Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mirisne svijeće izazivaju kašalj, peckanje očiju pa čak i astmu?

None Foto: Fotolia

Najopasniji sastojci mirisnih svijeća i osvježivača prostora su ftalati koji pomažu zadržavanju mirisa, a istovremeno prouzročuju reproduktivne probleme i kašalj

Slatki mirisi svijeća ili osvježivača prostora sadrže stotine opasnih kemikalija koje mogu ugroziti zdravlje ljudi. Tzv. 'kućni zagađivači zraka' izazivaju niz problema kao što je kašalj, peckanje oči, ali i astmu. Najopasniji su ftalati koji pomažu zadržavanju mirisa, a istovremeno uzrokuju reproduktivne probleme i urođene mane. Proizvođači nisu obvezni na uputstvima navesti koje sastojke sadrže ti proizvodi, već umjesto toga mogu navesti samo korištene arome.

- Ponekad te kemikalije uzrokuju kašalj i peckanje očiju, a vi ne znate zašto je to tako. Problem može biti u kvaliteti zraka. Ako imate problema s mirisima u domu, nemojte ih prikrivati s drugim mirisima. Umjesto toga, provjetrajte dva puta na dan po pet minuta i povećajte cirkulaciju u domu - kazala je Jen Koleman, članica oregonskog Vijeća za okoliš.

Ako je previše hladno i kišovito za otvaranje prozora ili prevelika buka, upalite ventilatore u kuhinji ili kupaonici na nekoliko minuta.


Komentiraj, znaš da želiš!