Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miris ružmarina i provjeravanje Facebooka ojačat će pamćenje

None Foto: Fotolia

Ružmarin aktivira acetilkolin, kemikaliju u mozgu zaduženu za zadržavanje pozornosti, a knjige i kuhanje bez recepta stimuliraju radnu memoriju

Ubrzani način života i stres uvelike utječu na pamćenje, pa nerijetko zaboravljamo ključeve, ostavljamo upaljena glačala ili naprosto zaboravljamo poznata imena. Takvi scenariji mogu se izbjeći vježbama pa i mirisima koji će potaknuti dugoročnu memoriju, tvrde autori knjige "Novi kvocijent inteligencije", Tracy i Ross Alloway. 

Zapisivanje za bolji fokus

Tijekom dugog sastanka ili predavanja misli lako odlutaju, a pamćenje će se isključiti zato što nema poticaja. Bilježenje onog što predavač govori stimulira rad mozga i omogućuje mu lakše pamćenje, pa su bilješke prvi korak do bolje memorije, piše Daily Mail

Knjige jačaju memoriju

Čitanje je izvrsna vježba za mozak zato što se treba naprezati i sjetiti stvari s prijašnjih stranica. Osim toga, tako se i interpretira značenje pojedinih riječi i ideja te kasnije koristi u stvarnom životu.

Kuhanje bez gledanja recepta

Pročitajte recept i pripremite jelo bez ponovnog gledanja u recept. Ova jednostavna vježba prisilit će vas da upamtite sve sastojke i korake u pripremi, a stimulirat će radnu memoriju. Preporučuje se vježbati pamćenje sa zahtjevnijim receptima.

Pomirišite ružmarin

Ova ljekovita biljka pomaže kod pamćenja tako da aktivira acetilkolin, kemikaliju u mozgu zaduženu za zadržavanje pozornosti. Dovoljno je svaki dan pomirisati grančicu ružmarina ili na vatu nanijeti ružmarinovo ulje. 

Istraživanja su pokazala da ispitanici koji su redovito mirisali eterično ulje ružmarina imali od 60 do 75 posto bolje rezultate na testovima od onih koji nisu. 

Provjerite Facebook

Umjereno korištenje društvenih mreža može poboljšati radnu memoriju. Znanstvenici su potvrdili da provjeravanje novosti o prijateljima tjera mozak da prijašnje informacije zamijeni novima, a stare i dalje pamti. Komentari (9)
  • Facebook ne može ništa dobrog donjeti.

    3. 9. 2013,   12:40
  • I knjige i ružmarin i dječja bojanka,sve mogu povjerovati da stimulira mozak,al stvarno ne znam kako će mi pomoći da provjeravam na fejsu jel se dijete od susjede prvi put pokakalo u kahlicu,da li muž od poznanice ima novog Golfa i tko se pijan vratio iz izlaska u subotu u 6...

    2. 9. 2013,   13:45
  • Mogu razumijeti miris ružmarina,čitanje,kuhanje ali Facebook ma daj ima puno stimulativnijih stvari od fejsa:))))

    2. 9. 2013,   12:48