Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Menopauza: Poremećaji sna su teži ako su ženi izvađeni jajnici

Žene čiji su jajnici kirurški odstranjeni u menopauzu uđu 'preko noći'. Takav postupak primjenjuje se u slučajevima karcinoma ili smanjivanja rizika tumora za žene s genetskim rizikom pojave raka dojke i jajnika

Poremećaji sna prate ulazak žena u menopauzu no žene kojima su kirurški uklonjeni jajnici u menopauzu ulaze naglo i prema novoj studiji imaju dvostruko veći rizik poremećaja sna u odnosu na žene koje u menopauzu ulaze postupno.

Žene u menopauzu ulaze u dobi od 45 do 55 godina. S prestankom funkcije jajnika pada razina estrogena i progesterona i žene mogu imati niz simptoma od suhoće rodnice, preko promjena raspoloženja i bolova u zglobovima do nesanice.

Žene čiji su jajnici kirurški odstranjeni u menopauzu uđu 'preko noći'. Takav postupak primjenjuje se u slučajevima karcinoma ili smanjivanja rizika tumora za žene s genetskim rizikom pojave raka dojke i jajnika. Operativni zahvat provodi se i u slučaju uklanjanja cista ili liječenja endometrioze.

Foto: Dreamstime

Novo istraživanje pokazalo je da su žene koje su podvrgnute kirurškom uklanjanju jajnika imale više nego dvostruko veći rizik od nesanice i loše kvalitete sna u usporedbi sa ženama koje su prirodno ušle u menopauzu.

- Menopauza je teško prijelazno razdoblje za mnoge žene, kako psihički tako i fizički, i o tome se često nedovoljno razgovara s psihijatrima i drugim liječnicima - kaže voditeljica istraživanja Sooyeon Suh sa ženskog sveučilišta Sungshin u Seulu.

KAD VIŠE NE IDE... Simptom sa sto lica: Liječniku ako umor traje više od 15 dana

- Mnoge žene nose teret prolaska kroz tu fazu uz osjećaj izolacije i frustracije, bez mnogo informacija ili znanja. Rezultati ove studije pokazuju da žene koje su operirane i iskusile su menopauzu mogu biti izloženije poremećajima sna u usporedbi sa ženama koje to prođu prirodno - kaže Suh. 

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 429 žena koje su u menopauzu ušle prirodno i 97 kod kojih je kirurškim putem izazvana menopauza. Sve su bile iz Koreje i u 50-im i 60-im godinama života. One koje su operirane bile su prosječno sedam godina mlađe kad su ušle u menopauzu u odnosu na žene koje su prirodno ušle u menopauzu.

UČINAK MOBITELA Imate li 'ekran' kožu? Ovako plavo svjetlo uništava vaš ten

Osam posto žena koje su operativnim putem uvedene u menopauzu i četiri posto onih kod kojih je prirodno nastupila menopauza koristilo je hormonske preparate za ublažavanje simptoma.

U skupini operiranih žena više ih se žalilo na probleme sa spavanjem, od toga da su teško tonule u san do toga da su se stalno budile i dulje vrijeme bile noću budne, navode znanstvenici u časopisu Menopause.

Operirane žene također su imale već izglede za navike koje pridonose poremećajima sna poput konzumiranja kave, obilnih večernjih obroka ili spavanja tijekom dana.

Shutterstock | Autor: Shutterstock Foto: Shutterstock

Predsjednica australskog društva za menopauzu Susan Davis, koja nije bila uključena u istraživanje, kaže da je logično da iznenadni gubitak svih hormona kirurškim uklanjanjem jajnika rezultira intenzivnijim simptomima u odnosu na prirodnu menopauzu kad se jajnici polako gase, ali ne prestanu potpuno proizvoditi hormone.

- Poremećaj sna je čest, moguće najčešći simptom menopauze jer ga imaju žene koje nemaju valove vrućine i znojenja - kaže Davis.

20 LJEKOVITIH RECEPATA Klinčić zaustavlja zubobolju, a cimet pomaže sniziti kolesterol

Ono što može pomoći ženama da se bolje odmore u menopauzi je higijena sna - navike kojima se omogućuje da žena lakše utone u san i ne budi se stalno. To može uključiti smanjivanje unosa kave, pravilniju prehranu, redovito vježbanje i redovito vrijeme odlaska u krevet.

Njima ne trebate previše vjerovati: Ovi horoskopski znakovi su najviše dvolični i tračaju koga stignu!

Komentari (7)
  • Ne želim niti jednoj ženi da isproba pakao ovakve nesanice!!!!!

    14. 12. 2018,   19:25
  • Evo , jednoj mojoj poznanici odstranjeni jajnici pre par godina i kaže da tek sad ima odličan sex . Da žena ne izgleda super , rekla bih joj da laže .

    14. 12. 2018,   13:33