Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mirela Holy: Zbog dijabetesa sam postala puno bolja osoba

None Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Mirela Holy je nakon svega i dalje ostala čvrsta. Na početku je primala dvije injekcije inzulina, a sada je na pet, i to sve unatoč alergijskim reakcijama na inzulin

Mirela Holy od dijabetesa tipa 1, inzulin-ovisnog tipa, oboljela je kad je imala tek 25 godina. 

Bivša ministrica u Milanovićevoj vladi, bivša političarka i autorica političkog romana s ključem, koja sad predaje na Veleučilištu Vern, kaže kako su dvije godine prije toga počeli prvi simptomi bolesti, odnosno pokazatelji da gušterača prekomjerno izlučuje inzulin, zbog čega je tijekom završnih godina studija imala česte jutarnje hipoglikemije. 

Znala je da ima bolest

Simptome teške ketoacidoze, kisele zatrovanosti organizma koja se javlja kod dugotrajne visoke koncentracije glukoze u krvi, imala je nekih mjesec dana, a kad je otišla na vađenje krvi, već je znala da će pretrage pokazati da boluje od dijabetesa. Naime, Mirela cijeli život živi s tom bolešću jer je i njen otac dijabetičar od 18. godine, pa je bila svjesna genetske predispozicije.

- Kao djevojčica sam živjela u strahu da ću oboljeti od dijabetesa, pa sam se, kad sam se razboljela, morala suočiti s jednim od svojih većih životnih strahova. No vrlo sam borbenog i tvrdoglavoga karaktera, tako da sam nakon prvotnog šoka bolest doživjela kao životnu mudrost koja me naučila istinski cijeniti život i zdravlje - kaže Mirela Holy. 

Marko Jurinec/Pixsell | Autor: Marko Jurinec/Pixsell Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Adekvatna terapija

Dijabetičari, dodaje, uvjetno su zdravi ljudi i u velikoj mjeri o njima ovisi kako će živjeti s bolešću, no ponekad treba vremena da se “pogodi” odgovarajuća terapija.

- S obzirom na to da je dijabetes 1 tipa autoimuna bolest, imala sam problema i s drugim žlijezdama s unutarnjim lučenjem - štitnjačom, jajnicima i nadbubrežnom žlijezdom. Zbog divljanja hormona dosta dugo mi nisu mogli propisati adekvatnu terapiju. Na samom početku bila sam na dvije injekcije baznog inzulina dnevno, sad sam na pet injekcija, od toga dvije bazne i tri brzodjelujućeg. A zbog alergijskih reakcija na inzulin bila sam na gotovo svim vrstama inzulina koji su dostupni na našem tržištu - priča naša sugovornica.

Kako je iz obitelji dijabetičara, nakon dijagnoze nisu joj bile potrebne velike promjene u načinu prehrane jer se uvijek hranila slično, kaže Mirela. 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Važne kontrole 

Dijabetes ne boli, ali nosi puno ozbiljnijih komplikacija. No ne treba se predati malodušnosti jer se uz redovite kontrole i brigu o sebi može dugo i kvalitetno živjeti, kaže Mirela.

- Moj tata je u 78. godini, a razbolio se s 18. Dakle, 60 godina živi s dijabetesom,
a izgleda bolje od mnogih zdravih vršnjaka i nije imao većih zdravstvenih komplikacija. Ali, on živi disciplinirano i vodi brigu o sebi - ističe Mirela. 

Mislim da me bolest učinila boljom osobom jer sam shvatila vrijednost zdravlja i naučila više poštovati život nego prije. Nekima je čaša uvijek poluprazna. Ja biram piti iz čaše koja je polupuna, kaže Mirela Holy.

Komentari (16)
  • Draga gospođice Holi, divna ste osoba i zahvaljujući genetici i odgoju. Ljubav se nosi iz Obitelji. Tko je primi,zna je i dati!! Tati i Vama, da doživite stotu u veselju i sreći!!

    7. 9. 2017,   11:36
  • teška bolest no mora se boriti cjenim je šta je ljevičarka

    7. 9. 2017,   10:37
  • Sta je s njenim usnama i zasto ih pokusava istaknuti kada ih nema

    7. 9. 2017,   19:55