Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mitovi i zablude o zdravlju: Tko hoda bos neće se prehladiti...

Djeca koja jedu slatko mogu imati poslije obroka više energije, jer su ugljikohidrati energetske bombe, ali su i jedina hrana moždanim stanicama i nikako ne čine djecu hiperaktivnima

Uvijek su vam govorili da bolesni ne smijete jesti sladoled, da navučete čarape jer ćete se prehladiti... Naši stručnjaci donose odgovore na ova vječna pitanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ono što se može dogoditi je da vam pothlađivanjem padne imunološki sustav na mjestu koje je pothlađeno pa se uzročnici više i brže razmnožavaju. Ali ne znači nužno da ćete se i razboljeti zato što bosi trčkarate po svijetu - kaže dr. Branislava Čilić na uzrečicu koja zimi odzvanja u većini domova.

Što je mit, a što nije?

Crveno je bolje od bijelog vina? - ISTINA

Foto: Dreamstime

U proizvodnji crvenog vina koristi se kožica bobice grožđa koja sadrži najvrednije tvari iz grožđa. Tako crveno vino ima puno više antioksidansa, među kojima je i resveratrol, koji sprečava rast stanica raka.

Boli te grlo, sladoled će sve pogoršati?  - ISTINA

U prehladi su uzročnici već uneseni u gornji dio respiratornog sustava - ždrijelo. Jedući hladnu hranu, poput sladoleda, u početku ćemo možda uništiti dio uzročnika, ali ćemo i smanjiti prokrvljenost sluznice, što će potaknuti razmnožavanje bakterija ili virusa, pa se vraćamo na pogoršanje bolesti.

KAKVA TRANSFORMACIJA! 'Nisam htjela umrijeti': Izbacila je brzu hranu i skinula 82 kile

Ako se proguta, žvaka u želucu ostaje 7 godina? - MIT

Žvake se sastoje od zaslađivača, pojačivača okusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gumenu bazu čini mješavina elastomera, smole, masti, emulgatora i voska, koju želučana kiselina i enzimi koji sudjeluju u probavi uspješno razgrađuju, pa ne zaostaju u želucu puno dulje nego ostala hrana.

Grickaj mrkvu, imat ćeš bolji vid? - ISTINA

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Mrkva ne može poslužiti kao lijek u liječenju očnih bolesti, ali zbog visoke koncentracije beta-karotena, koje naše tijelo pretvara u vitamin A (retinol), može pomoći kao prevencija u sprečavanju nastanka degenerativnih promjena na očima, kaže doc. dr. sc. Ivana Mravičić iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Podižu li jaja kolesterol? - ISTINA

Iako su žumanca bogata kolesterolom, mnoga su istraživanja pokazala da zasićene masti imaju mnogo veći utjecaj na povećanje kolesterola u krvi nego hrana koja ga sadrži.

KRIVA DIJAGNOZA Rekli su mu da je premlad za rak, 4 mjeseca kasnije je umro

Zbog puno slatkiša djeca su hiperaktivna? - MIT

Djeca koja jedu slatko mogu imati poslije obroka više energije, jer su ugljikohidrati energetske bombe koje brzo oslobađaju energiju u tijelu, ali su i jedina hrana moždanim stanicama i nikako ne čine djecu hiperaktivnima. S druge strane, dječja prehrana mora biti raznolika i prekomjeran unos slatkiša ima druge neželjene učinke (karijes i slično), pa sve treba dozirati, kaže dr. Čilić.

Ne hodaj bos, razboljet ćeš se? - MIT

Young sick woman sitting on sofa drinking tea | Autor: BartekSzewczyk Foto: BartekSzewczyk

Hodajući bosi možete se pothladiti i osjećati hladnoću koja je neugodna, ali nećete se prehladiti jer je uzročnik prehlade virus koji morate unijeti u organizam kako biste oboljeli.

Jedi jogurt za bolju probavu? - ISTINA

Dobre probiotičke bakterije iz jogurta sprečavaju razmnožavanje patogenih bakterija u crijevima, čime pridonose održavanju zdrave crijevne flore. Također, pomažu jačanju imuniteta, kaže nutricionistica Vesna Bosanac.

OPASNO KAO HIV 'Oni koji se ne žele cijepiti tako mogu potaknuti širenje bolesti'

Bježi s propuha, ukočit ćeš se! - ISTINA

Pojačano strujanje zraka nas hladi. Ako nam je koža vlažna ili smo preznojeni, taj zrak će nam pothladiti te dijelove tijela. Naši će mišići reagirati stezanjem, smanjit će se cirkulacija u mišiću u kojem će se nakupiti mliječna kiselina zbog koje ćemo osjećati bol i zgrčenost.

Maslinovo ulje čuva srce? - ISTINA

Foto: Dreamstime

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale koji pak povećavaju rizik za pojavu upalnih procesa. To povećava rizik za pojavu ateroskleroze. Iako je ekstra djevičansko maslinovo ulje kvalitetna namirnica, kao i sva druga ulja, bogato je mastima i energijom pa neumjeren unos povećava mogućnost za debljanje.

Ne gledaj TV izbliza, izgubit ćeš vid! - MIT

Gledanje u ekran izbliza ili u mraku ne može trajno oštetiti vid, ali može izazvati zamor očiju koji se može očitovati glavoboljom, umorom i suhoćom očiju.

BIZARNA NESREĆA U ZAGREBU: Studentica (26) samu sebe zarobila u sobi!

Komentari (28)
  • Rekli bi stari ljudi, ne sidi na ladnom betonu, ne odaj bos, promaja ubija... I na kraju, eee moja ćerce, pitat će te starost di ti je bila mladost.. 😂

    7. 2. 2019,   08:21
  • kad se ne osjećam dobro, pojedem veliki sladoled i dođem na svoje,,, propuh me ubija... jednom sam usred ljeta hodala u kratkim čarapama i zaradila jaku upalu...

    7. 2. 2019,   08:25
  • Lakse se prehladis kad hodas bos. To je istina.

    7. 2. 2019,   08:17