Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Micelarna otopina je za idealna za čišćenje svih tipova kože

Naša koža je najtanja u predjelu oko očiju, stoga preparati koji se koriste za čišćenje i njegu ove regije moraju biti pažljivo odabrani. Micelarne otopine su pogodne za različite tipove kože

Danas svaka kozmetička kuća ima svoju micelarnu otopinu. Prozirna se vodica prošlih sezona nametnula kao jedan od najrevolucionarnijih proizvoda u njezi kože: ona čisti, tonizira, neki kažu da je ljekovita i da transformira kožu u trenu, ne isušuje, ali opet postoje i varijante za masnu kožu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dr. Ivana Manola napominje kako je za razumijevanje djelovanja micelarne vodice, jednako važno znati osnovne informacije o koži.

- Ljudska koža je različito građena na pojedinim dijelovima; što je izravno povezano s razlikama u sposobnosti apsorpcije sastojaka koji se koriste u njezi kože. Naša koža je najtanja u predjelu oko očiju, stoga preparati koji se koriste za čišćenje i njegu ove regije moraju biti pažljivo odabrani. Preporučuju se nježni čistači, bez iritansa i deterdženata. Novi galenski oblici su micelarne otopine pogodne za različite tipove kože koje uz poboljšanje njege smanjuju rizik alergijskih reakcija - otkrila nam je.

Kaže kako su micelarne otopine zapravo mikrostrukture raspoređene u otopini, uglavnom u vodi, a u točno su određenoj koncentraciji koja se zove i micelarna kritična koncentracija. U takvoj koncentraciji one ostvaruju sferičan oblik.

SAVJETI ZA LJEPOTU Dodajte ulja u kupku: U vodi se koža 'otvara', a um se opušta

- Micele u micelarnim otopinama nisu posve otopljene u vodi, čime je omogućeno njihovo aktivno djelovanje. Upotreba estera masnih kiselina u proizvodnji micelarnih otopina posljedica je njihovih amfifilnih osobina: hidrofilni pol koji vezuje molekule vode i lipofilni pol koji fiksira lipidne molekule, a u kontaktu s kožom hidrofilni pol rehidrira, a lipofilni pol fiksira kožne lipide - objašnjava.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Micelarne otopine tako nerijetko preporučuju i dermatolozi, jer nježno čiste kožu, smanjuju rizik iritacije i alergija, a ispiranje nije potrebno, ali samo u slučaju kada se pravilno koristi. Manola savjetuje da se najprije jednom vaticom očisti lice kako bi se pokupio višak sebuma i nečistoće, a drugom se dodatno prijeđe lice kako bi vatica ostavila molekule vode i estere masnih kiselina koji potiču rehidraciju. Pošto micelarne otopine ne sadrže alkohol, mirise i boje, odgovaraju i najosjetljivijoj koži.

BRIGA O LICU Koža u jesen treba više pažnje: Uz ove savjete ostat će zdrava

- Dermatolozi micelarne otopine smatraju praktičnim rješenjima za čišćenje lica u slučaju raznih dermatoloških problema - kaže dr. Ivana Manola.

Osjetljiva koža sklona rozaceji, netolerantna koža sklona reakcijama, koža nakon određenih tretmana poput lasera, masna koža sklona aknama ili seboreičnom dermatitisu, koža novorođenčeta - micelarna otopina je prikladna za sve tipove kože! Dakako postoji više tipova micelarnih otopina, pa su tako, ovisno o sastojcima, neke prilagođene masnoj, a neke suhoj koži dok su treće idealne za osjetljivu. Liječnica savjetuje da ih koristite namjenski, u skladu sa stanjem i tipom kože svoga lica, jer čak i kod ovako blagog proizvoda mogu nastati iritacije ako ih ne koristimo onako kako bi trebali. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (2)