Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miris eteričnog ulja ružmarina stimulira pamćenje za 75 posto

None Foto: Fotolia

Studenti prije ispita kao i stariji ljudi s problemima pamćenja trebali bi svakodnevno mirisati eterično ulje ružmarina jer ono poboljšava kognitivne i mentalne funkcije

Shakespeare je u Hamletu s pravom tvrdio da je "ružmarin za sjećanje", utvrdila je studija Sveučilišta Newcastle. Stručnjaci su otkrili da mirisanje svježeg, ali i eteričnog ulja ružmarina može pomoći pacijentima koji imaju problema s pamćenjem. Također, ono povećava pozornost te stimulira dugoročno pamćenje, piše Daily Mail.

Testirali su sposobnost pamćenja ispitanika koji su prethodno bili izloženi mirisu ružmarina, kao i onih koji ga nisu mirisali. Grupa koja je mirisala eterično ulje te ljekovite biljke imala je od 60 do 75 posto bolje rezultate na testovima, što dokazuje stimulativni učinaka tog začina.

- Ružmarin dokazano poboljšava tzv. mentalnu aritmetiku koja je ključna za svakodnevno funkcioniranje i pamćenje detalja poput rođendana ili uzimanja lijekova u određeno vrijeme - rekao je voditelj studije, dr. Mark Moss.

Analiza krvi dobrovoljaca pokazala je da ružmarin ima učinak na pamćenje zahvaljujući spoju 1,8 cineol koji djeluje na brojne biokemijske sustave. Ti kemijski spojevi stimuliraju mirisni živac u nosu i preko njega izravno rad mozga, objašnjavaju stručnjaci koji vjeruju da se ružmarin može koristiti i u terapiji protiv senilnosti kod starijih ljudi.

Komentari (9)
  • Ružmarin ima svoj duh, neka bude zelen ili suh! :)) Kakvo otkriće, sada sam spašen, sve zaboravljam!

    9. 4. 2013,   12:26
  • evo sad ću objesit jednu granu na retrovizor

    9. 4. 2013,   11:43
  • A indijsku konoplju?

    9. 4. 2013,   13:07