Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Mijenjajte posteljinu redovito: Na njoj ima i grinja i izmeta...

Mijenjajte posteljinu redovito: Na njoj ima i grinja i izmeta...
1

Spavate goli u krevetu, jedete u njemu, spavate zajedno sa svojom djecom ili se noću jako znojite - sve su to situacije u kojima je važno češće prati posteljinu i to na visokoj temperaturi

VIDEO

Čovjek trećinu života provede spavajući u krevetu, zato je važno redovito mijenjati posteljinu i prati je na visokoj temperaturi, i to svakih tjedan do dva. Na njoj se nađe svega - sline, znoja, peruti, sitnih čestica kože, bakterija, grinja... 

1. Grinje i njihov izmet

Svakodnevno s našeg tijela otpadne oko 500 milijuna sitnih čestica kože, mnoge od njih ostanu upravo u posteljini, a upravo su one omiljena hrana grinja. Ove malene životinjice i njihov izmet mogu izazvati alergije, astmu pa čak i pojavu ekcema koji jako svrbe. Ukoliko ste alergični na grinje, perite posteljinu na visokim temperaturama svaki tjedan. 

POGLEDAJTE VIDEO - SAVJETI PROTIV NESANICE:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:24

2. Paraziti s kućnih ljubimaca

Dopuštate li svojim kućnim ljubimcima da s vama spavaju u krevetu ili ponekad skoče na njega, tada znajte da ono što ispadne s njihovog krzna je dodatna ponuda za 'švedski stol' namijenjen grinjama.

Također, ako pas, recimo, ima šugu, tada riskirate da sitni paraziti uzročnici šuge dođu do vaše kože i uvuku se pod nju te izazovu svrbež i nadraženost. Osim toga, kućni ljubimci na vas mogu prenijeti gljivičnu infekciju koja se zove - lišajevi vlasišta.

3. Razmnožavaju se mikrobi

Mrtve stanice kože, znoj, slina i još mnogo toga što se nađe na posteljini, mogu pretvoriti vaš udobni krevet u svojevrsnu Petrijevu zdjelicu na kojoj će se razmnožavati mikrobi. Primjerice, laboratorijskim testovima utvrđeno je da jastučnice neoprane tjedan dana na sebi imaju 17.000 puta više kolonija bakterija nego uzorci uzeti s WC školjke.

Napravite sredstvo za čišćenje tepiha sami - prirodno i brzo
Napravite sredstvo za čišćenje tepiha sami - prirodno i brzo

4. Češća pojava akni

Imate akne, a zapravo ne znate zašto? Odgovor bi mogao ležati upravo u vašoj posteljini, preciznije jastučnici, koju ne perete dovoljno često. Na njoj se nađe puno nečistoća, mrtve kože i bakterija koje začepljuju pore. Imate li problematičnu kožu lica, tada jastučnice mijenjajte svaka dva do tri dana, a ostatak posteljine svaki tjedan.

Happy housewife woman in laundry room with washing machine

5. Oprez ako ste bolesni

Ako ste vi ili vaš partner bili bolesni, posteljinu odmah stavite na pranje kako bi uklonili što više mikroba. Većina bakterija i virusa može preživjeti na mekim površinama od po nekoliko minuta do nekoliko sati, a samo trajanje ovisi o vrsti mikroba. Na primjer, virus gripe živi samo 15 minuta, ali neke koje izazivaju nervozu želuca na tkanini mogu preživjeti četiri sata, prenosi webmd.com

6. Perite jastuk redovito

Ljudi su češće koncentrirani na redovito pranje posteljine, ali mnogi zaborave na same jastuke u koje se uvuče sve i svašta. Preporuka je oprati ih na 60 stupnjeva svaka tri mjeseca, jer se na toj temperaturi počinju uništavati bakterije.

- U jastuk se preko navlake upijaju sve izlučevine od znoja do sline i suza, ali i oljušteni dijelovi epidermisa. Dakle, sve je to dobra podloga za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica. Ukoliko se to ne opere, ne moramo napominjati da je izvor neugodnih mirisa i infekcije. Tu su i kućna prašina, grinje i sve druge nečistoće kojima je izložen taj predmet u zavisnosti da li netko jede ili pije na svojem jastuku ili u krevetu - rekla nam je Branislava Čilić dr.med., specijalistica obiteljske medicine iz Zagreba.

'Muž je smislio odličan trik za brzo čišćenje fuga u kupaonici'
'Muž je smislio odličan trik za brzo čišćenje fuga u kupaonici'

- Povremeno je potrebno oprati jastuk. Ne kažem da bi to trebalo napraviti svaki put kad se mijenja posteljina, ali makar dva do tri puta godišnje. Svakako nije preporučljivo prati jastuk ako nemate mogućnost adekvatnog sušenja istog, u sušilici za rublje ili na jakom suncu. Naime, neosušen jastuk potencijalno je opasan za razvoj plijesni - pojasnila je dr. Čilić.

Požutjele jastuke izbijelit će strojno pranje, samo deterdžentu dodajte i šalicu sode bikarbone. 

Beautiful girl with pillow sitting on white bed

7. Češće mijenjajte posteljinu ako:

Spavate goli u krevetu, jedete u njemu, spavate zajedno sa svojom djecom ili se noću jako znojite. To su sve situacije kada se, uz spomenute milijune sitnih čestica kože, sline i znoja, na posteljini može naći još puno toga što može loše utjecati na zdravlje jer pogoduje razmnožavanju grinja i bakterija.

Osim toga, ako spavate sa svojom djecom, želite biti sigurni da je krevet čist i siguran za njihovo zdravlje.

8. Neka vam krevet diše

Mnogi kažu da baš i nije najbolja ideja ujutro složiti krevet već je bolje ostaviti ga razbacanog kako bi se prozračio. Ali, krevet se može prozračiti i kada je složen, samo je važno paziti da pokrivač nije sasvim na krevetu.

Nakon što ste protresli jastuke i zategnuli plahtu, prekrijte krevet pokrivačem, pa ga presavijte tako da se gornja polovica kreveta može prozračiti. Također, ako je vani lijep i sunčan dan, svakako stavite prekrivač i jastuke da se zrače.

9. Koristite sušilicu

Nakon što ste oprali posteljinu, nije loše staviti je u sušilicu jer neke studije pokazuju da to dodatno uništava zaostale mikrobe koji su preživjeli pranje. Dobro je kod pranja bijele posteljine koristiti izbjeljivač, posebno ako je na njoj spavao netko bolestan - to će uništiti puno mikroba.

10. Pranje pokrivača, deka, madraca

Pokrivače i deke trebalo bi oprati barem svakih mjesec do dva dana, a zaštitne navlake za madrac četiri puta godišnje. Također, i sam madrac povremeno treba očistiti. Najprije ga dobro usisajte pa istrljajte pripravkom iz kućne radinosti koji će neutralizirati neugodne mirise na madracu i ukloniti ružne mrlje.

Sastojci: 250 ml hidrogena - 3 postotnog (ima ga u ljekarnama), 3 velike žlice soda bikarbone i kap do dvije tekućeg sapuna ili sredstva za pranje posuđa.

Postupak: Najprije pomiješajte hidrogen i soda bikarbonu, a kada dobijete glatku smjesu, ulijte kap do dvije sapuna ili sredstva za pranje posuđa. Dobro promiješajte pa ulijte u bocu sa raspršivačem. Poprskajte po madracu - pojavit će se pjena. Pričekajte da se površina osuši (to možete ubrzati fenom za kosu) pa iščetkajte suhom četkom ili usisajte.

Želite li samo malo osvježiti madrac, dovoljna će vam biti soda bikarbona. Sve što trebate napraviti je posipati sodu po njemu, ostaviti da stoji neko vrijeme pa usisati. Jednak postupak je i kod osvježavanja tepiha.

11. Stjenice u krevetu

Ove sitne životinje ne zanima je li posteljina prljava ili čista, ove vole topla mjesta na kojima žive ljudi, a krevet je savršen. Stjenice u krevetu ne želite imati jer noću plaze po vama i isisavaju vam krv. Moguće je da vas probudi svrab, a na tom mjestu će se vidjeti i tragovi ugriza.

One do vašeg doma mogu doći na vama ili nekome tko vam dolazi u goste, a tko je ranije možda bio u hotelu gdje ih ima ili ih je donio od svoje kuće, možda ih je 'pokupio' u vlaku, autobusu...

Da biste ih se riješili, posteljinu perite na 90 stupnjeva i sušite na vrlo visokoj temperaturi barem pola sata, to će uništiti i stjenice, ali i njihova jajašca. Nije loše upotrijebiti ni parni čistač pa njime proći i madrac. Ipak, najučinkovitije je i najsigurnije angažirati stručnjaka koji se bavi dezinsekcijom kako se stjenice ne bi toliko razmnožile da od njih više ne biste mogli normalno živjeti.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje