Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Misli mogu izliječiti, ali i otjerati tijelo u bolest

Misli mogu izliječiti, ali i otjerati tijelo  u bolest
1

Dugotrajan stres oslabljuje imunitet te čini tijelo osjetljivijim na različite zarazne bolesti, poput prehlade i gripe. Stres otežava ozdravljenje

VIDEO

Umor, glavobolja, vrtoglavica... pročita li čovjek ovakve i slične nuspojave na tabletama koje uzima, veća je vjerojatnost da će ih zaista osjetiti, pokazalo je švicarsko istraživanje. Ispitanici koji su dobili lažne šećerne tablete jednako su se često žalili na nuspojave, primjerice na gubitak spolne želje, kao i oni koji su dobivali prave lijekove. Također, pacijenti koji vjeruju da neće preživjeti operaciju češće umiru na operacijskom stolu. Baš kao što pozitivno razmišljanje može koristiti zdravlju, negativne misli mogu ga narušiti, pokazuju istraživanja.
Moć sugestije može izazvati i epidemije. Tako je 1988. godine u američkoj školi nastavnik primijetio miris nalik na benzin i počeo se žaliti na glavobolju, mučninu, teško disanje i vrtoglavicu. U sljedećih tjedan dana više od stotinu učenika i nastavnika otišlo je liječniku žaleći se na slične simptome, a opsežne pretrage nisu pronašle uzrok njihovih problema.

>>> Ako liječnik da pacijentu šećernu tabletu, a kaže mu da je dobio lijek, postoji 30-40 posto izgleda da će ozdraviti. To je placebo efekt. Njegova tamna strana je takozvani nocebo efekt. Otkriven je prije desetak godina u istraživanju koje je pokazalo kako žene koje vjeruju da će oboljeti od srčanih bolesti četiri puta češće umiru od takvih bolesti.

>>> Ako roditelji djetetu svaki put čim kihne kažu: “Prehladit ćeš se”, mogu dovesti do toga da se takvo nešto zaista dogodi. U normalnim okolnostima kihanje ne mora značiti dolazak prehlade. Na žalost, takva osjetljivost može se zadržati i do odrasle dobi ako čovjek nastavi tako razmišljati.

>>> Dugotrajan stres oslabljuje imunitet te čini tijelo osjetljivijim na različite zarazne bolesti, poput prehlade i gripe. Stres, između ostalog, otežava ozdravljenje.

>>> Smijeh i smisao za humor smanjuju rizik od srčanih bolesti, pokazalo je američko istraživanje. Smijeh smanjuje stres i osjet bola te poboljšava rad mozga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima