Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Mirisi jagode u staklenkama: Marmelade, kompoti, sirupi...

Mirisi jagode u staklenkama: Marmelade, kompoti, sirupi...
4

Jagode sačuvajte u marmeladama, pekmezima ili likerima, pripremite slatki sok bez nezdravih dodataka, a višak možete i zamrznuti u dobro zatvorenim posudicama

VIDEO

Džem od jagoda može se obogatiti raznim dodacima koji se miješaju u ukuhano voće. Aroma vanilije, pa čak i čilija, sirup od bazge, prošek ili rum samo su neki od njih. 

Dodavanjem pistacija skraćuje se vijek trajanja džema pa ako ga pripremate u većim količinama, bolje ga je zamijeniti bademima. Osim najčešćeg načina konzerviranja jagoda, ukuhavajući ih u džem ili pekmez, za zimnicu ih možete spremiti i na brojne druge načine. Ostavite li ih preko noći u šećeru, pustit će sok. Ujutro zagrijte jagode do vrenja, slažite u široke staklenke te prelijte sirupom. Zatvorite staklenke i kuhajte ih u vodi oko 15 minuta. Dobiveni kompot možete čuvati na tamnome mjestu mjesecima. Preporučuje se da se jagode ne zagrijavaju na visokoj temperaturi kako bi se sačuvali boja, okus i miris. Da biste bili sigurni kako se sok neće kvariti, kada ga iscijedite, ulijte ga odmah u boce, zatvorite i stavite u vrelu, ne kipuću vodu te pasterizirajte oko pola sata. 

Sirup ili voćni sok možete dobiti i bez zagrijavanja tako da dodate limunsku ili vinsku kiselinu i šećer koji ga čuvaju od kvarenja. Od pola litre soka daljnjim kuhanjem dobiva se oko 200 g želea. Jagode imaju kiseline, ali malo pektina. Zato ih pri izradi želea treba miješati s drugim voćem koje ga ima više. 

Najbolje za to su jabuke koje nemaju izražen miris i boju te dobro želiraju. Poseban način konzerviranja voća u šećernom sirupu, gdje postoji mala mogućnost kvarenja, jer se dodaje uglavnom ista količina šećera i voća je slatko. Pri kuhanju slatkog od jagoda ne kuhajte u velikim količinama kako bi voće zadržalo lijep oblik. Jagode se mogu i smrznuti. Odaberite čvršće komade i operite ih pod mlazom hladne vode. Ocijedite ih i otkinite im peteljke. Tako pripremljene složite ih u posude koje se mogu hermetički zatvoriti. Smrznuti se može i pire od jagoda. Za njega se najčešće koriste šumske jagode zbog arome. Pri odabiru birajte zdrave i čiste komade. Jagode se zgnječe i na kilogram jagoda dodaje 500 g šećera. Sve se dobro izmiješa, spremi u staklenke i sterilizira u vodenoj kupelji oko 35 minuta. Pomiješate li 1,5 kg propasiranih jagoda s litrom voćne rakije, dobit ćete liker. Nakon što odstoji desetak dana, procijedite sok i pomiješajte ga s 2,5 dl šećernog sirupa. Ulijte liker u boce i dobro zatvorite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sirup od jagoda

Sastojci: kg jagoda, kg šećera, sterilizirane boce

Priprema: Operite jagode, očistite od peteljki, zgnječite i stavite u veliku staklenku. Na svaki kilogram jagoda dodajte 20 dag šećera. Ostavite poklopljeno na hladnome mjestu od dva do tri dana. Za to vrijeme će jagode provreti. Nakon toga procijedite jagode kroz gazu i na svaku litru soka dodaje 80 dag šećera, dobro promiješajte te stavite u veću posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizira. Ulijte vrući sirup u sterilizirane boce i zatvorite plutenim čepovima koje ste prethodno prokuhali.

Kompot od jagoda

Sastojci: Za staklenku od 1 l: 600 g jagoda, 15 dag šećera 

Priprema: Čvrste i zrele jagode operite pod laganim mlazom hladne vode pa im odstranite peteljke. Stavite jagode u posudu i na svaku litru jagoda dodajte 15 dag šećera. Polako zagrijavajte neprestano tresući posudu kako jagode i šećer ne bi zagorjeli. Kad se šećer otopi, maknite s vatre, poklopite i ostavite preko noći da jagode upiju sok. Na taj način će se postići da jagode ne plivaju na površini sirupa. Sutradan zagrijte jagode do vrenja i vruće stavite u staklenke. Prelijte sirupom tako da ostane centimetar praznog prostora do vrha staklenke. Odmah stavite gumeni obruč, poklopac i zatvorite staklenku. Kuhajte u kipućoj vodi desetak minuta pa ohladite.

Džem od jagoda s bademima

Sastojci: kg očišćenih jagoda, 35 g oljuštenih badema, 2 žličice ekstrakta vanilije, 500 g šećera, džemfix

Priprema: Operite jagode, odrežite im peteljke i dobro ih ocijedite. Narežite ih na komadiće. Oguljene bademe ugrubo nasjeckajte. U posudi izmiješajte jagode, vaniliju, šećer i džemfix. Zakuhajte na jakoj vatri stalno miješajući, a kad zavrije, kuhajte još dvije minute uz stalno miješanje. Dodajte sjeckane bademe i kuhajte još minutu te maknite s vatre. Ako je nastala pjena, uklonite je i odmah ulijte do vrha u pripremljene staklenke. Zatvorite poklopcima, okrenite naopako i ostavite neka odstoje na poklopcu još nekoliko minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju