Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ispovijest majke: Opijala sam se i nisam imala snage za djecu

Samohrana majka iz Engleske na Instagramu je podijelila svoje fotografije i iskustva iz faze dok je pila po litru votke na dan i trijezne faze, jer se nada da će tako motivirati ljude koji se žele ostaviti alkohola

Megan Montague (31), samohrana majka dvoje djece iz Kenta u Velikoj Britaniji, otvorila je blog na kojem piše o svojoj borbi s alkoholizmom, u nadi da ce time ohrabriti druge ljude koji se bore s tim problemom. Na Instagramu je podijelila i svoje fotografije iz faze tijekom koje se opijala, u usporedbi sa svježim fotografijama iz vremena kada ne pije alkohol.

Foto: Instagram/Megan Montaque

- Opijanje je za mene bilo dio svakodnevnog života i nekad sam stalno pila. Podijelila bih litru votke s prijateljem, iz zabave - priča Megan te dodaje da, iako je i u toj fazi obavljala sve obaveze i imala bogat društveni život, na vrijeme je shvatila da mora prestati piti. Njena nezdrava veza s alkoholom počela je dok je još bila tinejdžerica, kad bi veći dio vikenda provodila opijajući se s prijateljima, što se pogoršalo u njenim dvadesetima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Megan - Sober Story (@soberstory)

Alkohol joj je tada, kaže, bio potreban da bi se lakše nosila sa stresom i samoćom, budući da je imala zahtjevan posao financijske savjetnice i istodobno samostalno odgajala dvoje male djece. Prvu kćer rodila je 2012., a potom je 2014. rodila sina, ali je godinu kasnije raskinula s njihovim ocem i to ju je teško pogodilo, kao i nesreća u kojoj se njezin otac gotovo utopio.

KRATKA ANKETA Piju li maloljetnici u Hrvatskoj alkoholna pića?

Pila je da se ne bi morala baviti tim problemima, da bi naposljetku počela piti svaki dan, kako bi se osjećala bolje, iako bi se jutro nakon pijanstva uvijek osjećala gore. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Megan - Sober Story (@soberstory)

- Vanjskom svijetu možda sam izgledala kao uspješna mlada mama i poduzetnica, ali iza zatvorenih vrata to je bila druga priča. Bila sam iscrpljena, nedostajalo mi je energije i bila sam jako nestrpljiva s djecom, jer nisam imala energije za njih - priča Megan. No u dobi od 30 godina zaključila je da joj je dosta takvog života. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Megan - Sober Story (@soberstory)

- Znala sam da ću umrijeti ako nastavim tako dalje, to ne bi moglo trajati još dugo - kaže. Srećom, nakon jedne zabave s prijateljima ujutro je naletjela na Catherine Grey, autoricu koja vodi Sober Spring, grupu na internetu koja nudi 90-dnevni izazov tijekom kojega ljude potiče da prestanu piti. 

VARAŽDINAC PRVAK EUROPE 'Bio sam ovisan o alkoholu, čak triput bio u bolnici, padao sam'

Megan je mjesecima tražila nešto što bi joj pomoglo, i pokazalo se da je to bila baš grupa za nju, a dodatno ju je inspirirala i knjiga Catherine Gray: 'Neočekivana radost: otkrivanje sretnog, zdravog i bogatog života bez alkohola', u kojoj govori o svojim iskustvima vezano uz borbu s alkoholizmom.

ANDREA ANDRASSY: Imam problem s alkoholom, ali ja baš i ne vidim problem

Catherine u knjizi otkriva kako je počela piti alkohol s 12 godina, kako bi smirila živce i nije mogla izdržati trijezna, jer je život tako za nju bio previše bolan i stvaran. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Megan - Sober Story (@soberstory)

Čim je prestala piti, Megan je primijetila ogromne promjene u izgledu i mentalnom stanju i pokazalo se da trijezna može biti 'milijun puta sretnija nego što je bila dok je još pila alkohol' - kaže za Daily Mail. Pridružila se grupi i dobivala savjete i poticaje od drugih koji su na istom putu, a istodobno su je podržavali obitelj i prijatelji. 

MENTALNO STANJE NACIJE Čak 250.000 Hrvata su ovisni o alkoholu, žene su depresivne

- Pokazalo se da je kombinacija malih navika tijekom dana, od pijenja više vode i pravilne prehrane, pa do pisanja dnevnika, jedna od važnih stvari koje pomažu da ostanem zdrava i da ne posegnem za alkoholom - priča Megan.

Two men who consumed bootleg alcohol, sit on a hospital bed as relatives look on, in Saharanpur INDIJA U ŠOKU Pili alkohol iz kućne radinosti: Broj mrtvih narastao na 139

U međuvremenu je počela vježbati te paziti na ishranu. Dodaje kako se danas osjeća bolje i puno je spremnija za suočavanje sa stresom, što se pokazalo čak i kad je ove godine izgubila oca, koji je bolovao od Parkinsonove bolesti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Megan - Sober Story (@soberstory)

 Megan je sada trijezna više od godinu dana i vodi blog i Instagram račun, dijeleći slike i poruke kako bi pomogla drugim mladim ženama da shvate da ne trebaju alkohol da bi se osjećale dobro. Kaže kako je za uspjeh vrlo važan kvalitetan san i kvalitetna prehrana te dodaje kako joj je puno pomogla grupa za podršku. 

PAZITE KOLIKO POPIJETE! Alkohol remeti san, mentalne sposobnosti i vodi u depresiju

- Pronašla sam lijepe nove trijezne prijatelje i zajednicu na društvenim mrežama koja mi puno pomaže. Ne postoji ništa bolje od osjećaja da ste dio nečega - kaže Megan te dodaje da se, dok je pila, osjećala vrlo usamljeno i izolirano. Znajući da nije sama u svojim borbama, danas se baš zbog toga osjeća dobro.

NAJGORI SMO U EUROPI Alkohol im je lako dostupan: Danas piju već i s 11 godina...

A što danas misli o alkoholu? 

- Nije potreban da bismo se dobro zabavili, laž je da nam je alkohol potreban da bismo se družili, upoznavali nove ljude ili napredovali u karijeri - kaže Megan.  

Komentari (14)
  • To za doručak, popodne gemišti a naveče po pivi

    24. 6. 2019,   20:18
  • i onda cvili po instagramu što je samohrana majka...

    24. 6. 2019,   20:32
  • Sad pije 0.75

    24. 6. 2019,   21:08