Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Mitovi o morskim psima: Što treba napraviti kada napadnu?

Mitovi o morskim psima: Što treba napraviti kada napadnu?

Ako se kao plivač ili ronilac suočite s morskim psom i ne vidite brzi put za bijeg, moj savjet je da ga gledate ravno u oči, vrištite, plivate prema njemu, pokazujete ekstremnu agresiju, kaže Valerie Taylor

VIDEO

Ne postoji jedan način kako opisati morske pse. Postoje stotine vrsta, sve s različitim karakteristikama, ali malo ih je potencijalno opasno za ljude. Pedesetih i ranih 1960-ih vjerovali smo onome što su mediji rekli, da je jedini dobar morski pas mrtav, a kada vidite morskog psa, to je situacija 'ili vi ili on'. Ali, sada je vrijeme da se činjenice odvoje od te fikcije, kaže Valerie Taylor, stručnjakinja za morske pse iz Australije koja ih je zajedno sa pokojnim suprugom Ronom proučavala dugi niz godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30

Valerie Taylor talking at our dinner tonight about sharks. Truly inspirational lady! #bluewatercafe #lovemanly #platinumrestaurantgroup

Objavljuje Bluewater cafe manlyUtorak, 8. srpnja 2014.

ISTINA - Morski psi su navikli da im plijen bježi

- Prilikom snimanja dokumentarca 'Blue Water, White Death' 1969. godine, 200 kilometara od južnoafričke obale, izašli smo iz sigurnosti naših kaveza, koje smo vezali za uginulog kita, i probijali se kroz stotinu velikih morskih pasa. Naposljetku smo uspjeli napraviti mjesto za sebe usred čopora. Proučavali smo ih, sve iznimno opasne, i osjetili poštovanje u nekoliko minuta - prisjetila se.

POGLEDAJTE VIDEO (pogledajte morskog psa snimljenog kod Makarske):

Pokretanje videa...

00:51

Kaže da nisu bježali od njih, a kada bi ih neki od njih udario, uzvratili bi i nastavili bi dalje po planu, bez povlačenja.

- Čekala sam da me ugrizu, rastrgaju ili da vidim kako su moji prijatelji rastrgani, i pitala sam se što ću učiniti ako se to dogodi. Nije bilo straha, samo osjećaj uzbuđenja i agresije. Oni su navikli da im plijen pokušava pobjeći, ne da će ostati i boriti se. Ali, mi smo se borili i prihvatili su nas kao dio čopora. Okruženi vrlo opasnim morskim psima, plivali smo zajedno s njima, čak i tamo gdje su se hranili kitom. Iako, ponekad bi nas odgurnuli u stranu, ali nismo se ponovno osjećali ugroženima - ispričala je.

Kod Makarske snimili morskog psa kojeg tu nije bilo 40 godina
Kod Makarske snimili morskog psa kojeg tu nije bilo 40 godina

- Ako se kao plivač ili ronilac suočite s morskim psom i ne vidite brzi put za bijeg, moj savjet je da ga gledate ravno u oči, vrištite, plivate prema njemu, pokazujete ekstremnu agresiju i - ako je kontakt napravljen - borite se kao zvijer. Većina žrtava napada ne vidi morskog psa prije nego što ih ugrize. Ako ga vidite, vjerojatno nećete imati problema, osim suočiti se sa svojim strahom - savjetuje Valerie Taylor.

#AGawards Back in 2003 Australian shark expert Valerie Taylor received one of the AG Society's highest honours, the...

Objavljuje Australian GeographicČetvrtak, 5. srpnja 2018.

ISTINA - Privlače ih psi koji plivaju

Radoznalost morskih pasa privlači ih bilo kojem neobičnom stvorenju koje se nađe u njihovom okruženju. Također, veća je vjerojatnost da će plijenom smatrati malu životinju poput psa nego veliku. 

VJEROJATNO ISTINA - Privlači ih krv

- Rečeno nam je je da će ljudska krv privući morskog psa udaljenog kilometrima. Mi nismo imali takvih iskustava, ali možda nikad nismo krvarili da bismo im bili atraktivni. Ono što znamo je da ranjeni plivači koji krvare i plaču u agoniji mogu privući stotine velikih, vrlo opasnih morskih pasa - kaže ova stručnjakinja.

ISTINA - Moguće ih je trenirati

Morski psi lako nauče jednostavne zadatke. 

- Jednom sam trenirala morskog psa da pliva prema meni preko ružičastog koraljnog grebena. Kada je to učinio ispravno, nagradila sam ga ribom. Ako je plivao prema meni na bilo koji drugi način, udarila sam ga po glavi. U roku od 45 minuta imala sam morskog psa koji je radio točno ono što sam željela - ispričala je Valerie Taylor.

I ne samo da ga je istrenirala, već je životinja podučila druge morske pse tome, kao da im je na neki način objasnila da će biti nagrađeni hranom ako se ponašaju da određeni način.

- Imala sam tri morska psa koja su plivala uz ružičasti koraljni greben onako kako želim. To nije bio izoliran slučaj, radili smo to puno puta, ne samo sa morskim psima već i sa ribama. Morski psi imaju jako mali mozak, ali, za razliku od ljudi, vjerojatno koriste cijeli. Otkrili smo da mogu naučiti trikove povezane s hranom brže od pasa, ptica ili mačke - rekla je.

'Još nikada nisam doživio da nam dupini dođu toliko blizu...'
'Još nikada nisam doživio da nam dupini dođu toliko blizu...'

VJEROJATNO ISTINA - Napadi su češći u sumrak

- Morski psi vrste 'bik' (Bull sharks) znali su ugristi ljude, čak i ubiti, dok su plivali ili stajali u plićaku. Oni znaju dolaziti do plićaka tijekom plime u potrazi za nečim jestivim. Plivanje blizu kanala gdje se često čisti riba, ili gdje je voda mutna, nije preporučljivo, posebno u vrijeme sumraka jer je to doba kada se neke vrste morskih pasa hrane - kaže Valerie Taylor.

Requin Bouledogue/ Bull Shark

Objavljuje Sylvie Ayer PhotographyNedjelja, 2. travnja 2017.

NIJE ISTINA - Ne mogu preživjeti u slatkoj vodi

Ranije spomenuta 'bik' vrsta zna zaplivati u slatkoj vodi, osobite ženke kada su spremne za donijeti mlade na svijet. Većina morskih pasa ima oštar vid, a rijeke mogu biti mutne, a u slučaju slabije vidljivosti sve neobično istražuju svojim zubima. Međutim, i taj slabiji ugriz može biti koban za čovjeka tanke kože.

NIJE ISTINA - Moraju se kretati da bi preživjeli

Nekada se smatralo da je to istina, ali nije, tvrdi Valerie. 

- Većina morskih pasa može mirovati ​​na dnu i crpiti vodu preko svojih škrga. Lijepa i ugrožena australska siva morska psina zna biti gotovo nepomična u vodi. Često ih se vidi kako se odmaraju u grupama - kaže.

Nova vrsta meduze pojavila se u Jadranu: 'Nemojte ju dirati!'
Nova vrsta meduze pojavila se u Jadranu: 'Nemojte ju dirati!'

ISTINA - Imaju prirodnu hijerarhiju

- Kod morskih pasa, kao i kod većine životinja, ako ste veći i bolje 'naoružani' od vaših kolega, obično se nećete sklanjati s puta. Na grebenu Shark u blizini Pacifičke luke na Fidžiju bili smo svjedoci kako veliki tigrasti morski pas rastjerava skupinu pasa bikova unatoč tome što su i sami vrlo veliki. Međutim, jednom prilikom bikovi su udružili snage i bili dominantniji nad tigrom. Shark greben je jedino mjesto za koje znamo, a na kojemu se kontinuirano profesionalno istražuje ponašanje morskih pasa u njihovom prirodnom okruženju. Tamo su primijetili da se jedna vrsta morskih pasa neće približavati mamcima kojima se hrani druga vrsta - objasnila je, a prenosi australiangeographic.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje