Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

'Mislio sam da sam osuđen na smrt, ali onda se pojavio Mark'

Susret donatora i dječaka koji je pobijedio leukemiju odigrao se na stadionu William & Mary's Zable u Ohiu. Koštanu srž mu je donirao prije tri godine, a nedavno su uspostavili kontakt

VIDEO

Rusty Plemons (21) iz Ohia upoznao je nogometaša koji mu je prije tri godine spasio život.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01

Akutna mijeloidna leukemija dijagnosticirana mu je u svibnju 2016. godine, kad je završavao srednju školu. Liječio se u bolnici Ohio State’s James Cancer Hospital u Columbusu. Nakon četiri kruga kemoterapija čekao je darivatelja i transplantaciju koštane srži.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istog ljeta, nogometaš Mark Williamson je zajedno sa svojim suigračima, dobio poziv Be the Match, neprofitne organizacije za darivatelje koštane srži. Kada mu je rečeno da bi mogao pomoći 18-godišnjem dječaku, nije se dvoumio, iako je znao da će to ugroziti njegovu nadolazeću sezonu.

Odbila donirati bubreg djedu, a bila mu je jedini mogući donor
Odbila donirati bubreg djedu, a bila mu je jedini mogući donor

- Nisam vagao mogućnosti. Rekao sam, pustimo to. Recite mi samo gdje trebam biti - priča sportaš. Nakon dodatnih testiranja potvrdilo se da je savršen donator za Plemonsa. Sretne vijesti brzo su stigle i do obitelji Plemons.

- Kada sam dobio dijagnozu, bio sam smrtno prestrašen. Automatski mislite da ste osuđeni na smrt, a tako bi možda i bilo da nije bilo Marka - rekao je Rusty.

Njegova majka dodaje kako je gledati svoje dijete kako se bori s teškom bolešću, bilo jako teško za njih.

- Imali smo puno razgovora za stolom. U bolnici su nam rekli koji je najgori scenarij. Bili smo slomljeni, ali naš dječak je bio sjajan. Tek sam tada shvatila koliko je jak - priča majka Brandie.

Bolesna curica (6) se slomila: Saznala da je donor odustao...
Bolesna curica (6) se slomila: Saznala da je donor odustao...

Williamson je odigrao tri utakmice u sezoni, a nakon toga je u rujnu otišao na zahvat. Na teren se vratio nekoliko tjedana kasnije. U studenome je dobio vijest da se Plemons oporavlja i da će možda provesti Dan zahvalnosti kod kuće.

Oporavak dječaka je trajao tri godine uz nekoliko komplikacija. Više puta bio je hospitaliziran zbog infekcije, ali danas je dobro.
Zbog povjerljivosti informacija udruge inače ne spajaju pacijente i donatore, ali prije pola godine Be the Match im je to ipak omogućio. 

Mark Williamson of William & Mary Meets Bone Marrow Recipient

Moments like this. William & Mary senior captain all-conference offensive lineman Mark Williamson, a bone marrow donor in 2016, met his recipient, Rusty Plemons, for the first time at Friday’s practice.

Objavljuje NCAA FCS Football u Ponedjeljak, 11. studenoga 2019.

Williamson je dobio Plemsonov broj mobitela. Neko je vrijeme oklijevao, ali mu je ipak poslao poruku i rekao: 'Zovem se Mark i mislim da ste Vi osoba kojoj sam darovao koštanu srž'. Ispostavilo se da je to bio broj od Plemsonove majke, ali kontakt je bio ostvaren.

Dopisivali su se na Facebooku pa mu je nogometaš predložio da dođe na utakmicu. Kada su ga doveli na stadion prošlog petka na stadionu William & Mary's Zable, Plemson je zagrlio svog donora Williamsona.

- Izgubio sam najboljeg prijatelja kada sam imao 18 godina. Život je napravio krug i ja sam dobio priliku da pomognem 18-godišnjaku koji se bori za svoj život. To je najveća čast koju sam ikad osjetio i najveća koju ću ikad dobiti. Veselim se svim stvarima koje će postići. Osjećaj je nevjerojatan. Nadam se da ću potaknuti i druge ljude da učine isto što sam i ja - kaže sportaš.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

15:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...