Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miris tamjana dokazano liječi depresiju i tjeskobu

None Foto: Shutterstock

Mirisanje tamjana potiče mozak te rastjeruje tjeskobu, a aromaterapeuti preporučuju eterična ulja koja djeluju jače nego paljenje štapića

Paljenje štapića s mirisom tamjana može odagnati tjeskobu i depresiju, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta John Hopkins i Jeruzalemskog sveučilišta. Miris tamjana aktivira slabo poznate ionske kanale u mozgu koji su također povezani s osjećajem topline na koži. Samo udisanje mirisa tamjana i drugih mirisnih štapića može ugrijati i oraspoložiti. Ova otkrića zasigurno će dovesti do stvaranja nove generacije lijekova protiv tjeskobe i depresije koji se neće morati gutati, nego udisati.
Saša Radulović, fitoaromaterapeut iz Centra Cedrus, smatra da kvalitetna eterična ulja imaju još bolji učinak od mirisnih štapića.
- Tamjan, odnosno tamjanovac širi bronhe i produbljuje disanje te tako dovodi u stanje slično meditaciji, smiruje i opušta. U 30 mililitara brzoupijajućeg biljnog ulja (npr. makadamije) možete nakapati petnaestak kapi arapskog ili indijskog tamjanovca te umasirati u područje prsa ili stopala prije početka dana ili u večernjim satima - kaže Saša Radulović.

Sandalovina daje ravnotežu
Miris sandalovine je vrlo egzotičan i tradicionalno se koristi u sklopu joge i meditacije. Pomaže pri uspostavljanju unutarnje ravnoteže jer učinkovito umiruje um i uklanja sve negativnosti. Prah sandalovine u Indiji se koristi kao afrodizijak

Miris jasmina djeluje umirujuće i paralelno stvara osjećaj topline. Uklanja depresiju i opušta tijelo, osobito nakon većih fizičkih napora. Štapiće od jasmina dobro je zapaliti ako vas muči glavobolja ili problemi dišnih puteva.

Komentiraj, znaš da želiš!