Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mineralna voda i tablete za protezu 'peru' odjeću

Mineralna voda i tablete za protezu 'peru' odjeću
4

Umjesto agresivnih sredstava za uklanjanje mrlja koja mogu nepovratno uništiti odjeću poslužit će običan sapun i nekoliko jednostavnih trikova

VIDEO

Kako biste potpuno uklonili mrlju s odjeće, najvažnije je brzo reagirati te zaštititi ostatak tkanine tako da se ispod mrlje stavi kuhinjska krpa ili nekoliko slojeva papirnatog ručnika. Zaprljani dio uvijek trljajte od ruba prema sredini da se mrlja ne bi proširila, a za još bolji učinak umjesto vode za namakanje upotrijebite mineralnu. Prije nego što nanesete sredstvo, provjerite postojanost tkanine kako preagresivni sastojci ne bi nepovratno uništili odjeću.
BOBIČASTO VOĆE I VOĆNI SOKOVI
Ostavite mrlju da odstoji u hladnoj vodi pola sata. Nanesite tekući deterdžent za pranje rublja pa operite odjeću. Ako je mrlja ostala, pokapajte je 3-postotnim vodikovim peroksidom, pričekajte dok mrlja ne nestane, a zatim odjeću dobro isperite i tretirajte dalje na uobičajen način.
MRLJE OD DEZODORANSA
Žute ili bijele mrlje od dezodoransa najbolje će ukloniti topla vodu u kojoj ste prethodno otopili dvije tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon namakanja, minimalno pola sata, odjeću dobro isperite te stavite u perilicu za rublje.
KREMA ZA SUNČANJE NA KUPAĆEM KOSTIMU
Na mrlju od kreme za sunčanje nanesite ili mješavinu tekućeg deterdženta za posuđe i glicerina ili sredstvo za uklanjanje mrlja pa tekući deterdžent za pranje rublja. Zaprljanu odjeću zatim stavite u perilicu te je perite na temperaturi preporučenoj za tu vrstu tkanine.
MRLJE OD JESTIVIH I STROJNIH ULJA
Odjeću zaprljanu strojnim uljem položite licem prema dolje na papirnati ručnik. Na mrlju sa stražnje strane nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja. Pustite da se osuši, isperite pa operite u stroju za rublje. Mrlje od jestivih ulja natopite deterdžentom za pranje posuđa ili sapunom. Ostavite pet minuta i operite.
TVRDOKORNE MRLJE OD BLATA I TRAVE
Bjelanjkom ćete očistiti mrlje od trave na bijeloj tkanini, a na obojenoj mrlju istrljajte vatom natopljenom alkoholom. Za vunu, svilu i sintetiku rabite mješavinu octa i tople vode. Ako je odjeća blatna, najprije iščetkajte blato, isperite odjeću hladnom vodom te operite na uobičajen način.
MINERALNA VODA ČISTI MRLJE OD SLADOLEDA
Odjeću zamrljanu sladoledom odmah natopite mineralnom vodom i operite u stroju za pranje rublja. Obojene tkanine možete isprati i u hladnoj vodi, staviti u otopinu tekućeg deterdženta (pola čepa stavite u četiri l vode) te operite. Samo na bijelim tkaninama rabite mješavinu domestosa i vode.
"OPASNE" MRLJE OD ALKOHOLA
Mrlje od alkohola s vremenom postaju sve tamnije i tamnije te ih je teže odstraniti. Zato je najvažnije uprljani komad odjeće odmah potopiti u hladnu vodu. Zatim na mrlju nanesite mješavinu vode i glicerina pa isperite. Na kraju odjeću operite u stroju za pranje rublja na uobičajen način.
PELUD LAKO UĐE U TKANINU
Ne pokušavajte iščetkati pelud zato što ćete samo dodatno utrljati mrlju. Istresite odjeću, a preostali dio uklonite ljepljivom trakom ili ručnim usisavačem. Ako ostane mrlja, poprskajte je sredstvom za uklanjanje na bazi pudera. Odjeću operite deterdžentom s izbjeljivačem.
MRLJE OD RAJČICA ILI KEČAPA
Mrlje od rajčice i kečapa odmah pospite dječjim puderom. Pustite da se osuše pa odjeću dobro iščetkajte, a zatim operite. Kod takvih mrlja pomaže i ispiranje još svježih mrlja ledeno hladnom vodom. Odjeću zatim namočite u mješavinu vode i glicerina (u jednakim omjerima), pustite da odstoji te operite u stroju za pranje rublja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru