Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miris lavande i kamilice smiruje kihanje i šmrcanje

None Foto: 24sata

Tuširanje uklanja pelud nakupljenu tijekom dana što omogućuje miran san, a aromaterapija lavandom i kamilicom liječi nadraženu sluznicu

Prvi korak u ublažavanju simptoma peludne alergije je izbjegavanje alergena, kaže mr.ph. Mara Doljak. Tako je u vrijeme cvatnje biljaka poželjno izbjegavati otvorene prostore (izleti u prirodu, parkovi, igrališta) te što više vremena provoditi u stanu, pogotovo izjutra, dok je koncentracija peludi u zraku najviša. Tuširanje prije odlaska na počinak uklonit će pelud koja se nakupila na kosi i koži, a nošenje zaštitne maske tijekom boravka u vrtu (košnja trave, sadnja) smanjit će udisanje peludi te tako ublažiti simptome alergije. Praćenje kalendara cvatnje peludi i informacija o koncentraciji peludi u zraku također je dio učinkovite “strategije” u borbi protiv alergije.
Aromaterapija eteričnim uljem lavande i kamilice također mogu ublažiti neugodne simptome. Udisanje ulja koje se nakapa na maramicu smiruje nadraženu sluznicu, ali i opušta um i tijelo što jača stresom nagriženi imunitet, objašnjava mr.ph. Doljak. (ml)
>>>Ubrizgavanje ekstrakta alergena pod kožu najprecizniji je način otkrivanja uzročnika alergije. Ako je pacijent alergičan na neki od alergena, nakon određenog vremena pojavljuje se crveni plik nalik na ubod komarca. Jačina alergije ovisi o veličini otekline i brzini njezina pojavljivanja.
>>>Uz kožni, alergene otkriva i test RAST (radioalergosorbent) kojim se krv laboratorijski ispituje na specifične alergene te određuje razina IgE (imunoglobulin) protutijela na njih. Testovi RAST često se koriste ako su u pitanju bebe i oboljeli od ekcema.
DESET NAJČEŠĆIH UZROČNIKA ALERGIJA:
1. Drveće (lijeska, joha, vrba, brijest, breza, bukva, javor), trave, korovi (crni pelin, ambrozija, šćir)
2. Životinjska dlaka
3. Insekti
4. Hrana - Mlijeko, jaja, brašno,  orašasti plodovi te plodovi mora izazivaju alergije češće nego sva druga hran
5. Prašina i grinje
6. Lijekovi - Alergije na penicilin i aspirin su najčešće. Očituju se oticanjem jezika, grla i vrata te grčevima
7. Plijesan - Diranjem i udisanjem plijesni njezine spore ulaze u organizam te prouzročuju alergijske reakcije
8. Parfemi - Sve što sadrži umjetne mirise, poput parfema, omekšivača...  može biti alergen
9. Lateks - Kondomi i rukavice u alergičnih na lateks izazivaju osipe na koži te curenje nosa
10. Žohari - Iako žohari nisu alergeni, protein u njihovu izmetu prouzročuje alergijsku reakciju
Komentari (1)
  • Ako vas zanimaju čari Aromaterapije, u Splitu je nedavno otvoren Centar prirodne i energetske medicine - Oaza Mira, na adresi Jadranska 4., Bačvice.

    10. 10. 2013,   15:08