Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Mirjana Delić (89): Ne trošite život na utrku za novcem...

Mirjana Delić (89): Ne trošite život na utrku za novcem...
5

Nekadašnja balerina organizira baletne predstave u domu umirovljenika na Zenti, a ljeta provodi na Šolti. Sa slavnim Hajdukovim nogometašem Svemirom Delićem dijelila je najljepše životne trenutke

VIDEO

Nekadašnja balerina Mirjana Delić, iako je blizu 90. godine, privlači okretnim humorom i pričama iz bogatog života, posebice onim vezanima uz prošlost starog Splita, koju su itekako obilježili članovi njene obitelji.

U hladnijem dijelu godine živi u splitskom domu umirovljenika na Zenti, za koji kažu da nema ljepšeg u Hrvatskoj, a za ljetnih mjeseci otisne se u Maslenicu na Šolti, gdje je podigla kuću sa suprugom Svemirom Delićem, nekadašnjim obrambenim igračem Hajduka i Dinama, koji je preminuo u siječnju. Ove godine jedna za drugom zaredale su obiteljske tragedije. Mirjani je umro i mlađi brat, poznati splitski lutkar Ivica Tolić, te nećak za kojeg je bila vrlo vezana, no nije se predala tuzi.

S Bearom u Erinu kolu

Lani je Delić pred božićne blagdane, zahvaljujući prijateljstvu s baletanom Dinkom Bogdanićem, dovela u dom na Zenti baletnu predstavu “Orašar” dok je on ravnao Baletom splitskog HNK.

- Bogdanić je doveo tu i djecu s baletnom štangom da ovdašnji stanari pored predstave vide i kako se vježba balet. Nekima je to ovdje bio prvi susret uopće s baletom uživo i bili su potpuno oduševljeni - ispričala je Mirjana.

U balet je ušla još kao djevojčica prije Drugog svjetskog rata.

- Krenula sam prvo učiti kod Ane Roje kao dijete iz umjetničke obitelji, a kasnije, kad je bilo novca, išla sam i na privatnu poduku kod gospođe Katić. No sve je stalo s ratom, tad su Talijani raspustili kazalište, bio je strašan pritisak s njihove strane. Nakon oslobođenja Ivica Tijardović i ostali pokrenuli teatar, a bio je tu i moj otac, koji je radio kao scenograf. Skupili su i nas djecu koja su nešto znala. Zanimljivo da je prvi moj plesni partner u teatru, u Erinu kolu, bio Vladimir Beara, poznati splitski golman, koji se bavio i folklorom - prisjetila se.

Susret na Bačvicama

Mirjana je kći poznatog splitskog slikara Milana Tolića, sestra joj je glumica Žuža Tolić, a stariji brat Ranko također je bio je slikar, no odveć samozatajan da bi se prometnuo u javnosti. Mirjana je 1947. godine otišla u Beograd školovati se za balerinu, dvije godine kasnije prošla je audiciju za Balet zagrebačkog HNK i ostvarila 20-godišnju plodnu karijeru.

Supruga Svemira prvi je put zapazila kako se nabacuje loptom dok je čitala knjigu na splitskim Bačvicama, a nedugo nakon toga na njega je slučajno naletjela i u Zagrebu. Sinjski nogometaš imao je plodnu desetogodišnju nogometnu karijeru, koju je prekinula ozljeda koljena, te se nakon toga posvetio zvanju diplomiranog ekonomista. U međuvremenu vjenčao se s Mirjanom i dobili su sina Pavla, a ona je napustila balet prateći supruga u Milano, gdje je pet godina radio kao predstavnik jednog poduzeća.

- Sudbine ima jer to govori naša priča - kazala je Delić.

- Nakon Bačvica naletjela sam na Delića i na trgu u Zagrebu. Zatim smo se sreli i upoznali na dočeku Nove godine u Gradskom podrumu, a on me se dohvatio s plesom i više se nismo rastajali.

Imali su 20-ak godina. Kako je on putovao s klubom, a ona plesala balet i odlazila na turneje po cijelom svijetu, dugo su hodali i dopisivali se. Živjeli su između Splita, dok je on igrao u Hajduku, i Zagreba, a vjenčali su se 1955. godine.

- Bili smo dvoje slobodnih ljudi koji jednom drugom nisu ograničavali da rade što vole - on sport, a ja teatar, te smo imali skladan život i brak u toleranciji i bez prigovaranja - prisjetila se Delić divnih početaka ljubavi sa suprugom.

Mirjana je bila balerina od 1949. do 1969. u zagrebačkom HNK, a kasnije je vodila plesne studije u Samoboru i Sisku. Živjela je sa Svemirom u Vlaškoj ulici, na istom katu gdje je stanovao i njegov brat, legendarni sinjski spiker Mladen Delić.

- S Mladenom su bila svakodnevna druženja, a pamtim da su mu Dalmatinci prigovarali da je dinamovac jer živi u Zagrebu, a Zagrepčani da je pristran Hajduku - dometnula je Mirjana Delić.

Nakon što je Mladen Delić podigao vikendicu na Braču, Mirjana je Svemira nagovorila da i oni nađu nešto uz more.

- Svrdlala sam ga i svrdlala dok nije našao zemljište u Maslenici. Tamo smo podigli kuću, u koju smo se potpuno preselili 2007. godine. Godišnje tamo provedem 4 mjeseca, a ostatak sam godine u domu. Fali mi mog starog društva, a družim se našom negdašnjom prima balerinom Anči Kaliternom, imam i prijateljicu u Švicarskoj, nije puno ostalo meni bliskih ljudi, osim obitelji - dodala je Delić.

Kaže kako je mnoštvo uspomena zna u tren rastužiti ili oraspoložiti, a čuva brojne priče o svojoj obitelji u Dalmaciji, posebice Trogiru, gdje je rođena i odakle je njezina majka.

- Volim otići kupiti spizu i kuhati kad me uhvati. Naučila sam od suprugovih Sinjana spremati vrhunske arambašiće, a najponosnija sam na trogirsku pašticadu, koju radim po starinski. Starim ljudima preporučujem da se miču od stolca, da nađu neke hobije i ne razgovaraju o smrti i bolesti. To izbjegavam u domu. Moj otac je doživio 91 godinu, majka Franka 90, a da nisu to nikad spominjali. Oni su imali ono što se kaže ‘ubav život’, ne ovaj današnji u kojem se trči za prestižem i novcem - zaključila je Mirjana Delić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti