Nekad je glumila 'rugobu', a danas privlači zavodljivim izgledom i fotografijama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku