Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mirisne svijeće i sprej za umjetni snijeg potiču alergije

None Foto: Pixsell

Vlažna drva koja dugo stoje u kući razviti će plijesan pa mogu izazvati probleme dišnog sustava, a mirisne svijeće i eterična ulja mogu nadražiti sluznicu očiju i nosa

Da alergije ne vrebaju samo u razdoblju cvjetanja biljaka, pokazuju podaci diljem svijeta da sve veći broj ljudi pati od alergija zimi. Ukrasi ili predmeti kojima se povremeno dekorira dom dobro je pospremiti u hermetički zatvorene vrećice kako ne bi skupljali prašinu. Tako će se i prilikom otvaranja vreća i kutija spriječiti kihanje i napadaji kašlja alergijskih astmatičara. Također se preporuča svima sklonima alergiji izbjegavati sprej  "umjetnog snijega"  za dekoriranje božićnog drvca. Koncentrirani kemijski spojevi u njima iritiraju sinuse i oči te mogu izazvati i poteškoće s bronihijima ukoliko se sprej udahne. 

Svi osjetljivi svakako bi trebali izbjegavati i umjetno cvijeće, sugeriraju stručnjaci. Alergijska društva  upozoravaju  kako plastika i guma u  umjetnom cvijeću mogu potaknuti kožne alergije u obliku crvenog osipa i svrbeža kože. Iako će dom ispuniti ugodnim mirisima, alergičari bi mogli reagirati na mirisne svijeće, eterična ulja i potpouri. Sastojci tih aromatizera mogu nadražiti oči i nos te izazvati probleme s disanjem.

Način grijanja utječe na alergiju

Grijete li se na drva, a netko od ukućana je sklon alergijama, bolje ih je unijeti u kuću baš kad ih trebate, ne prije. Drva koje nisu u potpunosti suha mogu razviti plijesan, što će najviše smetati najmlađim članovima kućanstva i izazvati kašalj. Astmatičari bi također trebali izbjegavati grijanje pećima na drva. To se posebno odnosi na kuće koje nemaju dobru ventilaciju i očišćene dimnjake jer oni mogu skrivati spojeve odgovorne za respiratorne probleme,

Dobra razina vlage u domu

Kod aparata za vlaženje ili odvlaživanje doma, treba redovito provjeravati količinu vlage u zraku. Najmanja preporučena razina vlage je 50 posto, a podići razinu vlage moguće je postići postavljanjem posuda s tekućinom na radijatore.

Pročišćivaći zraka također su vrlo korisno pomagalo u domu svakog alergčara, a upravo je zimsko razdoblje vrijeme za povoljnu kupovinu takvih uređaja. Na taj način smanjiti će se količina alergena u zraku i osigurati čišći zrak za cijelu obitelj. Ipak, njih treba redovito čistiti ili mijenjati filtere kako ne bi izazvali kontra-efekt.

Komentiraj, znaš da želiš!