Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mirisna bakina zimnica u boci: Deset domaćih likera od voća

None Foto: Dreamstime

Rum, rakija ili votka baza su baza.  Likeri se tradicionalno rade od svježeg ili sušenog voća, korica ili koštica, a osobito su ukusni oni od marelica, šumskog voća, limuna ili šljiva

Ljekoviti i osvježavajući voćni likeri jednostavno se pripremaju - dovoljno je pomiješati sastojke i pričekati nekoliko tjedana do kušanja. Likeri se tradicionalno rade od svježeg ili sušenog voća, korica ili koštica, a osobito su ukusni oni od marelica, šumskog voća, limuna ili šljiva. Talijani su ponosni na liker od limunovih korica - limoncello, koji piju dobro ohlađen. Kako bi liker bio ukusan, količina šećera ne smije biti manja od 100 grama na litru alkohola. 

Naš najpoznatiji liker je maraskino, a proizvodi se prema tradiconalnom postupku od dalmatinske višnje maraske iz okolice Zadra. Kao baza likera najčešće se koristi rakija, ali može poslužiti i votka ili bijeli rum. Za pripremu voćnog likera potreban je i šećer (što je voće slađe stavlja se manje šećera) te prema želji i razni začini.

Za početak, važno je odabrati svježe zdravo voće – zrelo i sočno. Što više voća stavite to će i rakija biti bogatija voćnim okusima. Voće treba oprati i dobro očistiti. U čistu steriliziranu staklenku, najbolje širokog grla. dodajte voće i šećer te sve prelijte rakijom. Dodajete li začine, slobodno eksperimentirajte sa štapićima vanilije, cimeta, koricom naranče ili čak metvicom.

Drugi način je da u staklenku stavite dvije trećine pripremljenog voća i izgnječite ga uz pomoć čiste kuhače. Zatim stavite šećer, prelijte sastojke alkoholom i dodajte preostale komadiće cijelog voća. Staklenku prekrijte i ostavite na hladnom, tamnome mjestu barem četiri tjedna, a ako želite jači voćni okus i dulje.

Dobiveni liker zatim procijedite kroz sterilne gaze i ulijevajte u željene boce. Za ljepši izgled možete u liker staviti i narezano voće ili manje komade. Boce dobro zatvorite. Osim što su ukusni, likeri su i zdravi. Već u 4. st. pr. Kr. Hipokrat je, dodavajući vinu med i cimet, proizvodio liker koji se u to vrijeme rabio samo kao lijek. 

- Odličan način da iskoristite superzdravu aroniju je liker jer se trpke bobice pretvaraju u desertni napitak - savjetuje blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, čiji se recepti za zimnicu rado čitaju na domacica.com.hr

Sanjin recept za domaći liker od trpkih bobica

- Za domaći liker potrebni su kilogram aronija, limun, komad đumbira, kilogram šećera, četiri vanilin šećera, dva štapića cimeta, dvadesetak klinčića i dvije litre rakije. Limun narežite na komade. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade. U veliku opranu staklenku sa širokim grlom najprije stavite sve suhe sastojke pa zalijte rakijom. Lagano promiješajte pa zatvorite poklopcem ili celofanom i gumicom pa držite na suncu šest tjedana. Povremeno promiješajte - kaže Sanja i dodaje kako će rakija s vremenom mijenjati boju. 
Nakon što prođe oko šest tjedana, odnosno dok se šećer skroz ne otopi, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz lijevak ulijte u čiste boce i uživajte. 

Ostalih 9 recepata pogledajte u galeriji:
Foto: 24sata.hr Foto: 24sata.hr Foto: 24sata.hr Foto: 24sata.hr
 

Komentari (23)
  • Ove godine sam radila likere od ribizla i kupina...iznenadio me ovaj od ribizla,prvi put sam radila i mogu reći da je jako fin..

    4. 10. 2016,   09:46
  • jako dobro

    4. 10. 2016,   10:30
  • ne pripremam likere, i nisam neki ljubitelj istih, ali zato svake godine u rakiju stavljam grožđe i plave šljive /po mogućnosti u šljivovicu/, naravno sa dodatkom šećera, mmmm:))

    4. 10. 2016,   18:23