Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mislio je da ima gripu: Zbog meningitisa 5 dana bio u komi

None Foto: Meningitis Now / / SWNS / Profimedia 3

Bakterijski meningitis najozbiljniji je i po život opasan oblik meningitisa, a pacijenti često istodobno dobiju i septikemiju - širenje mikroorganizama ili njihovih toksina kroz krv u kojoj se i zadržavaju

Student iz Velike Britanije Matthew Griffin probudio se 14. listopada osjećajući se jako loše nakon što je večer prije odradio smjenu kao konobar u pivnici u gradu gdje živi. Pokušao je, prisjeća se, samo odspavati ne bi li mu prošla snažna glavobolja, no kad se ujutro probudio bilo mu je puno gore. Nekoliko je puta povratio i otišao natrag u krevet misleći da ima gripu ili da se otrovao hranom.

No nekoliko sati kasnije roditelji Beverley (51) i Mark (62) našli su ga kako bez svijesti leži na kuhinjskom podu.

Hitno je odvezen u bolnicu gdje mu je dijagnosticiran potencijalno smrtonosni bakterijski meningitis, koji može izazvati simptome slične mamurluku. Pet dana je bio u komi gdje su ga liječnici jedva održavali na životu, a kad se probudio shvatio je da je propustio 21. rođendan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bakterijski meningitis najozbiljniji je i po život opasan oblik meningitisa, a pacijenti često istodobno dobiju i septikemiju - širenje mikroorganizama i njihovih toksina kroz krv u kojoj se i zadržavaju, što potencijalno vodi do smrti od sepse. 

Najčešći simptomi bakterijskog meningitisa su visoka temperatura, ukočen vrat i jaka glavobolja te su nalik simptomima obične gripe. Pacijent može osjećati mučninu i povraćati, može biti osjetljiviji na jarko svjetlo, zbunjen i/ili po tijelu imati osip, najčešće ljubičaste boje.

- Loše sam se osjećao već navečer na poslu - ispričao je Matthew, koji je u pivnici i večerao, a odmah nakon toga mu je, kaže, postalo hladno. Kako nije imao snage da odradi smjenu do kraja, zamolio je menadžera da završi ranije i otišao kući.

- Bilo mi je hladno i tresao sam se, a već na dodir sam osjećao da gorim - sjeća se Matthew, koji je ubrzo počeo osjećati i vrtoglavicu, a smetalo mu je i svjetlo. 

Drugi je dan ostao sam doma.

- Rekao sam roditeljima da ću biti dobro i da ću odspavati. Kako je jutro prolazilo, glavobolja je bila sve gora, a vrat mi se počeo kočiti - ispričao je student.

482227885 | Autor: Meningitis Now / / SWNS / Profimedia Foto: Meningitis Now / / SWNS / Profimedia

Stanje mu se svaki tren pogoršavalo, a nakon nekog vremena počeo je povraćati tako jako da su ga, kaže, boljela rebra i da je dehidrirao.

- Otac me našao na podu kuhinje -sjeća se Matthew koji je brzo prevezen u bolnicu Worcestershire na odjel intenzivne njege, gdje je potvrđeno da boluje od bakterijskog meningitisa - najsmrtonosnijeg oblika.

Liječnici su ga održavali na životu, a intravenozno je dobivao antibiotik.

OD IGRE DO BOLESTI 20 slučajnih otkrića - bez njih bi nam danas bilo puno teže

Kad se probudio mislio je, kaže, da halucinira, a onda su mu objasnili da je bio u komi i jedva preživio.

- Pogledao sam na sat da vidim vrijeme i datum - i shvatio da su tri dana prošla od mog 21. rođendana - otkrio je. 

Iako je dugo trajalo, Matthew se sada skroz opravio, a imao je sreće s obzirom na to da pacijenti nakon meningitisa ponekad imaju ozbiljne dugoročne probleme. poput gubitka sluha ili vida ili probleme s koncentracijom i ravnotežom, a mogu čak i ostati paralizirani.

482227880 | Autor: Meningitis Now / / SWNS / Profimedia Foto: Meningitis Now / / SWNS / Profimedia

Zbog simptoma koje je lako zanemariti jer su slični gripi, Matthew želi druge upozoriti na ovu podmuklu bolest, a posebno, kaže, druge studente koji su u visokom riziku.

Njima savjetuje da budu posebno oprezni jer su svakodnevno u kontaktu s puno novih ljudi - od kojih neki možda nesvjesno prenose meningokokne bakterije u stražnjem dijelu nosa ili grlu.

Youtube Američki studenti izumili automobil koji se sam vozi

Simptomi bakterijskog meningitisa javljaju se brzo nakon dodira sa zaraženom osobom, već unutar 24 sata. Ako se pusti da napreduju, bolest je kobna u jednom od deset slučajeva.

Matthew se nakon Božića planira vratiti na Sveučilište i, ako bude mogao, planira početi trenirati za londonski maraton 2021. godine.

Kaže kako, iako je meningitis strašna bolest, ni da može ne bi ništa u svom slučaju promijenio jer mu je vrijeme s obitelji sada puno vrjednije, te puno manje brine oko nevažnih stvari.

Najčešći simptomi meningitisa:

 • visoka temperatura
 • hladne ruke i noge
 • povraćanje
 • zbunjenost
 • brzo disanje
 • bol u mišićima i zglobovima 
 • fleke ili mrljasta koža
 • osip
 • glavobolja
 • ukočen vrat
 • osjetljivost na svjetlo
 • pospanost ili teško razbuđivanje
 • nesvjestica

Bebe mogu i odbijati hranu, biti razdražljive i jače plakati, a tijelo im može biti ukočeno, te im jedan dio na vrhu glavice može biti mekan i ispupčen. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (8)
 • Imali smo ove godine ovakva 3 slučaja u Hrvatskoj, dva su zavrsila smrtnim slučajem, a treći dečko se uspješno oporavlja. Ali lakše je prevest britanske novine. Umjesto da se napravi kvalitetan domaći članak.

  13. 11. 2019,   20:02
 • Da dočaram što se u glavi događa,mozak je u zelenom gnoju kao šljiva u knedlu sa šljivama.

  16. 11. 2019,   18:56
 • sve to rešava beli luk ali doza je velika tajna

  13. 11. 2019,   20:03