Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Menopauza uzrokuje probleme s koncentracijom i pamćenjem

None Foto: themoviedb.org

Razine koncentracije i sposobnosti pamćenja zbog hormonanih promjena mogu biti umanjeni i za 40 posto, a to pogađa svaku četvrtu ženu koja je u menopauzi

Žene u menopauzi često se žale kako su postale zaboravne, a sada su znanstvenici potvrdili da to nisu samo puki izgovori. Oko 25 posto pripadnica ljepšeg spola uslijed hormonalnih promjena imaju velikih problema s koncentracijom i pamćenjem, zaključili su stručnjaci na Internacionalnoj konferenciji za reproduktivno zdravlje, piše Daily Mail.

Analiza više različitih studija pokazala je da memorija i mogućnost koncentracije mogu biti smanjene i za 40 posto, zbog čega žene imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih poslovnih i kućanskih zadataka.

- Pad razine estrogena u kombinaciji s nesanicom zbog noćnih valunga najčešći su okidač problema s pamćenjem i kognitivnim sposobnostima - izjavila je profesorica Martha Hickey sa Sveučilišta Melbourne.

Dodaje kako istraživanja pokazuju kako pamćenje te koncentracija i kod mlađih žena ovisi o razdoblju ciklusa, a kognitivne sposobnosti su na najvećoj razini netom prije ovulacije.

Uzimanje dodatka vitamina D i kalcija nije dobro u menopauzi

Komentari (18)
  • Je li se ti poremećaji javljaju i kod muškaraca koji su u stvarnom životu pi... kice ?? Molim odgovor !!

    17. 10. 2013,   16:10
  • Čuna ga valunga !

    19. 10. 2013,   11:20
  • Nije točno,sve je to individualno,jer neke žene u menopauzi dožive svoj zenit u karijeri.!

    17. 10. 2013,   16:27