Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Migrene s poteškoćama u vidu kod žena indikator su infarkta

None Foto: Fotolia

Krvnih ugrušci koji uzrokuju srčani i moždani udar dvostruko su češći kod žena koje pate od napada migrena, a nakon visokog tlaka one su najbitniji indikator bolesti

Žene koje pate od teških napadaja migrena koje prate smetnje s vidom imaju povećani rizik od infarkta i moždanog udara, pokazala je petnaestogodišnja studija Sveučilišne bolnice Boston i francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje na 27.860 žena.

Osim visokog krvnog tlaka, migrene su drugi najčešći indikator nastanka krvožilnih oboljenja i prijevremene smrti, piše Daily Mail.

Žene koje boluju od migrena s vizualnim smetnjama poput dvostruke slike, crnih točkica, bijelih treperenja i bljeskova dvostruko češće dožive moždani i srčani udar, izvijestili su znanstvenici.

- Otkrili smo da su migrene nakon visokog krvnog tlaka drugi najvažniji indikator takvih bolesti, a one su veći rizični faktor za prijevremenu smrt i od dijabetesa, pušenja, pretilosti i genetskih predispozicija za nastanak krvnih ugrušaka - zaključio je voditelj studije, dr. Tobias Kurth.

Komentari (21)
  • Nikad nisam imala problema sa glavoboljama, jedino su mi sada nedavno počele te migrene sa poremećajem vida (s aurom)... :///

    17. 1. 2013,   16:14
  • Uh,ta migrena, godinama me muči!! Tko je nema,nezna kakva je to bol!!

    17. 1. 2013,   13:07
  • stefi88 7-8godina sam patila od uzasnih migrena s aurom,trajale su po nekoliko sati. Završavala sam na odjelu i infuzijama. Prije godinu i pol sam imala mozdani. Jos uvjek se oporavljam. Naravno CT je uvjek bio ok dok nisam otisla na magnetsku ali naravno na magnetsku sam otisla kad se to desilo jer sobzirom na moje godine nisu bila potrebne neke vece pretrage do tad.

    18. 1. 2013,   09:46