Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Mirisan i fin Božić: Đumbir voli medenjake, a klinčić šunku

Mirisan i fin Božić: Đumbir voli medenjake, a klinčić šunku
4

Mirisni aduti najljepšeg blagdana potječu iz toplih tropskih krajeva i unose toplinu u duge, sive zimske dane. U svojim jelima iskoristite cimet, vaniliju, klinčić...

VIDEO

Po njima možete i zavezanih očiju znati da je božićno doba, a možete ih provući kroz sve čime nudite drage goste koji vam u ovo doba godine navrate u dom, od aperitiva do deserta. Miris cimeta, klinčića, vanilije ili đumbira, koji se šire iz kuhana vina po gradskim ulicama, i iz svježe pečenih kolačića koji se tope u ustima, mnogima su najbolji znak da je zavladalo najljepše doba godine. 

Ali i prije nego što ih umijesimo, dodamo, posipamo ili primiješamo sezonskim jelima, vjerojatno ćemo ih upotrijebiti i za dekoriranje i osvježavanje životnog prostora. Naranče nabodene klinčićima, mirisat će i ukrasiti prostor u kojem živimo, a štapići cimeta i vanilije uklopit će se među ostale dekoracije. Zanimljivo je kako su ti začini podrijetlom s Dalekog istoka, ponajprije cimet, posredovanjem starih Grka i  drugih starih trgovaca, davno našli put do naših krajeva i udomaćili se u starim tradicijskim jelima. Gdje god je došao, zdušno je prihvaćen i dodavan i slatkim i slanim jelima. 

Osim cijelog niza pita i keksića, cimet odlično nadopuni jela s piletinom i janjetinom, posebno glasovit kus-kus, jedno od najpoznatijih arapskih jela. Pa iskoristite i vi dostupne  namirnice i pripremite si obrok u kakvom uživaju i beduini ispod vrućeg afričkog sunca. I dok je cimet kora, klinčići su pupoljci iz tropskih krajeva koje također treba pažljivo dozirati. Dodajte cijele ili mljevene juhama, umacima, mesnim i slatkim jelima, zapečenom grahu s čilijem, a neizostavni su u kruhu i kolaču s đumbirom, još jednim mirisnim dodatkom koji voli Božić. A on je pak gomolj kojim se mogu začiniti jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i ukuhano voće, a može se dodati i pri pečenju kolača. Vanilija je nedozrela mahuna s plodovima, i glavni adut slastičara. No maštoviti kuhari znat će je ukomponirati i u slani zalogaj, pogotovu ako je jedan od sastojaka riža ili tijesto. Iako ih možete koristiti odvojeno, tek kad ih spojite, za što je božićni stol idealna prigoda, uživat ćete u paleti tropskih mirisa koji će rastjerati zimu i razbuditi vam sva osjetila da intenzivnije doživite sve ljepote Božića.

Stockfood/Guliver

Medenjaci s đumbirom

Sastojci: 125 g maslaca, 100 g smeđeg šećera, 125 ml meda, 1 jaje, 375 g brašna, 1 žlica mljevenog đumbira, 1 žličica praška za pecivo, 150 g šećera u prahu

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje. Mikserom miješajte maslac na sobnoj temperaturi sa šećerom dok se ne sjedine. Dodajte potom med i žumanjak i dalje miješajte. 

Kad smjesa postane ujednačena, dodajte prosijano brašno, đumbir i prašak za pecivo.  

Smjesu istresite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok dobijete ujednačeno tijesto.  Oblikujte disk, omotajte plastičnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata. Bjelanjak istucite u snijeg sa šećerom u prahu. Odložite u hladnjak. Razvaljajte tijesto na četiri milimetra debljine. Modlicom režite željene oblike i slažite u lim. Pecite oko 10 minuta i kad se ohladi ukrasite smjesom bjelanjaka i šećera.

Šunka s klinčićima

Sastojci: 1 šalica meda, 1/3 šalice maslaca,  3/4 žlice dižonskog senfa, 2 žlice soka od naranče, 1/4 šalice klinčića, šunka 

Priprema: 

Šunku očistite od suvišne masnoće, ostavite samo tanak sloj koji će se otopiti i nabodite je klinčićima po cijeloj površini. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.  Položite šunku u posudu za pečenje i stavite je peći. 

Dok se šunka peče, sve ostale sastojke izmiješajte u manjoj posudi i stavite ih kuhati. Kad provrije, stišajte plamen i, uz stalno miješanje, pustite da vrije nekoliko minuta. 

Nakon oko pola sata pečenja šunku prelijte glazurom i vratite na pečenje. Premazujte svakih deset minuta do kraja pečenja. Šunku potom izvadite iz posude u kojoj se pekla, narežite na tanke ploške zajedno s klinčićima i poslužite uz umak od pečenja i sezonsku salatu.

Pužići od cimeta

Sastojci: 1 šalica vrućeg mlijeka, 17 g kvasca,  2 jaja, 6 žlica maslaca, 1/2 žlice kardamoma, 2 žlice šećera, 1/4 žličice soli, 4 šalice namjenskog brašna, 2/3 šalice maslaca, 1/2 šalice bijelog šećera, 2 žlice cimeta 

Priprema: 

Ulijte vruće mlijeko u veću posudu i umiješajte kvasac. Dodajte razmekšani maslac, jaja, kardamom, dvije žlice šećera, sol i tri i pol šalice brašna i umijesite. Pokrijte tijesto u zdjeli i pustite neka se diže oko 30 minuta. 

Zajedno pomiješajte 2/3 šalice maslaca, pola šalice šećera i umiješajte cimet. Tijesto preselite na pobrašnjenu površinu i promijesite ga. Podijelite na pola i razvaljajte na oko centimetra debljine. 

Svaku polovicu premažite s pola nadjeva, zarolajte i režite na komade debele oko 2 centimetra. Složite u namašćeni lim za pečenje i nakon što odstoje 20-tak minuta pecite u pećnici zagrijanoj na 220 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta pa smanjite na 170 i pecite još 10 minuta. 

Stockfood/Guliver

Tjestenina sa školjkama i vanilijom 

Sastojci: 10 jakobovih kapica, paket tjestenine, 2 žlica maslaca, 1 mala glavica luka, 1 češanj češnjaka,  vezica peršina, 2 dl punomasnog vrhnja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1 žlica pinjola

Priprema: 

U većoj tavi rastopite maslac i pecite očišćene jakobove kapice po dvije minute sa svake strane. Izvadite ih i stavite na toplo. U tavu stavite sitno nasjeckani luk i češnjak te  miješajte dok se pirjaju. Kad luk postane staklast, ulijte u tavu vrhnje i ekstrakt vanilije. 

Kuhajte, stalno miješajući, na laganoj vatri dok se umak zgusne. Potom vratite školjke u umak i pustite da malo prokrčkaju. Tjesteninu skuhajte u mnogo slane vode, ali pazite da ostane čvrsta pod zubom. 

Tijesto ocijedite i podijelite po tanjurima. Raspodijelite školjke i prelijte umakom te posipajte svježe nasjeckanim peršinom i poprženim pinjolima. Odmah poslužite.

Stockfood/Guliver

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje