Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mitovi i legende o zloj hrani: Rajčica i jabuka imaju zle moći

Rimokatolici su smatrali jabuku ‘zabranjenim voćem’, dok su ju Kelti smatrali svetom. Druidi, pravili su od njih obredni alkohol, piše Stewart Lee Allen, autor knjige “In the Devil’s Garden”.

Kelti su smatrali da jabuke sadrže božansku mudrost, dok su katolici nekoć zvali jabuke i rajčice “ljubavnim jabukama”. Smatrali su ih plodom rajskog vrta, simbolom grijeha i iskušenja. S rajčicama su bili još više na oprezu. 

- Za ‘ljubavnu jabuku’, kako je nazivana rajčica, do 19. stoljeća smatrali su da posjeduje demonske moći - tvrdi autor. 

'Ubojito voće'

Rajčice su tijekom 18. i 19. stoljeća smatrane i otrovnima. Imale su reputaciju “ubojitog voća” jer je mnogo ljudi teško oboljelo nakon njihova unosa. Kasnije se ispostavilo da su se otrovali zbog korištenja kositrenih tanjura koji su sadržavali puno olova, a rajčice su popularizirane izumom pizze. 

themoviedb.org KNJIGA DANA Odlični govornici jasno pričaju, znaju slušati i gledaju vas u oči

- Krumpir je pak nazivan ‘lijenim korijenom’. Njegova je popularnost u Irskoj nagnala Britance da tvrde da je ‘Velika glad’ Božja kazna za Irce jer su jeli hranu koja potiče lijenost - piše autor. 

U Francuskoj u 18. stoljeću vjerovalo se da unos krumpira uzrokuje gubu i neumornu seksualnu želju. Uzgoj krumpira bio je zabranjen sve do kraja 18. stoljeća, dok pionir agrikulture Antoine-Augustin Parmentier nije počeo posluživati jela od krumpira.

Jelo za životinje

Češnjak je zbog specifičnog mirisa smatran “vulgarnom” hranom u Engleskoj. Njegov je miris bio neprihvatljiv među mladim parovima. Ni u SAD-u nije bio prihvaćen sve dok Poljaci, Nijemci i Talijani nisu imigrirali u te zemlje i napravili preokret s tim nekad “zabranjenim” povrćem.  

Šampinjoni su, pak, do 1980-ih bili smatrani “otpadom”, no tad su označeni kao zdrava zamjena za meso te su osmišljeni brojni recepti za njih. Kikiriki je nekad bio smatran hranom za najsiromašnije i stoku. Krajem 19. stoljeća P. T. Barnum je u svojem cirkusu počeo prodavati vrući pečeni kikiriki, a taj su primjer ubrzo počeli slijediti i stadioni za bejzbol. I botaničar George Washington Carver početkom 20. stoljeća razvio je oko 100 recepata koji su sadržavali kikiriki. Maslac od kikirikija nekoliko je godina kasnije još više popularizirao kikiriki. 

KNJIGA DANA Djeca će radije jesti povrće ako s roditeljima sudjeluju u kupnji

Zobena kaša u SAD-u je također bila smatrana isključivo hranom za životinje, sve dok njemački imigrant Ferdinand Schumacher nije ponudio zob kao doručak.

Pileća krilca bila su smatrana puno manje vrijednim dijelom pileta koji se uglavnom koristio za juhe. Prvi put su pržena i ubačena u ljuti umak 1960-ih te su ljudi poludjeli za njima. Regionalna delikatesa polako je pridobila naciju.

Jastog u zatvoru

I hamburgeri su u ranom 20. stoljeću bili smatrani “nečistom” hranom za siromašne. Svoj uspon doživjeli su zahvaljujući restoranima White Castle, koji je isticanjem bijele boje u nazivu dao dojam čistoće, i Steak ‘n Shake, koji je mljeo meso ispred ljudi.  

I jastog je u prošlosti bio smatram nepodobnim za jelo te su ga jeli uglavnom zatvorenici i siromašni. Sve do 19. stoljeća jastozi su smatrani smetnjom i korišteni su kao gnojivo nakon što bi ih našli na obali. Popularnost duguju američkoj željeznici koja ih je proširila.

Komentari (1)
  • rajčice i jabuke su odlične obožavam ih

    20. 3. 2018,   18:58