Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Mislila da je alergična: Iz nosa joj je curila moždana tekućina

Mislila da je alergična: Iz nosa joj je curila moždana tekućina
1

Specijalistica je testirala tekućinu koja je izlazila iz nosa i shvatila da se radi o moždanoj tekućini koja štiti mozak od oštećenja. Membrana oko mozga se oštetila u automobilskoj nesreći...

VIDEO

Nakon automobilske nesreće 2013. godine, 52-godišnjoj Kandi Jackson iz Nebraske počeo je curiti nos, a prije dvije godine stanje se pogoršalo - curio je još više. Tekućina iz nosa nije samo izlazila, već se i slijevala u grlo. Glava ju je boljela sve češće. Ipak, svaki dan je odradila što je imala, kuhala, igrala se sa svojih devetero unuka...

Počela je jesti borovnice i crnu čokoladu - i sjećanje se vratilo
Počela je jesti borovnice i crnu čokoladu - i sjećanje se vratilo

Liječnici su je uvjeravali da je alergična na nešto, ali nikada joj nisu rekli što bi to moglo biti. Osjećala je da je nešto drugo u pitanju. Bila je već toliko očajna, čak na rubu samoubojstva, da je odlučila potražiti pomoć specijalista. Ušla je u ordinaciju dr. Christine Barnes i rekla da ne izlazi dok ne otkrije što joj je. I dobro da je to napravila.

Specijalistica je testirala tekućinu koja je izlazila iz nosa i shvatila da se radi o moždanoj tekućini (likvoru) koja štiti mozak od oštećenja. Kirurzi su sanirali štetu na membrani.

- Već sam izgubila osjet mirisa, a u ustima mi je, zapravo na stražnjem dijelu grla, konstantno bio okus soli - ispričala je nesretna žena.

Nakon što je specijalist otkrio u čemu je problem, objasnio joj je da ta tekućina služi kako bi držala mozak u idealnom položaju i sprječavala njegov doticaj s kosti lubanje. Kako je njoj tekućina curila, mozak se pod utjecajem sile teže počeo spuštati i zato su se pojavile glavobolje, prenosi Daily Mail.

Kendra je to povezala s automobilskom nesrećom. Tada je udarila glavom u ploču s instrumentima, a trauma je oštetila membranu koja okružuje mozak te je tekućina počela izlaziti kroz nju. Prisjetila se kako joj je nos počeo nenormalno curiti gotovo odmah nakon nesreće.

- Bila sam skroz zdrava prije prometne nesreće. Radila sam kao vozač, ali sam nakon traume morala prestati raditi, počele su toliko jake glavobolje da sam imala osjećaj kao da me netko udara čekićem po glavi. Moje tijelo se mijenjalo, moj način života se mijenjao. Nisam mogla spavati, nisam mogla mirisati i stalno sam morala nositi kutiju maramica sa sobom, nos je stalno curio. Prestala sam izlaziti s mužem. Živjela sam poput šišmiša u špilji, vukla sam se kao zombi kroz život - prisjetila se teškog perioda prije operacije. 

Na operaciji je bila 24. travnja, kirurzi su popravili oštećenje na membrani koja obavija mozak. 

Da nije otišla specijalistu, bila bi u opasnosti od razvoja meningitisa, infekcije mozga i spinalne tekućine što može uzrokovati trajno oštećenje mozga u vrlo kratkom periodu.

- Sada se osjećam sjajno. Curenje mi je zaustavilo život na pet godina pa se sada pokušavam vratiti u svoj redoviti raspored - rekla je Kendra.

Mozak je omotan u tri sloja

 - I mozak i koštana moždina omotani su u tri sloja tkiva (meninge) i to: Pija je unutarnji sloj koji prianja uz mozak i leđnu moždinu. Nježna arahnoideja, nalik na paukovu mrežu, je srednji sloj koji služi kao kanal za cerebrospinalnu tekućinu. Kožnata dura je vanjski i najčvršći sloj - objašnjeno je u MDS Medicinskom priručniku.

"Mozak i njegove meninge nalaze se u čvrstoj, koštanoj zaštitnoj strukturi, lubanji. Dodatnu zaštitu osigurava cerebrospinalna tekućina (likvor) koja teče po površini mozga između meninga, ispunjava unutarnje prostore unutar mozga (ventrikuli) i poput jastuka oblaže mozak protiv nenadanog potresanja i manjih ozljeda."

Ne zaustavljajte kihanje nikada - može biti opasno za zdravlje
Ne zaustavljajte kihanje nikada - može biti opasno za zdravlje

Pročitajte još i ovo: 5 najbizarnijih fobija na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'